Srbija

11.07.2016. 11:46

KRIK

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Državni organi i dalje odbijaju da daju podatke na koje građani i mediji imaju pravo

Srbija

11.07.2016. 11:46

Državni organi i dalje odbijaju da dostave podatke na koje novinari i građani imaju pravo, a to je zbog stava vlasti da javnosti ništa ne duguje, rekao je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić u intervjuu Mreži za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK).

Šabić ukazuje da građani treba da znaju gde su bili zaposleni predsednik i premijer Srbije, a da što su funkcioneri na višem položaju to informacije o njima moraju biti dostupnije.

Republički fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje (PIO Fond), i pored kazne od 200.000 dinara koju je izrekao Poverenik, još nije dostavio podatke o radnom stažu predsednika i premijera Srbije koje je tražio KRIK.

„Radna biografija državnih funkcionera mora biti javno dostupna. Što je funkcioner na višem položaju, to je pravo pristupa javnosti tim podacima nespornije. Ne vidim nikakav razlog da se krije da li su, na primer, poverenik, premijer ili predsednik države bili službenici u nekakvoj zanimljivoj firmi, ili su se bavili nekim poslom kojim nisu smeli“, naglasio je Šabić.

Nedostavljanje radnih biografija premijera i predsednika države Šabić vidi kao „birokratski strah od davanja podataka o tako važnim ljudima“.

„Ni premijer, ni predsednik ne treba da imaju bilo kakav problem, tim pre jer veći deo tih podataka možete da nađete čak i na njihovim sajtovima“, ocenio je Šabić.

Objašnjava da se nedavanjem podataka često pokušava skrivanje skromnog rezultata ili odsustvo bilo kakvog rezultata nekog državnog organa.

„Daleko od toga da se iza svakog incidenta krije kriminal i korupcija, ali oni koji na taj način izazivaju konflikt sa javnošću moraju da znaju da time izazivaju sumnju“, upozorio je Poverenik.

Njegova kancelarija trenutno radi na 5.000 predmeta, što je, kako kaže, dovoljno posla za šest meseci, bez ijednog novog predmeta. A svakog meseca stiže 700-800 novih.

„U dve trećine slučajeva već na pitanje zašto nisu dostavili informaciju vlast kaže – ‘dobro, daćemo’. Tu tačno vidite da se svesno kalkuliše sa nepoznavanjem prava. Ko se žali – dobiće informaciju, ko se ne žali – neće. To je nedopustivo i ružno“, poručio je Šabić.

Poverenik je među prvi ukazao na noćno rušenje u Savamali, a kaže da je za to saznao slučajno, tokom jutarnje šetnje.

„Skoro nije bilo tako zastrašujuće situacije. To je neshvatljivo. Da se ja nisam oglasio, ne bi pisnuli. Da je Beogradom prošetalo 30 ljudi s crnim maskama na glavi i palicama u rukama i da nikog nisu pipnuli, samo da su prošetali mašući palicama – to bi trebalo da nas digne na noge, zar ne“, upitao je Šabić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.