Vesti iz sveta

23.05.2023. 10:00

Axios

Autor: Nova ekonomija

Polovina svih jezera na svetu presušuje

Foto: Pixabay

Brana na jezera Mid (Mead) u Sjedinjenim Državama

Više od polovine najvećih svetskih jezera i akumulacija presušuje. Naučnici upozoravaju da su za to krive klimatske promene, ali i preterana potrošnja vode.

Portal Axios prenosu studiju koja je nedavno objavljena u časopisu Science, koja navodi da četvrtina svetske populacije, što je oko dve milijarde ljudi, živi u basenu jezera koji se suši.

Naučnici naglašavaju da hitno treba razmotriti negativan uticaj klimatskih promena, konkretno u vezi sa održivim upravljanjem vodi kao resursu.

Na taj način bi se zaštitile osnovne uloge jezera kao ekosistema, a to je skladištenje pitke vode, snabdevanje hranom, zaštita ptica,

Odgovornijim upravljanjem regulisao bi se i uticaj zagađivača i sačuvale oblasti prirode koje su popularne za odmor i rekreaciju ljudi.

Tim međunarodnih istraživača je za potrebe studije analiziralo 250.000 satelitskih snimaka područja jezera, snimljenih u periodu od 1992. do 2020. godine, kako bi ispitali nivo vode u 1.972 slatkovodna jezera.

Naučnici su otkrili da 53 odsto jezera na globalnom nivou gubi vodu.

„Gubitak zapremine u prirodnim jezerima se uglavnom može pripisati globalnom zagrevanju, povećanju tražnje za vodom, dok se sa druge strane smanjuje nivo vode u jezerima koja služe kao rezervoari vode“, dodaje se u naučnoj studiji.

Zbog proizvodnje struje, kao i zbog ljudskog nemara u Srbiji je ugroženo više veštačkih jezera koja služe za vodosnabdevanje, a jedan od najupečatljivijih primera takvog nemara je veštačko jezero Vrutci, sa kog građani Užica piju vodu.

Kako je planirano da tri MHE okruže jezero za vodosnabdevanje Užica

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.