Srbija

22.07.2016. 08:58

N1

Autor: Nova Ekonomija

Sednica odbora za finansije prošla u znaku rasprave oko novih zapošljavanja

Srbija

22.07.2016. 08:58

Sednica skupštinskog odbora za finansije trajala je više od pet sati, a obeležila ju je rasprava poslanika „mladih“ stažom u skupštini i onih iskusnijih. Odbor je raspravljao i o jednom planu i jednom izveštaju, a čini se da im nedostaju duge rasprave u velikoj sali.

„Samo polako, polako, molim vas… Pa ja sam pisao ovaj poslovnik 20 godina, nemojte da me učite, polako…“, rekao je na početku poslanik radikala Zoran Krasić.

I zaista, sve je teklo više nego polako. Prva tačka dnevnog reda bila je naizgled jednostavna – finansijski plan Agencije za energetiku Srbije za 2016. godinu. Međutim, Saša Radulović se pobrinuo da se o ovom govori više od dva sata. Od agencije je tražio obrazloženje – zbog čega broj zaposlenih planiraju da povećaju za 13?

„Mislim da bi bilo dobro, odnosno neophodno da napišete za prethodnu godinu koliko ste, na primer sertifikta i licenci izdali, da bi onda mi mogli da procenimo da li je povećanje broja zaposlenih potrebno ili nije“, kazao je Radulović.

Kolege iz odbora ali politički protivnici Raduloviću su objašnjavali da je u pitanju finansijski plan, a ne izveštaj o radu, kao i da to nije nadležnost odbora za finansije.

„Saglasnost na broj zaposlenih u agenciji daje Odbor za administrativno-budžetska pitanja sa obrazloženjem ‘Idite pa pitajte kolege u odboru, manite bre nas, čoveče, ostavite nas više na miru“, rekao je član odbora Veroljub Arsić.

Govorilo se i o izveštaju o radu Fiskalnog saveta, rastu BDP-a, dugovima i deficitu. Posle više od pet sati, pojedini članovi odbora su odustali od rasprave, uz poruku da verbalnu „municiju treba čuvati za plenum“.

Poslanici, ipak, ne moraju da čuvaju municiju za plenum jer će imati sasvim dovoljno vremena da je obnove. Naime, u Skupštini Srbije još uvek se ni ne nazire datum sednice na kojoj bi mandatar trebalo da izloži svoj ekspoze.

Odbor je prihvatio Finansijski plan Agencije za energetiku Srbije (AERS) za 2016. i Izveštaj o radu Fiskalnog saveta za prošlu godinu i uputiće ih parlamentu na usvajanje.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je da je plan smanjivanja budžetskog deficita na 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2019. ostvarljiv i da je potreban da bi nivo javnog duga, koji je sad daleko iznad zakonske granice od 45 odsto počeo da se kreće silaznom putanjom.

On je kazao i da je niži deficit potreban, jer država dosta izdvaja na kamate, oko 3,5 odsto BDP.

Prema njegovim rečima, Fiskalni savet smatra i da je važno da se istraje i u zamrzavanju plata i penzija, odnosno plata i u narednoj godini, a penzije i u 2018, kako bi deficit pao na nivo od 0,5 odsto BDP-a.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kazao je da su osnovne stvari na kojima je savet u prošloj godini radio bila borba protiv sive ekonomije, jer se procennjuje da ona čini 2,5 odsto BDP-a, problemi decentralizacije, dok je velika pažnja posvećena i problemima privrednog rastra.

Poslanik Srpske napredne Stranke (SNS) Veroljub Arsić kazao je da je Izveštaj o radu Fiskalnog saveta u prošloj godini bolji od svih dosadašnjih, dodavši da je potrebno da se prekine više sa praksom „apokalpitičnih predviđanja za Srbiju i njene građane“.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić imao je zamerke na rad Fiskalnog saveta, a jedna od najznačajnijih je bila da to telo nije ulazilo u strukturu nijednog zajma koji je Skupština prihvatila.

Krasić je imao i zamerke na Finasijski plan AERS-a precizirajući da ta agencija koristi državne pare i da mora biti uključemna u javne finasije, što to sada nije slučaj.

On je kazao i da nikome nije krivo što su troškovi AERS-a kako su izneti u planu za 2016, procenjeni na 226 miliona dinara i to što to telo traži dozvolu da zaposli 13 novih ljudi, jer je 10 zaposlenih otišlo, već je naglasio da je potrebno da se jasno kaže da to telo „košta državu“.

Prema njegovim rečima, interes da se formira i da AERS ovako radi imaju „samo oni koji su bacili oko na energetske kapacitete Srbije“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.