2023 Održivost

09.01.2024. 12:49

CWP

Autor: Nova ekonomija

ENERGIJA KOJA POKREĆE PROMENE

Oblasti u koje posebno ulažemo jesu osnaživanje mladih, jačanje kapaciteta zajednice, osnaživanje žena, briga o životnoj sredini, zdravlje i blagostanje, kao i umetnost i kultura

Foto: CWP

U osnovi našeg društveno odgovornog poslovanja leži izgradnja poverenja i dugoročnih odnosa, inovacija i želja za zajedničkim kreiranjem vrednosti i pozitivne promene.

Oblasti u koje posebno ulažemo jesu osnaživanje mladih, jačanje kapaciteta zajednice, osnaživanje žena, briga o životnoj sredini, zdravlje i blagostanje, kao i umetnost i kultura.

Edukacija i osnaživanje mladih

Usmereni smo na jačanje kapaciteta zajednica, pretežno kroz obrazovanje i osnaživanje mladih. Posebno smo fokusirani da ih putem mentorskih predavanja inspirišemo da nastave krug davanja i time podrže dobrobit i razvoj svog okruženja. Da bismo postigli taj cilj, sarađujemo sa Fondacijom PEXIM, dajući stipendije za školovanje na prestižnim univerzitetima, podržavajući mentorski program Fondacije i pružajući prilike za zapošljavanje.

Naša podrška uključuje i doprinos adekvatnim uslovima za učenje i razvoj putem ulaganja u renoviranje škola, nabavku školskog materijala i opreme, organizovanjem dodatnih edukacija, kao i drugim programima stipendija koje realizujemo kroz saradnju sa zajednicama u kojima poslujemo.

Briga o životnoj sredini

Pored razvoja projekata obnovljivih izvora energije, nastojimo da damo doprinos životnoj sredini kroz niz aktivnosti koje osnažuju vezu između čoveka i prirode, a samim tim i brigu o životnom okruženju.

Eko akademci je obrazovni i iskustveni program, koji je razvila naša kompanija, namenjen deci u nižim razredima osnovne škole. Putem ovog programa, podstičemo decu da neguju ljubav prema prirodi i svest o odgovornosti prema živim bićima. Do sada smo organizovali radionice na temu pčela, lekovitog bilja, insekata, gradili kućice za insekte i pse, sadili drveće i lekovite biljke, učili kako da čuvamo reke i šume, kao i živi svet u njima.

Re:connect festival je još jedna inicijativa koju smo osmislili, usmerena ka osnaživanju veze ljudi i prirode, ali i ka osnaživanju brojnih inicijativa i udruženja u zajednicama u kojima razvijamo projekte. Ime Re:connect simbolizuje povezivanje sa samima sobom, prirodom, svima koji dele istu viziju očuvanja okoline, lokalnim zajednicama, poslovnim i nevladinim sektorom, jer udruženim snagama najlakše možemo da ostvarimo pozitivne promene na polju zaštite životne sredine, ali i blagostanja i razvoja zajednica.

Festival je organizovan 2022. godine u Pančevu, u tri dela. U okviru festivala bavili smo se promocijom boravka u prirodi, udruživanjem umetnosti i kulture sa zaštitom životne sredine, podsticanjem održivih praksi u modnoj industriji, okupljanjem svetskih stručnjaka u cilju definisanja koraka ka čistijem i zdravijem životu u gradovima i promocijom lokalnih inicijativa i udruženja.

Umetnost i kultura

Blagostanje zajednice se oslanja i na umetnost i kulturu, koji doprinose kreativnosti, osećaju povezanosti i uzdizanju ljudskog duha. Nastojimo da podržimo umetnike i kulturna udruženja, kao i da deci u manjim sredinama omogućimo veći pristup kulturnim i umetničkim sadržajima i prilike za izražavanje svoje kreativnosti i talenata. Sa tim ciljem smo organizovali pozorišne predstave, časove glume, muzike, slikanja i plesa i donirali muzičke instrumente i likovnu opremu. Posebno smo ponosni na podršku mladim umetnicima iz Novog Pazara, za koje smo organizovali prodajnu izložbu slika. Vi[e od 50 studenata predstavilo je svoja dela u galeriji Štab u Beogradu, gde su imali priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost i dobiju odgovarajuću medijsku podršku.

ŽELIMO DA PODRŽIMO POJEDINCE I GRUPE, KOJI TEŽE POZITIVNIM PROMENAMA U SVOM OKRUŽENJU, PRUŽAJUĆI IM FINANSIJSKU I MENTORSKU PODRŠKU U REALIZACIJI IDEJA

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Omladina i sport

Podržavamo promociju sporta kroz razne inicijative koje uključuju renoviranje sportskih terena, ulaganje u opremu sportskih klubova, kao i organizaciju humanitarnih turnira. Putem ovih inicijativa, nastojimo da pored sportskog duha podstičemo i duh davanja i uzajamne podrške.

Osnaživanje žena

U saradnji sa Etno mrežom realizovali smo obuku i sertifikaciju u sferi autentičnih rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika, da bismo ženama iz manjih zajednica omogućili pristup kanalima distribucije i odgovarajućoj kompenzaciji za njihov rad. Podržavamo i promovišemo njihov rad i kroz brojne inicijative koje uključuju podršku kulturnim manifestacijama, doniranje opreme za rad i opremanje prostorija u kojima se okupljanju, stvaraju i razmenjuju veštine i iskustvo.

Ideje koje pokreću promene

Udružujući snage sa lokalnim inicijativama trudimo se da dodatno doprinesemo razvoju lokalnih zajednica. Želja nam je da podstaknemo pojedince i grupe, koji žele da stvaraju pozitivne promene u svom okruženju, pružajući im finansijsku i mentorsku podršku u realizaciji ideja. Tako je nastao konkurs Ideje koje pokreću promene, koji smo sproveli sa Lokalnom fondacijom Pančevo. Na sedam projekata koji se odnose na osnaživanje zajednice, podizanje ekološke svesti, kulturu i umetnost i brigu o zdravlju, raspodeljeno je dva miliona dinara.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.