Održivost

30.01.2024. 14:51

Erste Banka Srbija

Autor: Nova ekonomija

Erste Banka nastavlja da podržava početnike u poslovanju kroz saradnju sa SEF fondacijom

Foto: Erste Banka Srbija

Održivost

30.01.2024. 14:51

Erste Banka danas je potpisala ugovor sa Srpskom fondacijom za preduzetništvo (SEF) i time se uključila u program ove Fondacije koji za cilj ima da početnicima u poslovanju i novoosnovanim preduzetnicima i privrednim društvima omogući pristup finansiranju uz mogućnost dobijanja bespovratnog granta nakon uspešne otplate kredita. Ovo predstavlja značajan dodatni korak u obezbeđivanju podrške Banke svima onima koji imaju otežan pristup finansiranju.

 

„Ovaj ugovor sa Srpskom fondacijom za preduzetništvo (SEF) odražava našu duboku posvećenost podršci početnicima u poslovanju u Srbiji. Izuzetno smo ponosni na sve ono što smo do sada uradili u ovoj oblasti kroz naš program Korak po korak, a ovo partnerstvo će nam pomoći u ostvarivanju naše misije da finansiranje bude dostupno svima. Za početnike je važno da imaju dobru i održivu ideju, ali je jednako važno da veruju u sebe i da neko veruje u njih. Stoga smo mi tu da im budemo vetar u leđa, podrška koja će im omogućiti da rastu i razvijaju se“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke. „Zahvaljujući SEF-u, imaćemo posebne uslove kreditiranja, koji između ostalog podrazumevaju pravo na bespovratni grant u iznosu od 20% od odobrenog kredita ukoliko klijenti uredno izmire sve obaveze“, dodala je ona.

„Veliko nam je zadovoljstvo da se Erste Banka priključila programu SEF-a za podršku početnicima u poslovanju. SEF su osnovali Nemačka razvojna banka (KfW) i Privredna komora Srbije na inicijativu Vlade Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, sa ciljem olakšavanja pristupa finansijskim sredstvima početnicima u poslovanju, mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i registrovanim poljoprivrednicima. Naš cilj je da doprinesemo održivom razvoju u Republici Srbiji kroz ohrabivanje poslovnih banaka da podrže početnike u poslovanju, kako bismo zajednički podstakli rast samozapošljavanja i ukupnog nivoa zaposlenosti. Erste Banka, sa svojim bogatim iskustvom u finansiranju start-up klijenata, prirodan je partner SEF-a u relizaciji ovog programa podrške početnicima u poslovanju, koji je finansirala Vlada Savezne Republike Nemačke posredstvom KfW-a putem granta odobrenog SEF-u“, istakao je Aleksandar Grabovac, upravitelj SEF fondacije u Srbiji.

 

Spomenuti finansijski instrument, koji obezbeđuje SEF, namenjen je podršci započinjanja novog ili jačanju novoosnovanog biznisa. Korisnici ovog finansijskog instrumenta mogu biti pravna lica, preduzetnici ili poljoprivredna gazdinstva upisani u odgovarajući registar u periodu do 24 meseca pre podnošenja zahteva za kredit. Ovaj program obuhvata kredite za likvidnost, kredite za obrtna sredstva, kredite za trajna obrtna sredstva i investicione kredite. S obzirom na to da se radi o početnicima, u sklopu zahteva za odobravanje kredita, zainteresovani će podnositi i Biznis plan.

Da podsetimo, Erste Banka je kroz svoj program Korak po korak od 2017. godine do danas podržala 545 početnika u poslovanju ukupnim iznosom od preko 5 miliona evra. Osim finansijske podrške kroz program Korak po korak, početnicima u poslovanju pruženo je skoro 6000 sati podrške u vidu mentorstava i edukacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.