2020

30.04.2020. 11:40

Sandoz

Autor: Nova Ekonomija

Sandoz donirao lek hidroksihlorokin Batutu

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina kao potencijalnu terapiju za  hospitalizovane COVID-19 pacijente u Republici Srbiji. Na ovaj način kompanija je odgovorila na potrebe lekara u Srbiji da omoguće pacijentima pri...

Sandoz

2020

30.04.2020. 11:40

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina kao potencijalnu terapiju za  hospitalizovane COVID-19 pacijente u Republici Srbiji. Na ovaj način kompanija je odgovorila na potrebe lekara u Srbiji da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svetu u borbi protiv COVID-19.

Sve količine leka donirane su Institutu za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“, a na molbu Predsednice Vlade Republike Srbije i u skladu sa  potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u zemlji.

Protokol lečenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Republici Srbiji uključuje primenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom COVID-19 sa umerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina leka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primena hidroksihlorokina neophodna. U toku je nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje efekat hidroksihlorokina u lečenju COVID-19. Hidroksihlorokin je lek koji se koristi za lečenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvek nije odobren u svetu za lečenje infekcijom COVID-19.

„U ovom momentu je važnije nego ikad da ispunimo svoju misiju povećanja dostupnosti lekova pacijentima u Republici Srbiji i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj zemlji. Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primeni ovog leka u lečenju pacijenata sa COVID-19”, izjavila je Nataša Petrović, direktorka Sandoz Predstavništva Beograd u Republici Srbiji.

Kompanija Novartis, sa generičkom divizijom Sandoz, duboko je posvećena globalnom naporu da se pobedi COVID-19 i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom sveta. Podsećamo da su nedavno  kompanije Novartis i Sandoz donirale 5,4 miliona dinara zdravstvenom sistemu Republike Srbije kao pomoć u borbi protiv COVID-19. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cene osnovnih lekova, posebno antivirusnih lekova i antibiotika, koji bi mogli da pomognu u lečenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.