Srbija

29.07.2016. 18:49

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Direktor PKB-a: Povlačimo akcije sa berze, ne prebacujemo ih na državu

Srbija

29.07.2016. 18:49

Generalni direktor Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Dragiša Petrović izjavio je da je Skupština te korporacije donela odluku o povlačenju akcija PKB-a sa berze, a ne o njihovom prebacivanju u vlasništvo države.

On je agenciji Beta kazao da tom odlukom o „delistiranju“ s berze, donetom prvenstveno radi dalje racionalizacije troškova tog preduzeća, PKB iz otvorenog prelazi u zatvoreno akcionarsko društvo.

„Skupština PKB-a donela je odluku o delistiranju sa berze, a ne o prebacivanju akcija, jer to i nije u nadležnosti PKB korporacije“, naglasio je Petrović, dodavši da je na Gradu Beogradu sada da odluči šta će dalje, odnosno da li će ih preneti na Republiku.

Mediji su danas preneli informaciju da je Skupština PKB-a odlučila da akcije tog preduzeća, koje su u vlasništvu Grada Beograda, budu prenete na državu, a tu odluku trebalo bi da uskoro potvrdi i Skupština Beograda, čime bi PKB i formalno prešao u nadležnost Vlade Srbije. Prema pisanju Blica, cilj te transakcije je promena modela privatizacije PKB-a posle neuspelog tendera, kada je imovina kompanije nuđena za 154 miliona evra. 

Predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata PKB korporacije podržavaju ideju da to preduzeće pređe u vlasništvo države, jer kako zajednički zaključuju, Grad Beograd kao vlasnik se nije dobro pokazao i predstavnike sindikata nije mnogo uključivao u priču oko prethodnog modela privatizacije. 

Predsednik Nezavisnog sindikata PKB korporacije Nikola Lazić kazao je da taj sindikat smatra da bi prelazak PKB-a u vlasništvo države bio dobar potez, jer je grad do sada ignorisao zaposlene kada se govorilo o privatizaciji tog preduzeća. 

On je naveo i da je prethodni model privatizacije PKB-a bio veoma loš, naglasivši da PKB ima potencijala za pozivne rezultate i da ima nefunkcionalnu imovinu za rešavanje problema dugova. 

Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević takođe smatra da bi bilo dobro da PKB pređe u vlasništvo države i naglašava da će PKB u državi dobiti boljeg socijalnog partnera nego što je to imao u Gradu Beogradu. 

„Mi očekujemo model strateškog partnerstva i da država sačuva većinsko vlasništvo, a to bi ulivalo i sigurnost zaposlenim“, kazao je Đorđević. 

Predsednik pododbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Milija Miletić izjavio je da bi država, ukoliko preuzme PKB, sigurno bila dobar domaćin, naglasivši da je to preduzeće potrebno i mnogo znači Srbiji. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.