2020

01.03.2021. 14:47

dm drogerie markt

Autor: Nova Ekonomija

I odgovorno i uspešno u 2020. godini

Prilagođavajući se izazovnim okolnostima u kojima se našla čitava globalna zajednica, kompanija dm drogerie markt uspešno je zaokružila 16. godinu poslovanja u Srbiji sa zabeleženim rastom od 17,7 odsto i ostvarenim prometom od 15,...

dm drogerie markt

2020

01.03.2021. 14:47

Prilagođavajući se izazovnim okolnostima u kojima se našla čitava globalna zajednica, kompanija dm drogerie markt uspešno je zaokružila 16. godinu poslovanja u Srbiji sa zabeleženim rastom od 17,7 odsto i ostvarenim prometom od 15,6 milijardi dinara. U finansijskoj 2019/20. godini, najveći drogerijski lanac u Evropi učvrstio je poziciju stabilne, uspešne i odgovorne kompanije. Tako je moto Zajedno jedni za druge dobio dodatno značenje u 2020. godini, budući da je dm kroz razne vidove podrške, koja uključuje i kovid bonus od 18.000 dinara za svakog zaposlenog, nastojao da bude poseban oslonac svom kolektivu tokom globalne pandemije virusa korona. 

Na nivou Grupe, dm drogerie markt ostvario je promet od 11,5 milijardi evra, a trenutno posluje u 13 zemalja Evrope, sa mrežom koja broji 3.765 drogerija i više od 62.600 zaposlenih.  

Kompanija dm nastavila je ekspanziju na domaćem tržištu i, sa novootvorenih devet drogerija, proširila svoju prodajnu mrežu na 106 objekata u zemlji, čime je i broj zaposlenih premašio 1.100 ljudi. U otvaranje novih prodavnica i modernizaciju postojećih uloženo je više od 548 miliona dinara. Izvanredan rast prometa zahteva i velike skladišne kapacitete, te se moderno opremljen distributivni centar kompanije prostire na skoro 11.500 kvadrata, a za logistiku i snabdevanje dm drogerija zaduženo je preko 200 zaposlenih.  

 

U ovoj najizazovnijoj godini, kako za poslovnu zajednicu, tako i za čitavo naše društvo, pokazali smo da, kao kompanija, možemo da poslujemo stabilno i u nepredviđenim okolnostima i da brzo i adekvatno reagujemo na sve izazove. Najvažnije je što smo i u tim trenucima uspešno odgovorili na potrebe naših kupaca. Na nivou kompanije, veliku zahvalnost dugujemo našim zaposlenima koji su pokazali izuzetnu požrtvovanost i predanost u vanrednim okolnostima i zato je ovaj poslovni uspeh posvećen upravo njima. Iz dana u dan prilagođavali smo se izmenjenim uslovima rada i uspeli da, uz sve primenjene mere, dm drogerije održimo bezbednim mestom za boravak kako zaposlenih, tako i kupaca. Takođe, veoma smo zahvalni svim poslovnim partnerima čija nam je podrška bila naročito dragocena u novonastaloj situaciji. Pored novih investicija i projekata, godinu za nama obeležio je i niz društveno odgovornih inicijativa kojima već tradicionalno potvrđujemo našu spremnost da zajednicu u kojoj poslujemo svakodnevno činimo boljim mestom za život svih nas,  poručila je direktorka dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija Alexandra Olivera Korichi. 

Godina u kojoj su ljudi najveći prioritet 

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja „TalentX”, koje je sproveo specijalizovani portal Poslovi Infostud, dm se nalazi na 14. mestu na listi najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji, a iz kompanije ističu da je moto Zajedno jedni za druge dobio dodatno značenje u 2020. godini. Pored toga što je nastavio da razvija potencijale zaposlenih, na listi prioriteta dm-a vodeći imperativ postala je dodatna zdravstvena zaštita čitavog kolektiva i osiguravanje bezbednih uslova za rad. Drogerijski lanac se i ove godine pokazao kao poželjan poslodavac koji svojim zaposlenima obezbeđuje snažnu podršku, tržišno atraktivne zarade i mnoštvo dodatnih benefita – dve dodatne zarade u toku godine, besplatne sistematske preglede, kao i besplatne kurseve nemačkog jezika. Takođe, kompanija je, pored 14 isplaćenih plata u godini, svakom zaposlenom uplatila kovid bonus u iznosu od 18.000 dinara, što je ukupno 33,5 miliona dinara, dok je slična inicijativa sprovedena i u drugim zemljama u kojima dm posluje.

Kompanija je, pored 14 isplaćenih plata u godini, svakom zaposlenom uplatila kovid bonus u iznosu od 18.000 dinara

Tokom pandemije virusa korona, pored osnovne zdravstvene zaštite, dodatna pažnja usmerena je na mentalno i fizičko zdravlje zaposlenih kroz niz onlajn radionica sa psihologom, a projekat  „Ambasadori zdravlja“ dobio je svoj onlajn nastavak, kako bi se zaposleni upoznali sa vežbama očuvanja i zaštite kičmenog stuba i dobili savete o unapređenju i vođenju zdravog života. Sa druge strane, tradicionalne obuke i radionice, kroz koje prolaze svi zaposleni, dobile su onlajn formu, čime je omogućen dalji razvoj njihovih veština i talenata uprkos izmenjenim uslovima rada. 

Zahvaljujući najsavremenijim sistemima za digitalno poslovanje i naprednoj infrastrukturi, omogućeno je brzo i fleksibilno reorganizovanje rada za veliki broj zaposlenih koji su radili od kuće tokom vanrednog stanja. Takođe, dm je svim zaposlenima u maloprodaji obezbedio pametne telefone koji su značajno unapredili i olakšali proces savetovanja kupaca. 

Održivost kao imperativ u svim segmentima poslovanja

U protekloj poslovnoj godini kompanija je nastavila svoju tradiciju održivog poslovanja, o čemu svedoče i rekordni rezultati prošlogodišnje masovne sadnje u okviru projekta Zasadi drvo, koji dm sprovodi zajedno sa Adria Media Grupom i institucionalnim partnerima. Ova jesenja akcija ušla je u istoriju jer je u jednom danu posađeno čak 51.000 mladih sadnica. Za predstojeću jesen, koju nosioci ovog projekta dočekuju sa velikim entuzijazmom, postavljen je novi cilj o pošumljavanju 100 lokacija širom naše zemlje. 

 Vodeći se načelima zelene ekonomije, dm u ponudi ima preko 1.000 proizvoda koji predstavljaju odgovarajuće ekološke alternative proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo, poput organske hrane, sertifikovane prirodne kozmetike i ekoloških proizvoda za domaćinstvo. Pored toga, kompanija dm jedna je od prvih u zemlji koja je u oktobru 2019. u potpunosti povukla plastične ambalažne kese iz prodaje, a kupcima nastavila da nudi, kao ekološke alternative, papirne kese, trajne torbe i velike pamučne dm torbe sa doživotnom garancijom.  

Orijentacija kompanije ka održivosti odslikava se i u podršci dm-a lokalnoj privredi. Godinu dana nakon što su se proizvodi razvijani u okviru projekta dm Inkubator našli u dm drogerijama, drogerijski lanac je nastavio sa ulaganjima u njihov dalji napredak, što je rezultiralo prodajom preko 95.000 ovih artikala od juna 2019. godine do danas. Na policama se nalaze 72 domaća proizvoda dm Inkubatora, od kojih su pojedini već poneli oznaku Čuvarkuća, kojom Privredna komora garantuje visok kvalitet i domaće poreklo. Zahvaljujući ovom projektu, kompanija je nosilac prestižnih nagrada, među kojima se izdvajaju nagrada „Đorđe Vajfert“ Privredne komore Srbije za drugi najinovativniji projekat u 2018/19. godini, priznanje za razvoj lokalnog preduzetništva od strane Srpske asocijacije menadžera i VIRTUS nagrada za najinovativniji projekat u 2019. godini.

Podrška zajednici kao temelj svih aktivnosti kompanije

Poslovni poduhvati dm-a praćeni su, kao i svake godine, društveno odgovornim projektima i donacijama, koji su posebno bili u fokusu nakon izbijanja globalne pandemije. Kompanija je u poslovnoj 2019/20. godini kroz različite vrste donacija uložila 10,8 miliona dinara namenjenih unapređenju uslova različitih zdravstvenih i obrazovnih ustanova, ali i poboljšanju kvaliteta života socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Nasuprot globalnom trendu popusta na dan Black Friday (Crni petak), dm je 29. novembra 2019, pod sloganom „Giving is the new black“, sniženja zamenio donacijom Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, uloživši 3.000.000 dinara za opremanje ove ustanove. Takođe, u protekloj poslovnoj godini nastavljen je i tradicionalni humanitarni sat prilikom otvaranja novih i preuređenih drogerija.

Još od 2017. godine kompanija podržava akciju „Čepom do osmeha“ koja ima za cilj obezbeđivanje pomagala deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju širom Srbije. Za njih je, zahvaljujući saradnji kompanija dm drogerie markt, Loreal (brend Garnier) i Udruženja „Čepom do osmeha“, kao i podršci kupaca, kroz sve dm prodajne objekte prikupljeno čak 63 tone plastičnih čepova i time obezbeđeno 1,4 miliona dinara za nabavku 54 pomagala. 

Godinu je obeležio i jubilarni deseti rođendan babybonus programa, kada je za program prijavljeno više od 45 odsto novorođenih beba u Srbiji. Kroz babybonus program kompanija je u ovoj poslovnoj godini poklonila svim prijavljenim bebama 600.000 pelena i nastavlja da bude pouzdan partner njihovim roditeljima kroz podršku u prve dve, najzahtevnije, godine života novorođenčeta.

Svet dm drogerija – sve na jednom mestu

Pored izvanrednog dodatnog ulaganja u zdravstvenu sigurnost i bezbednost kupaca i zaposlenih, dm je u prethodnom periodu znatno snizio redovne cene više od 2.300 proizvoda iz kompletne ponude, čime se na tržištu dodatno diferencirao kao mesto povoljne kupovine.

Na policama se nalaze 72 domaća proizvoda dm Inkubatora

Sa asortimanom koji broji blizu 14.000 proizvoda, dm prodavnice važe za mesto kupovine svega na jednom mestu, počevši od segmenta lepote, prirodne kozmetike, organske hrane, lične higijene, sve do proizvoda za domaćinstvo i negu beba. Osluškujući potrebe kupaca, dm je početkom jula ove godine lansirao i novu uslugu brze isporuke proizvoda u saradnji sa platformom Glovo koja je za sada dostupna u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Nišu i Pančevu. Na ovaj način proizvodi iz dm-a mogu da stignu do kupaca za svega sat vremena. Ponuda koja je na raspolaganju za dostavu putem ove platforme svakodnevno raste i  obuhvata preko 1.200 proizvoda različitih segmenata, uključujući i raznovrsni asortiman organske hrane i proizvoda za zdraviji život i imunitet. 

Uprkos vanrednoj zdravstvenoj situaciji u zemlji, dm je uložio dodatne napore i uspešno sproveo projekat nacionalnog preuređenja drogerija, kako bi kupcima omogućio još prijatniju kupovinu i unapredio asortiman u skladu sa njihovim potrebama. U novoj poslovnoj godini kompanija je postala bogatija i za preko 300 artikala koji su u našoj zemlji ekskluzivno dostupni samo na policama dm drogerija. Takođe, u 2020. godini dm je nastavio da proširuje ponudu domaćih proizvođača, te trenutno kupcima nudi skoro 1.500 proizvoda domaće radinosti.

Pored toga, dm je jedan od najvećih ponuđača privatne robne marke na tržištu Srbije, sa više od 3.000 proizvoda. Dobro poznati dm brendovi – Balea, alverde, dmBio, babylove, Denkmit i drugi garantuju identičan kvalitet u svih 13 zemalja u kojima kompanija posluje. Sa portfoliom od 350 proizvoda u okviru privatne robne marke organske hrane dmBio, dm se ubraja u najveće ponuđače organske hrane u Srbiji, a iz drogerijskog lanca poručuju kupcima da im je tako na raspolaganju organski kvalitet po super ceni.

 U okviru kompanije dm ove godine obeležavaju se i jubileji najprepoznatljivijih linija privatne robne marke. Brend Denkmit koji osvaja domaćinstva u Srbiji od 2004. godine, kada je kompanija dm drogerie markt stigla u našu zemlju, proslavio je 30. rođendan, dok su Balea, čuveni brend za kompletnu negu i higijenu tela, kao i Dontodent linija za održavanje oralne higijene, prisutni već 25 godina na evropskom tržištu.

Još od davne 1973. godine, kada je osnovana, kompanija dm drogerie markt ima jedan princip: „Čovek u centru poslovanja“. Bilo da je u pitanju zaposleni ili kupac, do dana današnjeg ova vodilja je ista, zbog čega će dm ostati snažna podrška zajednici na putu ka lepšoj i kvalitetnijoj budućnosti svih nas.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.