2023 Održivost

02.01.2024. 15:32

NIS

Autor: Nova ekonomija

Čvrsto partnerstvo sa zajednicom je osnova za održivu budućnost

Foto: NIS

Kompanija NIS jedan je od vodećih socijalnih investitora u našoj zemlji, imajući u vidu da je od 2009. godine kroz različite društveno odgovorne programe u zajednicu uložila gotovo pet milijardi dinara. Ove godine, kompanija obeležava značajan jubilej – 15 godina postojanja svog najznačajnijeg društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“,  koji predstavlja sjajan primer prakse u kojoj deceniju i po kompanija neguje blisko partnerstvo sa lokalnim zajednicama u kojima posluje

Sprovođenjem društveno odgovornih projekata, kompanija NIS pokazuje da je vredan i odgovoran član zajednice u kojoj posluje i sa kojom već dugi niz godina gradi i neguje blisko partnerstvo.

Pod okriljem programa „Zajednici zajedno“ dugoročno doprinosi razvoju 13 partnerskih gradova i opština, u koje kontinuirano ulaže značajna sredstva u unapređenje ključnih oblasti za razvoj društva: obrazovanje i nauku, javno zdravlje i socijalnu zaštitu, ekologiju i zaštitu životne sredine, kulturu i sport. Program „Zajednici zajedno“ od svog osnivanja 2009. godine osluškuje potrebe građana i vođena time, za prethodnih deceniju i po sprovođenja Programa, kompanija NIS uložila je preko 1,7 milijardi dinara u realizaciju više od 1.000 projekata od značaja za razvoj društva u celini.

U 13 partnerskih gradova i opština, od Kanjiže do Niša, zahvaljujući ovom programu, između ostalog, unapređeni su uslovi za rad više od 180 obrazovnih ustanova, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, adaptirano preko 40 ustanova kulture, uređeno gotovo 150 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata. Posebnost ovog programa ogleda se i u njegovom krajnjem cilju, a to je stvaranje boljeg i prosperitetnijeg okruženja za decu i mlade u našoj zemlji, što je i u skladu sa sloganom NIS-a, „Budućnost na delu“.

Ginekološko-аkušerska klinika Narodni front, BeogradFoto: NIS

RASTEMO I NAPREDUJEMO ZAJEDNO

U godini jubileja, „Zajednici zajedno“ partnerskim gradovima i opštinama donosi i rekordni godišnji iznos za podršku projektima u oblasti nauke i obrazovanja. Tako će kompanija NIS u novom ciklusu, koji realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, u razvoj nauke i obrazovanja u našoj zemlji uložiti čak 144,5 miliona dinara, sa namerom da sa jedne strane pruži doprinos unapređenju uslova za obrazovanje mladih u skladu sa savremenim modelima učenja, a da sa druge strane doprinese unapređenju uslova za rad naučnih ustanova, kako bi naučnici i naučnice u boljim uslovima razvijali svoje naučne potencijale.

Na nedavnom završenom konkursu programa „Zajednici zajedno“ izabrana su 54 projekta osnovnih i srednjih škola, kao i naučnoistraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova, koji će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Kanjiži, Srbobranu, Novom Bečeju, Žitištu i Velikom Gradištu.

Predškolska ustanova „Moje detinjstvo“, vrtić „Kolibri“ u ČačkuFoto: NIS

ODRŽIVI RAZVOJ KAO IMPERATIV

Kompanija NIS je pionir kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju, budući da je ove godine pod simboličnim sloganom „Naša održiva zajednica“ objavila  13. uzastopni, verifikovani Izveštaj o održivom razvoju,  koji je pripremljen u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u  oblasti održivog poslovanja – Global Reporting Initiative (GRI) i verifikovan od strane nezavisne revizorske kuće.

Tradicionalnim objavljivanjem ovog izveštaja, kompanija na sveobuhvatan i transparentan način sve zainteresovane strane, između ostalog izveštava o aktivnostima kompanije na polju održivog razvoja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.

U oblasti održivog razvoja, NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u izveštavanju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva, čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. „Održivi razvoj ne predstavlja samo strateško opredeljenje NIS-a, već i temeljnu praksu koju neprestano usavršavamo, kako bismo unapredili kvalitet života zajednice u kojoj poslujemo, a istovremeno razvili ljudske i očuvali prirodne resurse“, navode u kompaniji NIS.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

HUMANOST NA DELU

Značajan i human segment društveno odgovornih aktivnosti, predstavljaju i volonterski projekti koje realizuje Klub volontera kompanije NIS. Kažu da dobar tim čini skup izvanrednih pojedinaca, a ukoliko u tu jednačinu dodamo kompaniju koja je spremna da podrži i motiviše pojedince koji se zarad dobrobiti drugih okupljaju oko iste ideje, dobijamo izuzetnu sinergiju u vidu snažnog i u kompaniji NIS veoma razvijenog korporativnog volonterizma.

Volonterska akcija u Nacionalnom parku Fruška goraFoto: NIS

Klub volontera kompanije NIS osnovan je 2018. godine, i u godini u kojoj obeležava petogodišnjicu postojanja, broji gotovo 2.000 članova, što ga čini jedinstvenim i, sasvim moguće, najvećim korporativnim klubom volontera u našoj zemlji. Od svog osnivanja, Klub volontera realizovao je i podržao veliki broj humanitarnih aktivnosti i ekoloških inicijativa, koje su ostavile upečatljiv trag iza sebe. Vredni i solidarni članovi Kluba volontera kompanije NIS donirali su više od 7.000 volonterskih sati za realizaciju čak 80 akcija širom naše Srbije.

Svesni da su podrška, partnerstvo i solidarnost od izuzetnog značaja u svim sferama života, plemeniti članovi Kluba volontera, samo od početka 2023. godine, posvetili su zajednici više od 1.000 volonterskih sati, što je gotovo 42 dana.

Kao i prethodnih godina, volonterske aktivnosti bile su usmerene na ekološke inicijative, kao i brigu i podršku deci i mladima, naročito deci iz osetljivih kategorija, kroz unapređenje uslova za njihov boravak u okviru različitih ustanova i udruženja.

Kompanija NIS će u novom ciklusu, koji realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, u razvoj nauke i obrazovanja u našoj zemlji uložiti čak 144,5 miliona dinara

I ove godine, tradicionalno, po treći put je u kompaniji NIS realizovan interni volonterski konkurs, koji je sproveden pod nazivom „Mali koraci za velike osmehe“, putem kojeg zaposleni u kompaniji imaju priliku da nominuju svoje predloge za realizaciju projekata od značaja za lokalnu zajednicu u kojoj rade ili žive. U okviru ovogodišnjeg konkursa podržana su tri projekta, čijom realizacijom su vredni volonteri ulepšali svakodnevicu mališana iz Bačkog Petrovca, Valjeva i Kuršumlije.

Da zaposleni u NIS-u misle o onima kojima je pomoć najpotrebnija, govori i podatak da je Klub dobrovoljnih davalaca krvi kompanije uz podršku Kluba volontera, samo u toku ove godine, u pet gradova organizovao čak 14 akcija dobrovoljnog davanja krvi, tokom kojih je prikupljeno više od 450 jedinica krvi, čime su doprineli da se sačuva preko 450 života. Svesni da je u pojedinim kriznim situacijama transfuzija jedini i nezamenljivi lek u životnoj borbi, a da je jedini izvor ovakvog leka samo zdrav čovek, plemeniti zaposleni NIS-a kontinuirano i nesebično daju svoj doprinos stvaranju zaliha krvi, koja je od neprocenjivog značaja za ugrožene pacijente i rad transfuzioloških službi.

Volonterska akcija u Udruženju „Naši snovi“ u ValjevuFoto: NIS

ZNANJE NAS POKREĆE

Više od 10 godina kompanija NIS putem programa „Energija znanja“ ostvaruje blisku saradnju sa obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu, pružajući kontinuiran doprinos unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji. Prepoznajući da su talentovani pojedinci energija koja kompaniju pokreće i vodi u nove uspehe, NIS je stipendirao više od 130 srpskih studenata u Srbiji i inostranstvu.

Podrška razvoju prirodnih nauka i učešće naših mladih talentovanih matematičara, fizičara i hemičara na domaćim i međunarodnim olimpijadama znanja je vrlo značajan segment, kako za kompaniju tako i za čitavo društvo. Uz podršku NIS-a naši najbolji matematičari, fizičari i hemičari sa međunarodnih olimpijada doneli su kući preko 100 medalja, ostvarivši veoma zapažene rezultate.

U okviru programa „Energija znanja“ NIS je uspostavio saradnju sa 11 univerziteta i više od 30 fakulteta u Srbiji i Ruskoj Federaciji, kao i četiri stručna naučna društva. Putem ovog programa opremljeno je više od 60 kabineta, laboratorija i učionica u školama i na fakultetima širom Srbije. Takođe program „Energija znanja“ svake godine organizuje brojne studentske prakse, posete studenata i profesora kompaniji, ali se organizuju i gostujuća predavanja NIS-ovih stručnjaka.

Važno je napomenuti da je NIS prva kompanija nosilac najvišeg priznanja za doprinos obrazovanju u Srbiji, prestižne Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

PRIZNANJE KAO DODATNA MOTIVACIJA

Da dugogodišnji humanitarni poduhvati i društveno odgovorne aktivnosti kompanije NIS, nisu ostali neopaženi, govori i činjenica da je kompanija NIS  ove godine postala dobitnik specijalne plakete dnevnika „Večernje novosti“ pod nazivom „Najplemenitiji podvig godine“, a koja je namenjena udruženjima i kompanijama koje godinama pomažu i podstiču na humana dela.

Dodela nagrada za „Najplemenitiji podvig godine“ u Skupštini grada BeogradaFoto: NIS

Takođe, napore kompanije NIS prepoznao je i magazin „Diplomacy&Commerce“, koji joj je dodelio nagradu za najbolju društveno odgovornu kampanju „Da se nove nade rode“. Ova izuzetno značajna kampanja realizovana je sa ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja i povećanja nataliteta, kao teme od  nacionalnog značaja.

Kompaniji NIS je ove godine povodom 15 godina sprovođenja programa „Zajednici zajedno“ uručeno i priznanje „Lider društvene odgovornosti među privrednim društvima“, koju dodeljuje Međunarodni poljoprivredni sajam, kao i priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ u kategoriji „Lider društvene odgovornosti“, koje se dodeljuje u sklopu projekta „Put ka vrhu“. „Dodeljena priznanja nas ohrabruju, ali i obavezuju da nastavimo da budemo siguran partner zajednici sa kojom gradimo budućnost na delu“, zaključuju iz kompanije NIS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.