2020

18.09.2020. 14:42

UNICEF

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji

UNICEF

2020

18.09.2020. 14:42

UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović. Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu  privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji.  Iz ovog kontingenta protokomera, 20 je namenjeno Infektivnoj klinici, 10 Klinici za pulmologiju, 10 Kliničkom centru Srbije i 10 KBC Dragiša Mišović. 

„Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Želimo da, koliko je u našoj moći, doprinesemo naporima Srbije na suzbijanju epidemije i zato smo se odazvali pozivu UNICEF-a za nabavku potrebne medicinske opreme. To je ujedno način da iskažemo zahvalnost lekarima na njihovim vanrednim naporima u ovom periodu, kao i da doprinesemo da naši sugrađani imaju još bolje uslove za lečenje. Ova epidemija pokazala je koliki je značaj solidarnosti i NIS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, protokomer je osnovna kiseonička potpora namenjena za gotovo 70 odsto pacijenata obolelih od virusa korona kojima su potrebne dodatne količine kiseonika. 

„Zahvaljujući partnerstvu sa poslovnom zajednicom i njihovoj istinskoj solidarnosti, UNICEF je  nabavio značajne količine medicinske i zaštitne opreme kako bi, od samog početka epidemije, podržao  zdravstveni sistem Srbije i pacijentima obolelim od COVIDa omogućio  kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Drago nam je da nam se priključila ovako značajna kompanija kao što je NIS i pomogla nam da obezbedimo  50 protokomera koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustavoma“, izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece u  UNICEF-u u Srbiji. „UNICEF nastavlja da pruža potrebnu podršku lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog novog koronavirusa“, dodala je ona.

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Milika Ašanin izrazio je zahvalnost UNICEF-u za donaciju najkvalitetnijih aparata za kiseoničku terapiju: 

“Želim da zahvalim UNICEF-u što je uz nas od samog početka epidemije, a danas zajedno sa NIS-om. Protokomeri kiseonika koje smo danas dobili, neophodni su za lečenje pacijenta obolelih od COVID-a, jer im omogućavaju da dobiju dodatni kiseonik, olakšavaju tegobe i time mnogim pacijentima pomažu da izbegnu fazu u kojoj je respirator neophodan. Klinički centar Srbije je zajedno sa Infektivnom Klinikom i Klinikom za pulmologiju dobio  do sada ukupno 95 protokomera kiseonika i 10 novih, najsavremenijih respiratora, dok u narednom periodu očekujemo da nam stigne i 30 kiseoničnih koncentratora. Nama je to izuzetno važna i neophodna oprema i verujemo da će se naša saradnja sa UNICEF-om nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.“

UNICEF je u julu poslao apel poslovnoj zajednici za prikupljanje sredstava za nabavku protokomera. Zahvaljujući brzom odgovoru privatnog sektora, UNICEF je do sada prikupio sredstva za nabavku 411 protokomera.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.