Kolumna Mihaila Crnobrnje

„Bela knjiga“ Saveta stranih investitora

Pre dve nedelje Savet stranih investitora je objavio najnoviju Belu knjigu, dvanaestu po redu. Kao i ranijih godina, i ova Bela knjiga registruje stanje po izabranim oblastima, konstatuje uočeni napredak u periodu od prethodne Bele knjige, uočava preostale probleme i konačno daje predloge za njihovo otklanjanje, sve u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Ukupno uzev, to je hvale vredan napor članstva Saveta da, prenoseći najbolja iskustva iz svetske prakse i prakse svojih zemalja porekla, doprinese poboljšanju investicione i poslovne klime u Srbiji.


Ono što je meni interesantnije od preporuka i načina na koji se one formulišu, jeste odgovor naših vlasti na podnete predloge. Recimo, u poslednjoj Beloj knjizi se konstatuje da je samo 37% preporuka uzeto u razmatranje i da je u nekim ostvaren ozbiljan napredak, a u nekim „ima napretka". To je znatno manje nego prethodne godine kad je Bela knjiga registrovala 47% ostvarenja preporuka. Istina, nije sve u kvantitetu. U poslednjim promenama bilo je nekoliko krupnih, kvalitetno značajnijih. Ali ostaje utisak o relativno sporom menjanju privrednog ambijenta. Pogotovo ako se tome doda i vreme koje prođe da se neki od predloga prihvate i promena pokrene. Ima predloga koji su prvi put izneti još 2008. godine a tek u poslednjoj Beloj knjizi se beleži izvestan napredak.

Zato ne čude loši rezultati Srbije u vodećim pregledima stanja u privredi u različitim zemljama sveta. Prema poslednjoj listi „Doing business 2015", koju objavljuje Svetska banka, Srbija se nalazi po ukupnom indeksu tek na 91. mestu od 188 zemalja. Po indeksu brzine dobijanja građevinskih dozvola nalazimo se na 183. mestu, a po poreskom sistemu na 165. mestu. Po ukupnom indeksu ispred nas su, na primer, Namibija, Azerbejdžan i Kosovo (?), koje je na 75. mestu. U poslednjem Svetskom izveštaju o konkurentnosti, koji objavljuje Svetski ekonomski forum, Srbija je po svodnom indeksu na 94. mestu od 144 zemlje. Ali po nekim, za poslovno okruženje važnim parametrima, daleko je niže. Po indeksu koji se zove „poslovni uticaj zakona na strana direktna ulaganja" nalazimo se na 130. mestu, a po efikasnosti sudstva na 128. mestu. Po svodnom indeksu u regionu su ispred nas i  Moldavija, i Crna Gora i Makedonija.Nastavak teksta možete pročitati u šesnaestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Harry

    Pozdrav Ja sam sretan što dijelim svoju sreću na ovoj web stranici Jučer sam dobio glavnu karticu i plaća mi 2500 eura (dvije tisuće i petsto eura) na mjestu. Ponovno sam pokušao danas i isplaćeno je 2500 eura, Ova glavna kartica mi daje 2500 $ dnevno 6 mjeseci. Ako vam je potrebna hitna novčana sredstva, možete dobiti i ovu majstorsku karticu, samo se obratite divinecardhacker@gmail.com ili pošaljite whatsapp poruku na +14243655441 Kladim se da je ova karta bolja od zajmova, samo se prijavite i dobit ćete svoju karticu Hvala

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.