2020

04.05.2020. 13:50

Merck

Autor: Nova Ekonomija

Merck donirao 2,4 miliona dinara za medicinsku i zdravstvenu opremu

Merck

2020

04.05.2020. 13:50

Kompanija Merk (Merck), jedna od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija, donirala je 2,4 miliona dinara zdravstvenom sistemu Srbije i tako pružila podršku naporima Vlade Republike Srbije u rešavanju jednog od najvećih izazova sa kojima se ljudi susreću danas. Donacija se realizuje u saradnji sa UNICEF-om, namenjena je za nabavku medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, i danas je isporučena u Srbiji.

“Želeli smo da odgovorimo na ono što je trenutno najpotrebnije zdravstvenom sistemu u našoj zemlji. Zahvaljujući partnerima iz UNICEF-a, pomoć smo usmerili na nabavku medicinske i zaštitne opreme, u ovom trenutku neophodne za zdravstvene radnike, koja je i jedan je od prioriteta Ministarstva zdravlja. Želimo da se zahvalimo svim zdravstvenim radnicima na posvećenosti zaštiti zdravlja stanovništva“, izjavila je Ina Bulat, direktorka kompanije Merck u Srbiji.

„UNICEF daje svoju punu podršku nacionalnim naporima da se zaštiti stanovništvo, pre svega kroz nabavku kritično potrebne opreme za zdravstveni sistem. Broj kompanija i pojedinaca, koji su se odazvali našem pozivu, govori da u Srbiji postoji izražena svest da je zajedništvo ta snaga koja nam može pomoći. Želim da zahvalim svim kompanijama koje su donirale UNICEF-u kako bismo se zajedničkim snagama izborili sa korona virusom i sačuvali živote u Srbiji“, izjavila je Ređina De Dominićs, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Kompanija Merck globalno, deo je ključnih inicijativa za okončanje pandemije. 

Kompanija Merck i Institut Jenner, objavili su da je postavljen temelj za masovnu proizvodnju kandidata za vakcinu Covid-19 ChAdOk1 nCoV-19. Tokom poslednje dve godine, Merck-ova saradnja sa Institutom Jenner dovela je do razvoja brze platforme koja sledi dobre proizvodne prakse. Zajednički tim smanjio je vreme razvoja procesa proizvodnje od godinu dana, koliko bi uobičajeno trajao, na samo na dva meseca, zahvaljujući nedavno razvijenoj proizvodnoj platformi. Institut Jenner, osnovan u novembru 2005. godine za razvoj inovativnih vakcina u partnerstvu sa Univerzitetom Oksford i Institutom Pirbright, uspeo je da razvije Merck-ov proces proizvodnje, na osnovu prethodno generisane platforme, što je ključan korak da vakcina u što bržem roku postane dostupna pacijentima.  

Takođe, kompanija Merck i Fondacija Bill & Melinda Gates u okviru konzorcijuma kompanija, najavili su 26. marta važnu saradnju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i isporuke vakcina, dijagnostike i lečenja za COVID-19.  

Podsećamo i da je kompanija Merck je u 2019. godini dodelila nagradu „Uvid u budućnost“ u iznosu od milion evra za istraživanja u oblasti pripreme za pandemiju, naučnicima Pardis Sabeti sa Harvard Univerziteta i instituta Broad i Džejmsu Krovu, sa Univerziteta Vanderbilt. Sa svojim timovima, oni danas, zahvaljući nagradi kompanije Merck, rade na identifikaciji dijagnostike i lečenja za COVID-19. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.