Kevin Sistrom, suosnivač i izvršni direktor kompanije Instagram

Put do milijardu dolara

Odbio je ponudu za posao od Marka Zakerberga dok je bio na koledžu. Instagram, čuvenu aplikaciju za deljenje fotografija, pokrenuo je u oktobru 2010. godine, a dve godine kasnije Mark Zakerberg ponudio je milijardu dolara za kompaniju. Sistrom je i danas izvršni direktor Instagrama koji svakog meseca koristi više od 500 miliona ljudi širom planete, a  njegovo bogatstvo procenjuje se, prema pisanju magazina Forbes, na 1,1 milijardu dolara

Kevin Sistrom rođen je u decembru 1983. godine u gradu Holiston, u saveznoj američkoj državi Masačusets. Njegova majka bila je među IT pionirima, što je značajno uticalo na Sistroma da razvije interesovanje za tu oblast, piše američki magazin Fortune. Radila je u kompaniji Monster.com tokom prvog tehnološkog buma, a kasnije za Zipcar. Sistrom je već u srednjoj školi počeo da se upoznaje sa programiranjem. U to vreme je i opsesivno igrao tada popularnu kompjutersku igricu Doom 2, a najviše je uživao u tome da pravi svoje nivoe, što su mu bili prvi samostalni koraci u kodiranju. Takođe je, kako piše portal Eyerys, kao tinejdžer kreirao program kojim je, iz šale, hakovao profile svojih prijatelja na AOL Instant Messengeru. 

Prvi posao našao je tokom srednje škole i uopšte nije bio povezan sa tehnologijom, već je radio po nekoliko sati dnevno u tada veoma popularnoj prodavnici ploča Boston Beat. Posle mnogo pisama koje im je poslao, konačno su ga pozvali da radi kao prodavac. U to vreme bio je, kako je rekao u intervjuu za magazin Fortune, opsednut di-džejingom. Zahvaljujući satima koje je provodio u prodavnici ploča, uspeo je da se probije i na toj sceni u Bostonu iako mu je bila potrebna pomoć starijih prijatelja kako bi ušao u klubove jer još nije imao 18 godina. "Jedna stvar koja je karakteristična za mene oduvek je da, kad me nešto zanima, postanem opsednut time", rekao je u intervjuu za Bloomberg.

Kao veoma talentovan za računarstvo, sa lakoćom je upisao Univerzitet Stenford. Prvi izbor pao je na računarski smer, ali kada je počeo da studira, uvideo je da su časovi mnogo više akademske nego primenjene prirode, pa odlučuje da se prebaci na menadžment i inženjerstvo koji su više bili fokusirani na praktične predmete, poput finansija i ekonomije. 

Tokom studija je napravio i svoju prvu aplikaciju koja je služila za deljenje fotografija sa prijateljima iz studentskog doma i od tada zapravo počinje da se razvija njegov interes za digitalnu fotografiju i društvene mreže. 

Kontakt sa pravim ljudima

Prvu priliku da uđe u svet startapa, prema pisanju američkog sajta Curcle, dobio je kada je izabran kao jedan od 12 polaznika prestižnog programa školarina Mayfield na Stenfordu. To mu je omogućilo da letnji raspust pred završnu godinu studija, provede stažirajući u kompaniji Odeo koju je osnovao Evan Vilijams, koja je kasnije prerasla u Twitter. Nastavak teksta možete pročitati u 36. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara