2020

27.04.2020. 15:14

UNICEF

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF, Crveni krst i USAID pružaju vitalnu podršku deci i porodicama

UNICEF i Crveni krst Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, isporučili su danas vitalne higijenske potrepštine romskom naselju u selu Veliko Polje, u opštini Obrenovac, a kao podršku u borbi protiv pandemije COVID-19 u R...

Foto: ©UNICEF Srbija/Shubuckl

2020

27.04.2020. 15:14

UNICEF i Crveni krst Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, isporučili su danas vitalne higijenske potrepštine romskom naselju u selu Veliko Polje, u opštini Obrenovac, a kao podršku u borbi protiv pandemije COVID-19 u Republici Srbiji. Higijenski paketi sadrže sapune, šampone, deterdžente za pranje suđa i veša, toalet papir, kao i informativne materijale na srpskom i romskom jeziku o simptomima COVID-19 i uputstvima o merama zaštite od bolesti, navodi se u saopštenju UNICEF-a. 

Od izbijanja COVID-19 u Srbiji, UNICEF je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije distribuirao 2.700 higijenskih paketa zajedno sa informacijama vezanim za zaštitu od virusa korona. U toku je dodatna distribucija porodicama koje žive u siromaštvu, deci i mladima koji žive u rezidencijalnim ustanovama, hraniteljskim porodicama i izbegličkim i migrantskim porodicama. 

„Samo snažnom saradnjom s vladama, kompanijama i partnerima možemo da osiguramo da potrepštine od vitalnog značaja nastave da stižu do najugroženije dece. U ovim nesigurnim vremenima, UNICEF, zajedno sa svojim partnerima, pokazuje značaj zajedničkog rada za očuvanje zdravlja i za dobrobit svakog deteta“, rekla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. „Zahvalni smo na podršci USAID-a i Crvenog krsta koji su omogućili ovu isporuku u vreme velikih izazova“.

UNICEF podržava partnere u Srbiji kako bi zadovoljili sve veće potrebe zajednica i porodica sa decom. 

Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, je zahvalio UNICEF-u i USAID-u na izuzetnoj saradnji u cilju vitalne podrške najugroženijim domaćinstvima u vidu higijenskih paketa. „Crveni krst Srbije je od početka javno-zdravstvene krize COVID-19 izuzetno aktivan u lokalnim zajednicama pružajući pomoć onima kojima je najpotrebnija. Zahvaljujemo UNICEF-u i USAID-u na ovoj značajnoj podršci u cilju pomoći romskim porodicama sa decom koja su pored socio-ekonomske ranjivosti opterećena i rizikom od infekcije COVID-19. Ovom donacijom podržavamo higijenske navike ovih porodica i doprinosimo smanjenju rizika od infekcije. Crveni krst Srbije u okviru svojih aktivnosti odgovora na COVID-19 podržava i druge ranjive grupe, kao što su starije osobe, kroz rad naših mobilnih timova, kao i ostale građane koji su pod rizikom, a koji se javljaju Crvenom krstu kroz naše info linije.”  

Nabavka higijenskih paketa i priprema i distribucija informativnih materijala obezbeđeni su zahvaljujući finansijskoj podršci USAID-a koji je podržao UNICEF u Srbiji sa 500.000 američkih dolara. 

„Veoma nam je drago što je počela raspodela pribora za higijenu koju smo podržali preko USAID-a. Kao što vidimo širom sveta, ova kriza ima mnogo više dimenzija, a ne samo medicinsku. Dok su se zatvarale firme i javne institucije poput škola da bi se sprečilo širenje virusa, ljudi su se našli na muci a najranjivijim domaćinstvima je najteže. Tako je i Američka ambasada uvidela da je posebno važno podržati ovu akciju kao još jedan deo naše pomoći Srbiji. Mi brinemo za sve vas. Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se izvući. Čuvajte se“, izjavio je Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, navodi se u saopštenju. 

UNICEF, zajedno sa svojim partnerima i donatorima, podržava Vladu Republike Srbije da odgovori na pandemiju kroz komunikaciju o riziku, nabavkom zaštitne opreme za medicinske radnike i respiratora, kao i praćenjem uticaja zdravstvene krize COVID-19 na porodice sa decom. UNICEF je razvio i distribuirao poruke, infografiku i audio-vizuelne materijale koji informiše javnost o rizicima COVID-19 širom zemlje i kako građani mogu da se zaštite. 

Današnja isporuka deo je UNICEF-ovog globalnog odgovora na pandemiju. UNICEF sarađuje sa vladama, partnerima i zajednicama širom sveta kako bi podržao borbu protiv COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.