Srbija

15.07.2016. 15:04

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Jubilarni Bitef pod sloganom ‘Na leđima mahnitog bika’ počinje 24. septembra

Srbija

15.07.2016. 15:04

Jubilarni 50. Bitef pod sloganom Na leđima mahnitog bika održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Tim povodom je u Skupštini Grada Beograda, održana prva beogradska ujedno i centralna konferencija za novinare na kojoj su se okupljenim novinarima obratili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda, a ispred Bitefa Ivan Medenica, umetnički direktor, Anja Suša, selektorka, Jelena Knežević, izvršna direktorka i ispred marketinške agencije New Moment Ideas Company Beograd, Jasmina Nikolić, Client Service Director.

Na konferenciji je predstavljen koncept festivala, sa akcentom na selekciju glavnog programa, najavljen je prateći program i vizuelni identitet ovogodišnjeg jubilarnog 50. Bitefa. Takođe je istaknut značaj Bitefa uoči njegovog velikog jubileja u strateškom razvoju pozorišta, kulture i umetnosti u Srbiji, i uticaju koji ima u regionu.

Vladan Vukosavljević i Ivan Tasovac u svojim obraćanjima istakli su važnost tradicije avangarde i novuma koji Bitef donosi i formira pola veka na svetskoj i regionalnoj sceni. Ukazali su spremnost i podršku Gradskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture da ovu manifestaciju od velikog značaja za našu kulturu i svetske kulturne tokove, nastave da podržavaju, kako finansijski tako i organizaciono, svesni važnosti i značaja pozicije Festivala na mapi kulturne diplomatije sveta. 

Ivan Medenica je zahvalio učesnicima konferencije i najavio repertoarski koncept ovogodišnjeg festivala, istakavši da su se on i Anja Suša, i ceo tim Bitefa trudili da ovogodišnji jubilarni Bitef bude na nivou značaja jubileja. 

„Tome u prilog ide i činjenica da ćemo pored samog Bitefa imati i Kongres svetske organizacije pozorišnih kritičara,“ dodao je. 

Medenica je objasnio slogan ovogodišnjeg festivala Na leđima mahnitog bika rekavši da nas poznavanje grčke mitologije vodi do jasnih asocijacija, a da je na osnovu ovakvih koncepcijskih ideja New Moment Ideas Company razvio total dizajn ovogodišnjeg festivala. 

„Asocijacija je na Evropi na leđima bika. Pomahnitalog bika. Čemu nažalost svakodnevno svedočimo,“ istakao je on.

I ove godine program Bitefa se sastoji od glavnog programa i pratećeg programa festivala uz brojne druge sadržaje koje će Bitef ponuditi svojoj publici.

U godini velikog jubileja Bitef festival prevazilazi evropski okvir koji je dominirao na festivalu poslednjih godina, i vraća se svom izvornom međunarodnom karakteru. U septembru mesecu zahvaljujući Bitefu, brojnim predstavama iz celog sveta, kao i učesnicima pratećeg programa, Beograd će biti prestonica svetskog pozorišta.

„Problemsko tematska linija 50. Bitefa tematizovaće katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, vrstu postkolonijalnog odnosa koji imamo prema vanevropskim kulturama“, rekao je Medenica.

Na ovogodišnjem Bitefu u okviru glavnog programa spremljen je gust program od dvanaest predstava u devet dana, i to iz celog sveta. Iz pomenutih vanevropskih zemalja Kine, Singapura, Libana, afričkih zemalja i naravno evropskih zemalja kao što su Nemačka, Austrija, Poljska, Francuska, Hrvatska i Srbija. 

Važan doprinos ovom zaista internacionalnom kontekstu, kako je istakao Ivan Medenica pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.

U okviru pratećeg programa festivala organizovaće se tradicionalno Bitef polifonija, Bitef na filmu, 28. Kongres međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, međunarodna konferencija Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika kojom će predsedavati Milena Dragićević Šešić, koja bi trebalo da pokaže, između ostalog, koliki je bio doprinos Bitefa, konkretno rada Mire Trailović i Jovana Ćirilova, na polju koje će kasnije biti teorijski definisano kao kulturna diplomatija, konferencija Autobiografija kao performans, Cirkobalkana – festival savremenog cirkusa, Bitef amfiteatar i After Ten žurke. 

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena na Pozorištu na Terazijama, dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 31. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.