Srbija

22.07.2016. 14:00

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Procurele „instrukcije“ za vršenje vlasti u Vranju

Srbija

22.07.2016. 14:00

Lokalni OK Radio u Vranju objavio je „tajni dokument“ koji su članovi Gradskog odbora SNS dobili od partijske centrale u kojima se daju instrukcije za vršenje vlasti u centralnoj opštini Pčinjskog okruga.

Dokument sadrži deset tačaka, i temelji se na principima smene svih dosadašnjih funkcionera SPS u lokalnoj samoupravi, uključujući i načelnike sekretarijata. Posebno je „targetirano“ mesto načelnika gradske uprave, koje je po nalogu iz dokumenta „vrlo važno i tu se mora obratiti posebna pažnja“. 

U kritičkom tonu se navodi da je „nedopustivo da na mestu šefa kabineta i protokola budu ljudi iz prethodne socijalističke vlasti“, što se zamera novom gradonačelniku i njegovim partijskim kolegama. Gradska naprednjačka vlast po upustvima iz Beograda moraće da demontira višak zaposlenih u Sportskom savezu, da razotkrije postojanje različitih fiktivnih NVO koje su socijalisti koristili za ispumpavanje novca iz budžeta. 

U dokumentu sa na više mesta koristi izraz „sposobni stranački ljudi“, što ukazuje na činjenicu da partijska centrala SNS ocenjuje da u Vranju ima i dosta onih koji su iz lične koristi i ambicija u članstvu ove partije, pa preko nje žele da se domognu neke od funkcija.

Na osnovu do sada imenovanih lica na direktorska mesta u javnim preduzećima u Vranju, naprednjaci su ispucali svoj prvi i najači „kadrovski ešalon“. Njima jednostavno nedostaju „sposobni stranački ljudi“, i preporučuje se da u skladu sa programom „čišćenja socijalista“ podele sve resore i da oni funkcionišu u punom kapacitetu. Strahujući od mogućeg prevrata, nesigurni i u sopstvene kadrove SNS je u vlast u Vranju uključio i SDS i JS, što je u startu spustilo njihov rejting među građanima Vranja. 

Uz to, uprkos aktuelnoj zabrani zapošljavanja koju je proklamovala Vlada Srbije i čija odluka je i dalje na snazi, vranjskim naprednjacima se preporučuje upravo „zapošljavanje stranačkih ljudi“. Preporučuje se i otvaranje kancelarije za odnose sa EU i dijasporu, te da rad gradske uprave mora biti u službi svih građana, a ne samo funcionera jedne partije. Zahteva se i ukidanje Komunalne policije i njeno potpuno restrukturiranje kroz Sekretarijat za inspekcijske poslove. Ulazak Jedinstvene Srbije u gradsku koaliciju naprednjaci iz Beograda ocenjuju da je to „jako loše odjeknulo među građanima Vranja“ i da je medijsku pažnju okrenulo protiv SNS. 

Krivica se svaljuje na šefa kabineta gradonačelnika, koji nije primenio metodu „kontrole štete“ medijski spinujući kroz saopštenja ulazak JS u koaliciju.

I ranije je bilo poznato da će ovdašnja gradska vlast imati neku vrstu „staratelja“ u nekom od funkcionera Predsedništva SNS. Koordinator za jug je državni sekretar u ministarstvu ekonomije Dragan Stevanović, ali očigledno da pored njega za Vranje je zadužen i još najmanje jedan funkcioner, s obzirom na sumnjičavost koju vrh stranke ima prema delu sadašnjih kadrovskih rešenja, poput imenovanja penzionera na mesto gradskog većnika za zdravstvo.

Moraju na „doškolovavanje“

Očigledno je da će po nalogu iz Beograda svi funkcioneri SNS u Vranju morati da idu na „doškolovavanje zbog lošeg nastupa u javnosti“, kako je ocenjeno u „tajnom dokumentu“, pa se preporučuje angažovanje neke od agencija koja bi održala kurs vezan za komunikaciju sa novinarima ali i građanima i partnerima sa strane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.