2020

02.06.2020. 12:17

Catena Media

Autor: Nova Ekonomija

Catena Media donirala 16900 evra za pomoć deci oboleloj od raka i retkih bolesti

Catena Media

2020

02.06.2020. 12:17

Catena Media donirala je 16900 evra za pomoć deci oboleloj od raka i retkih bolesti, a novac će se rasporediti za potrebe fondacije „Norbs+” i udruženja „Zvončica”. Ove dve organizacije će, uz pomoć donacije, kupiti neophodne medicinske aparate i osigurati život porodice u roditeljskoj kući.

Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod manje od jednog od 2000 građana, ali se jedan broj retkih bolesti javlja i kod jednog u nekoliko stotina hiljada ili miliona ljudi. Prema proceni Evropskog komiteta, 6% do 8% populacije ima neku retku bolest.

„Zbog teške zdravstvene i ekonomske situacije prethodnih meseci svesni smo da su se prioriteti svih nas promenili, pa smo želeli da naši mali junaci znaju da nisu sami. Upoznati smo sa radom fondacije „NORBS+” i udruženjem „Zvončica” i njihovom borbom za bolje sutra svakog deteta. Veliko nam je zadovoljstvo da kroz ove donacije možemo da im pomognemo”, istakao je Nikola Teofilović iz Catena Media-e.

Zahvaljujući donaciji u vrednosti od 11800 evra fondacija „Norbs+” je kupila tri aparata koja omogućavaju iskašljavanje i kvalitetnije uslove života korisnicima tih aparata, kao i pulsni oksimetar.

„U ovom trenutku u Republici Srbiji ne postoje tačni statistički podaci o broju obolelih. Hvala vam što za vas nismo nevidljiv. Našoj deci je briga neophodna tokom cele godine i u ime fondacije želim da vam se zahvalim na ovako značajnom doprinosu”, istakao je Davor Duboka, direktor fondacije „NORBS+”.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake sedmice jedno od njih umre od ove bolesti. Zahvaljujući donaciji u vrednosti od 5100 evra Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica” omogućeno je finansiranje jednog od osam apartmana koji se nalaze u Roditeljskoj kući u periodu od dvanaest meseci. 

„Deca obolela od hemato-onkoloških bolesti se leče oko tri godine. Za to vreme svi strepimo i trudimo se da ohrabrimo svako dete da iz ove bitke izađe kao pobednik. Naša deca te tri godine zajedno sa svojim porodicama žive u nekoj vrsti karantina, pošto je njihov imunitet oslabljen, pa i najmanja kijavica može da izazove problem. Nažalost, poslednja dva meseca osetili smo na svojoj koži koliko je teško biti disciplinovan i živeti u nekoj vrsti izolacije. Oni se sa tim bore svakog dana. Zbog toga, u ime Udruženja želim da se zahvalim kompaniji Catena Media na velikoj podršci kroz ovu vrstu donacije, koja je omogućila da porodice svu svoju snagu usmere na izlečenje”, izjavila je Irina Ban, izvršna direktorka udruženja „Zvončica”.

Fondaciju „NORBS+” osnovala je Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) početkom 2018. godine. NORBS je krovna organizacija koja okuplja udruženja i pojedince iz cele Srbije, koji se bave različitim retkim bolestima. Oni pružaju podršku i pomoć obolelima, s obzirom na to da su retke bolesti nedovoljno prepoznate, pa su oboleli veoma često diskriminisani i zanemareni.

Udruženje roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti „Zvončica” je osnovano 1992. godine pri Službi za hemato-onkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” u Beogradu. Udruženje pomaže oboleloj deci, njihovim porodicama i bolnici. Prva u Srbiji Roditeljska kuća daleko od doma za smeštaj dece koja se leče od malignih bolesti i njihovih roditelja, izgrađena je 2009. godine na Institutu za majku i dete.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.