2020

02.07.2020. 09:48

Unicef

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF obezbedio respiratore za 9 bolnica u Srbiji

Unicef

2020

02.07.2020. 09:48

UNICEF je danas isporučio 10 respiratora Kliničkom centru Srbije, dok će tokom narednih dana uručiti po tri Kliničko bolničkom centru „Zvezdara“ i  Kliničkom centru Kragujevac, dok su po jedan respirator dobile Opšte bolnice u Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru, Kruševcu i Subotici.

“Virus se ne predaje, kao ni mi. UNICEF je još na početku krize reagovao i nabavio 50 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u Srbiji. Danas je Kliničkom centru uručeno 10 najmodernijih respiratora koji su namenjeni pacijentima svih uzrasta i zdravstvenog stanja i potpuno su kompatibilni sa našim zdravstvenim sistemom. Veliku zahvalnost dugujemo našim donatorima, predstavnicima poslovne zajednice koja se, uprkos brojnim izazovima sa kojima se i privreda suočava, odazvala našem apelu i pomogla da obezbedimo najkvalitetniju opremu. UNICEF poklanja pažnju svakom pojedincu i sva naša podrška usmerena je na očuvanje života u teškim okolnostima sa kojima se sada  suočava cela planeta“, izjavila je Vesna Savić Đukić, šefica sektora za saradnju sa privatnim sektorom UNICEF-a u Srbiji.

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Milika Ašanin izrazio je zahvalnost UNICEF-u za donaciju respiratora zdravstvenom sistemu naše zemlje.

“Želim da zahvalim UNICEF-u na jednoj izuzetno važnoj donaciji. Klinički centar Srbije dobio je 10 novih najsavremenijih respiratora DRAGER proizvodnje. Nama je to izuzetno važna i neophodna oprema i već imamo plan gde ćemo ih rasporediti u okviru Urgentnog centra. Po planu direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju, pet respiratora ide u Šok B Urgentnog centra, dok će drugih pet biti raspoređeno intenističkoj grupaciji“, rekao je  profesor dr Milika Ašanin.

U ime Centra za anesteziologiju i reanimaciju  Kliničkog centra, direktor, prof. dr Nebojša Lađević je takođe zahvalio UNICEF-u na donaciji, i napomenuo  da ovi respiratori  mogu da vrše i neinvazivnu i invazivnu mehaničku ventilaciju i da će „svakako biti od pomoći u svakodnevnom radu“.

Uz podršku velikog broja donatora, UNICEF je od početka zdravstvene krize prouzrokovane novim virusom korona obezbedio značajan kontingent zaštitne i medicinske opreme – 50 Dreager respiratora, 61 protokomer kiseonika i pulsni oksimetar za najugroženije pacijente, 71.900 hirurških rukavica, 5.200 zaštitnih kecelja, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera, 5.376 vizira, 9.000 maski N95 za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane od bolesti. Higijenske pakete dobilo je 16.000 porodica u romskim naseljima,  skoro 4.400 hraniteljskih porodica, 19 rezidencijalnih institucija i oko 2.300 osoba u azilnim/prihvatnim centrima za izbeglice i migrante . 

Od početka epidemije do 8. juna, UNICEF globalno je isporučio više od 8 miliona rukavica, 5.3 miliona hirurških maski, 1.1 milion N-95 respiratora, 574.870 haljina, 63.807 naočara, 328.739 zaštitnih oklopa, 482 kiseonika i 296.904 test dijagnostike za podršku 90 zemalja koje se bore sa pandemijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.