2020

21.10.2020. 15:18

Telekom Srbija

Autor: Nova Ekonomija

Novi informatički kabineti u 20 osnovnih škola i u ovoj školskoj godini

Telekom Srbija

2020

21.10.2020. 15:18

Osnovci u dvadeset osnovnih škola u Srbiji u ovoj školskoj godini znanja iz informatike sticaće u novim kabinetima koji su donacija kompanije Telekom Srbija. Moderna računarska oprema školama je obezbeđena u okviru projekta „Stvaramo znanje“ koji Telekom Srbija realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projekat je pokrenut sa ciljem da se poboljšaju uslovi za izvođenje nastave uz pomoć savremenih tehnologija i da se digitalna pismenost osnovaca podigne na još viši nivo. Tokom četiri godine, koliko se projekat sprovodi, vrednu donaciju Telekoma Srbija dobilo je 80 škola u zemlji. 

Svake godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predloži 40 osnovnih škola kojima nedostaje informatička oprema, a odluku o izboru 20 škola koje dobijaju savremenu opremu donose građani glasanjem na zvaničnoj Facebook stranici mts Tvoj svet. Na taj način su roditelji, nastavnici, prijatelji i komšije u prilici da pomognu u odabiru nagrađenih škola. Dodatna vrednost projekta je u tome što podstiče zajednicu da se udruži u postizanju zajedničkog cilja, a osnovcima koji uče u novim kabinetima pruža  mogućnost da lakše savladaju gradivo uz pomoć nastavnika koji mogu da im ukažu na prednosti , ali i zamke koje digitalne tehnologije sa sobom nose.

Pored učenika viših razreda kojima je informatika obavezan predmet, novi kabineti pružaju neophodne uslove za upoznavanje sa digitalnim tehnologijama i prvacima, s obzirom da je od septembra ove godine za učenike prvih razreda uveden novi predmet „Digitalni svet“. Važnost poznavanja digitalne pismenosti posebno se potvrdila i u drugom polugodištu prošle školske godine, kada se, zbog nepovoljne epidemiološke situacije i vanrednog stanja nastava odvijala online.

Kao deo krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija osnažuje i podržava institucije i pojedince, pokretače pozitivnih promena u svojoj zajednici,  projekat „Stvaramo znanje“ usmeren je na podršku najmlađim pokretačima – osnovcima. I ovim projektom Telekom Srbija nastavlja sa svojom misijom da održi kontinuitet u stvaranju uslova za lični i profesionalni razvoj mladih ljudi. 

Škole koje su ove godine od Telekoma Srbija dobile sredstva za opremanje računarskih kabineta su: OŠ „Jovan Cvijić“ iz Loznice, OŠ „Gavrilo Princip“ iz Zemuna, OŠ „Filip Kljajić Fića“ sa Čukarice, Beograd, OŠ „Olga Petrov“ sa Palilule, Beograd , OŠ „Milisav Nikolić“ iz Boževca, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, OŠ „Nikola Tesla“ iz Bačke Topole, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lovćenca, OŠ „Dositej Obradović“ iz Opova ,OŠ „Isidora Sekulić“ iz Šajkaša, OŠ „Nikola Tesla“ iz Pribojske Banje, OŠ „Momir Pucarević“ iz Akmačića, OŠ „Sveti Sava“ iz Trstenika, OŠ „Kirilo Savić“ iz Ivanjice, OŠ „Julijana Ćatić“ iz Stragara, OŠ „Jeremija Ilić Jegor“ iz Rgotine, OŠ „Radoš Tošić“ iz Istoka, OŠ „Petar Kočić“ iz Zubinog Potoka, OŠ „Braća Aksić“ iz Lipljana i OŠ „Drinka Pavlović“ iz Kuršumlije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.