Srbija

11.07.2016. 10:45

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

‘Pretty Group’ iz Bangladeša želi da otvori pogon u Somboru

Srbija

11.07.2016. 10:45

Tekstilna kompanija „Pretty Group“ iz Bangladeša, koja zapošljava 17.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko 160 miliona evra, najavljuje otvaranje pogona u Somboru u kojima bi novo radno mesto našlo čak 1.100 Somborki i Somboraca.

Odbornici gradske Skupštine odlučili su da se, nakon pisma o namerama kompanije iz Bangladeša, oformi ekspertska radna grupa koja bi izradila elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u somborskoj industrijskoj zoni, u blokovima 102 i 103, neposrednom pogodbom i bez naknade, već je izazvala brojne komentare u javnosti.

Investitor namerava da uloži 16 mil EUR u ovu investiciju, i u hale površine čak 15.000 kvadratnih metara instalira mašine poslednje tehnološke generacije, te zaposli 1.100 radnika i tako ostvaruje godišnji promet od 26 miliona evra.

Plan firme iz Bangladeša je da se sva proizvodnja izvozi, prevashodno na tržište Evrope, a kao razlog za ovu investiciju, ne krije se u pismu, navodi se činjenica da je u ovom trenutku zarada i njena struktura u Srbiji niža nego u zemljama u okruženju, kao i razumna podrška Vlade Srbije stranim grinfild investicijama.

Jedan od zahteva „Pretty Group“ je vezan za poslovanje u okviru sistema slobodnih zona, pa se od somborskih nadležnih vlasti očekuje da ishoduju ovakav status za potencijalnu buduću bangladešku fabriku konfekcijske odeće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.