2020

16.10.2020. 09:53

GIZ

Autor: Nova Ekonomija

Podrška Nemačke javno komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama u suzbijanju pandemije COVID19

Kao vid podrške Nemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 odabranim javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama danas su dodeljeni paketi zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Pakete, koji sadrže alko...

GIZ

2020

16.10.2020. 09:53

Kao vid podrške Nemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 odabranim javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama danas su dodeljeni paketi zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Pakete, koji sadrže alkohol, maske, rukavice, zaštitna odela, vizire, je u ime Nemačke Vlade , dodelio GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.

Ukupna vrednost podrške iznosi 50.000 evra, a gradovi koji su njom obuhvaćeni u prvom krugu dodele paketa su Kragujevac, Kladovo, Loznica, Zaječar, Soko Banja, Donji Milanovac, Ada, Topola, Nova Varoš i Crna Trava. 

Na skupu na kome su prisustvovali predstavnici komunalnih preduzeća, Dorotea Giselman, zamenica šefa misije ambasade Savezne Republike Nemačke navela je da su usled korona virusa lokalne samouprave i javno komunalna preduzeća više nego ikad pod pritiskom da pruže adekvatne usluge i odgovore na visoke higijenske standarde. „Zato je Nemačka razvojna saradnja razvila mere kojima želi da ojača njihove kapacitete u suočavanju sa ovim izazovima. Veoma me raduje podrška i solidarnost koju su Nemačka i Evropska unija pružile Srbiji. Kroz regionalno umrežavanje i saradnju sa privatnim sektorom Nemačka radi na uvođenju najboljih praksi u više od 120 kompanija širom regiona čija je delatnost upravljanje vodom. Kroz ovaj program postigli smo izvanredne rezultate u unapređenju usluga i efikasnosti ovih preduzeća. Izgradili smo snažna partnerstva i na taj način omogućili bolje uslove za život i prosperitet svih građana“ dodala je ona.

Predrag Bogdanović, predsednik Udruženja za  tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, naveo je da u situaciji kakva je pandemija koronavirusa bezbednost vode za piće, higijena, sanitacija i isporuka komunalnih usluga su od primarne važnosti za normalno funkcionisanje gradova, sela i čitavih regiona. „U saradnji sa GIZ-om smo nakon vanrednog stanja sproveli analizu vodovodnih sistema Republike Srbije i sa zadovoljstvom možemo da zaključimo da je bezbednost vode očuvana.“ Bogdanović je istakao da su vodovodi tokom vanrednog stanja morali da proizvode više sredstava za dezinfekciju koja su počeli i da razvoze, da dezinfikuju čitave ulice, ustanove i stambene zgrade, tako da je dosta sredstava potrošeno tada, dok su sa druge strane neka javno komunalna preduzeća imala smanjenu naplatu. „Zato smatram da je ova pomoć stigla u pravo vreme i da ide u prave ruke“, zaključio je gospodin Bogdanović.

Darko Drndić, koordinator za civilnu zaštitu pri Stalnoj konferenciji gradova i opština, napomenuo je da najvažniji aspekt ovakve podrške to što će njene direktne pozitivne efekte osetiti građani Srbije jer kvalitet komunalnih usluga direktno utiče na kvalitet života građana. 

Nemačka razvojna saradnja će ovakav vid podrške pružiti i ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana, a ukupna vrednost ove podrške za 2020. godinu iznosi 400.000 evra, koja pored opreme obuhvata i jačanje kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama, kroz izradu planova, onlajn obuke i podršku u prelasku na onlajn poslovanje. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.