„Bela knjiga“ Saveta stranih investitora

Pre dve nedelje Savet stranih investitora je objavio najnoviju Belu knjigu, dvanaestu po redu. Kao i ranijih godina, i ova Bela knjiga registruje stanje po izabranim oblastima, konstatuje uočeni napredak u periodu od prethodne Bele knjige, uočava preostale probleme i konačno daje predloge za njihovo otklanjanje, sve u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Ukupno uzev, to je hvale vredan napor članstva Saveta da, prenoseći najbolja iskustva iz svetske prakse i prakse svojih zemalja porekla, doprinese poboljšanju investicione i poslovne klime u Srbiji.

Ono što je meni interesantnije od preporuka i načina na koji se one formulišu, jeste odgovor naših vlasti na podnete predloge. Recimo, u poslednjoj Beloj knjizi se konstatuje da je samo 37% preporuka uzeto u razmatranje i da je u nekim ostvaren ozbiljan napredak, a u nekim „ima napretka“. To je znatno manje nego prethodne godine kad je Bela knjiga registrovala 47% ostvarenja preporuka. Istina, nije sve u kvantitetu. U poslednjim promenama bilo je nekoliko krupnih, kvalitetno značajnijih. Ali ostaje utisak o relativno sporom menjanju privrednog ambijenta. Pogotovo ako se tome doda i vreme koje prođe da se neki od predloga prihvate i promena pokrene. Ima predloga koji su prvi put izneti još 2008. godine a tek u poslednjoj Beloj knjizi se beleži izvestan napredak.

Zato ne čude loši rezultati Srbije u vodećim pregledima stanja u privredi u različitim zemljama sveta. Prema poslednjoj listi „Doing business 2015″, koju objavljuje Svetska banka, Srbija se nalazi po ukupnom indeksu tek na 91. mestu od 188 zemalja. Po indeksu brzine dobijanja građevinskih dozvola nalazimo se na 183. mestu, a po poreskom sistemu na 165. mestu. Po ukupnom indeksu ispred nas su, na primer, Namibija, Azerbejdžan i Kosovo (?), koje je na 75. mestu. U poslednjem Svetskom izveštaju o konkurentnosti, koji objavljuje Svetski ekonomski forum, Srbija je po svodnom indeksu na 94. mestu od 144 zemlje. Ali po nekim, za poslovno okruženje važnim parametrima, daleko je niže. Po indeksu koji se zove „poslovni uticaj zakona na strana direktna ulaganja“ nalazimo se na 130. mestu, a po efikasnosti sudstva na 128. mestu. Po svodnom indeksu u regionu su ispred nas i  Moldavija, i Crna Gora i Makedonija.

Nastavak teksta možete pročitati u šesnaestom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.