Srbija

15.07.2016. 14:49

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivrednici: Otkup male količine pšenice od vlade ne bi ništa promenio

Srbija

15.07.2016. 14:49

Asocijacija poljoprivrednika saopštila je danas da otkup male količine pšenice od vlade sada ne bi ništa promenio na tržištu žitarica.

Takođe ukazuju da zakup određenog broja javnih skladišta sad nije sprovodiv.

„Kako je juče ministarka poljoprivrede ponudila da poljoprivrednici udruženi zakupe određena javna skladišta, to sada nije realno sprovodivo jer je pšenica po obavljenoj žetvi negde uskladištena, a novac za nju preko potreban. Robne rezerve nisu u funkciji regulativnog tela i zato otkup male količine pšenice od strane Vlade sada ne bi ništa promenio na tržištu žitarica“, navodi se u saopštenju. 

Takođe, ta asocijacija navodi da su ministarstva poljoprivrede i trgovine dužna da blagovremeno stvaraju uslove za rentabilnu i održivu isplativost proizvodnje hlebnog žita. 

„Želimo verovati da će novi resorni ministri raditi svoj posao i da nas neće prepustiti u nemilost trgovaca i velikih sistema monopolista“, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika. 

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede juče je rečeno da država ne može da utiče na cenu pšenice koja se formira na tržištu, ali da ima prostora da se poljoprivrednicima pomogne kroz pojačanu kontrolu inspekcijskih službi kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe u otkupu i omogućila fer cena. 

Poljoprivrednicima će se pomoći da udruženi zakupe određena javna skladišta, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nakon sastanka kome je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić. 

Sastanku su prisustvovali predstavnicii otkupljivača, mlinarske industrije, kao i Direkcije za robne rezerve.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.