Srbija

28.07.2016. 17:07

N1

Autor: Nova Ekonomija

Janković: Propusti nadležnih u 12 od 14 slučajeva ubistva žena

Srbija

28.07.2016. 17:07

Zaštitnik građana Saša Janković je sproveo postupke kontrole u 14 slučajeva ubistava žena i u 12 od njih utvrđeni su propusti, nedostaci u radu nadležnih organa i službi odnosno greške u radu koje su prethodile ubistvima.

„To ne znači da je bilo ko sem ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja“, rekao je Janković.

Kako je naveo, propusti su utvrđeni  i u slučaju petostrukog ubistva u Žitištu, iako je Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dan nakon tragedije saopštilo da ih nije bilo.

„Ono što posebno nije dobro je pokušaj da se ti propusti zataškaju. Nadležno Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja je odmah izašlo sa saopštenjem da nije bilo nikakvih stručnih propusta, iako smo svi bili svedoci da je otac ubijene žene izjavljivao da je nasilje bilo prijavljeno“, podseća Janković.

Navodi da je nasilje bilo prijavljeno u tužbi za razvod braka.

„I ono što se stručno zove supervizor, znači nadzornik slučaja nije dobio licencu za taj slučaj, i uopšte za supervizora, iako ne ispunjava uslove da to bude. I sam je skretao pažnju da on sa svojom strukom ne može da bude supervizor u slučajevima“, objašnjava zaštitnik građana.

Janković kaže da su u 12 slučajeva nadležni organi imali saznanja o nasilju nad ženama, ali nisu blagovremeno ili uopšte preduzeli mere propisane zakonom i drugim aktima.

On kaže da je najčešći problem što policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razemenjuju informacije od kojih su neke vitalne za zaštitu žrtve.

„Ne proverava se uvek da li prijavljeni za nasilje ima oružje. Žrtva se upućuje da sama vodi postupak, nasilje se često kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob pa se ne ispituje, a žrtvama se ne pruža stručna pomoć i podrška“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, prvi i najčešći institucionalni problem u vezi s nasiljem u porodici je što nadležni organi i službe u konkretnim slučajevima ne primenjuju zakonito i efikasno postojeće propise i što za to nema odgovornosti već se, kao u slučaju Žitište, propusti zataškavaju.

„Tek nakon toga slede određene manjkavosti u samim propisima“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana zaključuje da je za unapređenje zaštite žena i, uopšte, žrtava nasilja u porodici, ključno dosledno primenjivati sve propise i procedure, uvesti konkretnu odgovornost za nesavestan rad u nadležnim organima i službama i dodatno unapređivati zakonodavstvo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.