Srbija

12.07.2016. 09:31

Autor: Nova Ekonomija

Srbija izvozi sve više vune u Evropu, ali na crno

Srbija

12.07.2016. 09:31

Prodaja vune, koja se od raspada SFRJ do pre nekoliko godina bacala, obavlja se u sivoj zoni. Otkupljuje se u četiri područja, plaćanje je na ruke, a država gubi.

Otkup vune u Srbiji obavlja se na divlje, u sivoj zoni. Ne postoje ni zvanični podaci o tome koliko se godišnje proizvede i otkupi vune. Dok su otkupljivači bili registrovani preko zadruga, taj broj se i znao, a sada se više statistički to ne obrađuje, pišu Večernje novosti.

Kako kažu u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, prodaja vune u našoj zemlji prilično se neorganizovano radi. Postoje četiri područja gde se ona otkupljuje – vojvođanski deo, sjenički, pirotski i južna Srbija. 

„Izvoz vune u Srbiji se povećava svake godine, jer je potražnja za vunom u Evropi ogromna“, priča Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja i dodaje: 

„U Srbiji se uglavnom obavlja prečišćavanje i baliranje vune po klasama, a onda se izvozi, zato što u Srbiji nema fabrika za pranje vune. Prodaja vune se radi u sivoj zoni i plaća se na ruke. Država tu sigurno dosta gubi, jer smo uništili preradu vune u našoj zemlji, kakve je nekad bilo. Više i nema fabrika koje se ozbiljno bave preradom, pranjem i bojenjem vune“. 

Prema rečima Vasiljevića, prošle godine smo izvezli nešto više od četiri hiljade tone vune. Deo vune odlazi u Bugarsku na bojenje, pa se vraća u Srbiju. 

Naši najveći kupci su Bugarska, Nemačka, Turska, Poljska, Italija, Belgija i Ukrajina. Vrednost prošlogodišnjeg izvoza bila je 4,2 miliona evra. Kada je reč o uvozu, prema podacima Udruženja, vunu kupujemo iz Italije, Makedonije, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Australije, Albanije, Nemačke, Kine, Hrvatske i Crne Gore. Prošle godine Srbija je uvezla 1.080 tona vuna, u vrednosti od oko 1,1 milion evra. 

Ipak, ovčari u Srbiji su, bez obzira na to gde i kako vuna završava, zadovoljni time što mogu da je prodaju. Do sada su vunu, posle raspada nekadašnje države i propasti velikih proizvođača štofova po kojima je Srbija bila svetski poznata, morali da bacaju ili spaljuju. 

Sa tim problemima, sukobljavao se i Milorad Čuletić, ovčar iz Hrtkovaca, koji gaji oko 200 ovaca rase „il de frans“. 

„Sada sam u kontaktu sa nakupcima, iz Odžaka, Sremske Mitrovice i iz Subotice, pa oni uzimaju vunu posle šišanja, odnosno, vunu menjam za kocke kamene soli za ovce“, kaže Čuletić. Odnos je, zasada, kila vune za dve kile soli. Dobijem, takođe, i novac neophodan da platim stručnjake koji mi za dan ošišaju celo stado.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.