2020

07.04.2020. 16:14

Novartis

Autor: Nova Ekonomija

Novartis i Sandoz doniraju 5,4 miliona dinara zdravstvu Srbije

Kako bi pružila prodršku naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, farmaceutska kompanija Novartis, zajedno sa svojom Sandoz divizijom, donirala je 5,4 miliona dinara kao podršku zdravstvenom sistemu u s...

Novartis

2020

07.04.2020. 16:14

Kako bi pružila prodršku naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije virusa COVID-19, farmaceutska kompanija Novartis, zajedno sa svojom Sandoz divizijom, donirala je 5,4 miliona dinara kao podršku zdravstvenom sistemu u snabdevanju medicinskom opremom, uključujući zaštitne maske, testove na COVID-19, respiratore i druge medicinske opreme neophodne za zaštitu zdravstvenih radnika i lečenje stanovništva. 

„U ovom periodu, suočavamo se sa velikim zdravstvenim izazovima koji zahtevaju saradnju i uključenost celokupnog društva – države, privatnog, akademskog i nevladinog sektora, kao i celokupne zajednice. Kroz ovu pomoć želimo da podržimo pre svega naš zdravstveni sistem i zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji borbe protiv pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva. Ujedno im se zahvaljujemo na posvećenosti koju pokazuju svakodnevno na svojim radnim mestima u trenucima koji su teški za čitav svet“, izjavila je Dominika Sefton, generalna direktorka predstavništva Novartisa u Srbiji i Crnoj Gori.

Nataša Petrović, direktorka predstavništva Sandoza za Srbiju i Crnu Goru, dodala je da će Novartis i Sandoz kao zdravstvene kompanije, pored obezbeđene donacije, nastaviti da ulažu u programe i inicijative koji mogu doprineti rešavanju hitnih potreba u javnom zdravstvu, od nesmetanog snabdevanja lekovima, preko istraživanja i razvoja, do podrške svojim zaposlenima i široj zajednici.  

Kao odgovor na hitan poziv za istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda u borbi protiv koronavirusa, koji je objavila Evropska federacija farmaceutske industrije i asocijacija (EFPIA), Novartis je izrazio spemnost da doprinese ovom značajnom naporu stavljajući na raspolaganje niz jedinjenja iz svojih laboratorija koje smatra pogodnim za in-vitro antivirusno testiranje. Pored toga, Novartis procenjuje svoje postojeće proizvode kako bi ustanovio da li bi nekom od njih mogla da se promeni namena izvan njihove odobrene indikacije.

Novartisova generička kompanija Sandoz obavezala se da će zadržati stabilne cene za osnovne lekove koji bi mogli da pomognu u terapiji slučajeva sa potvrđenom infekcijom koronavirusom, posebno antivirusnih lekova, kako bi se smanjio uticaj koronavirusa i antibiotika u borbi protiv pneumonije. 

Novartis očekuje da će se proizvodnja i snabdevanje lekova nesmetano sprovodititi i da ne očekuje prekide u lancu snabdevanja. Takođe je donela planove za ublažavanje rizika kako bi obezbedila stalno snabdevanje lekovima do skladišta za svoje kliničke studije i blisko sarađuje sa vlastima na distribuciji lekova za učesnike ispitivanja. 

Pored toga, Novartis prati situaciju sa koronavirusom i u skladu sa tim, pored prioritetne brige o pacijentima i podrške zdravstvenom sistemu, takođe sprovodi niz mera kako bi zaštitio zdravlje i osigurao bezbednost svojih zaposlenih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.