2023 Održivost

08.01.2024. 11:25

Generali Osiguranje Srbija

Autor: Nova ekonomija

Generali – Gradimo održivu budućnost

Vizual: Generali Osiguranje Srbija

Rešenja u oblasti osiguranja, po svojoj prirodi, imaju veliku društvenu i ekološku vrednost, jer konkretno odgovaraju na rastuće zahteve društva, čime doprinose da ono postane otpornije na promene i nedaće

Kompanija Generali Osiguranje Srbija, kao deo Generali Grupe, postavila je održivost kao temelj svoje poslovne strategije. To pokazuje koliki je njen značaj za naše poslovanje i ukazuje na to da sve odluke moramo donositi u skladu sa principima održivosti. Cilj nam je da ostvarimo uticaj na društvo i životnu sredinu, i zato smo sebi odredili četiri odgovorne uloge – odgovornog osiguravača, investitora, poslodavca i korporativnog građanina. Ove uloge pokazuju kako održivost činimo sastavnim delom svega što radimo, kako bismo stvorili pravednije i otpornije društvo za sve.

Odgovoran osiguravač

Rešenja u oblasti osiguranja, po svojoj prirodi, imaju veliku društvenu i ekološku vrednost, jer konkretno odgovaraju na rastuće zahteve društva, čime doprinose da ono postane otpornije na promene i nedaće. Međutim, poseban fokus bismo stavili na proizvode koji imaju za cilj da ponude podršku u slučaju teških oboljenja ili invaliditeta, gubitka posla, štedne polise za školovanje dece, kao i proizvode koji podstiču zdrav život. Kada su klimatske promene u pitanju, spomenuli bismo osiguranja za slučaj prirodnih katastrofa. Cilj nam je da u budućnosti nastavimo da u još većoj meri razvijamo proizvode sa ESG komponentama. Takođe, kao odgovorni osiguravač smanjujemo učešće u osiguravanju velikih kompanija koje svojim poslovanjem doprinose emisiji štetnih gasova u atmosferu.

Odgovoran investitor

Kada je pitanju segment investiranja, prilikom donošenja investicionih odluka naša kompanija koristi pristup koji uključuje analizu ekoloških, društvenih i upravljačkih faktora. U skladu sa izvršenom analizom, hartije od vrednosti koje emituju kompanije sa nepovoljnim efektima na društvo i životnu sredinu neće biti predmet razmatranja, dok će se favorizovati investicije sa pozitivnim uticajem na održivost.

Odgovoran poslodavac

Kada je reč o ulozi odgovornog poslodavca, cilj nam je da negujemo i promovišemo različitost, jednakost i inkluziju u našem radnom okruženju, tako što kontinuirano radimo na usavršavanju naših ljudi, negujemo talente u svim njihovim oblicima i primenjujemo fleksibilnije i održivije načine rada. S tim u vezi, spomenuli bismo aktivnosti poput događaja Be Bold for Inclusion ili Nedelje različitosti, saradnju sa organizacijom Forum mladih sa invaliditetom, kao i brojne pogodnosti koje nudimo kolegama sa invaliditetom, pogodnosti za roditelje sa decom, itd. Pored toga, obavezujemo se na merenje, smanjenje i izveštavanje o ugljeničnom otisku koji je rezultat našeg direktnog poslovanja. S tim u vezi sprovodimo brojne aktivnosti poput podizanja svesti o reciklaži i smanjenju upotrebe električne energije, kontrolišemo korišćenje službenih automobila i značajno smo smanjili upotrebu papira. Ključno je spomenuti i brojne procese koje smo digitalizovali, a koji upravo doprinose smanjenju štampanja materijala, kao i smanjenju korišćenja vozila i emisije štetnih gasova.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Odgovoran građanin

Kao odgovornom građaninu, cilj nam je da radimo na oslobađanju potencijala ljudi koji žive u teškim okolnostima kroz globalnu inicijativu The Human Safety Net. Kompanija Generali Osiguranje Srbija se priključila ovom globalnom pokretu 2017. godine, i od tada sprovodimo program za porodice, koji realizujemo u saradnji sa našim partnerom Fondacijom Novak Đoković kroz program „Podrška, ne perfekcija“. Program podrazumeva organizovanje radionica za roditelje dece uzrasta do šest godina, kako bi im se pružila podrška u odgajanju dece, a istovremeno deci pružila šansa za perspektivniju i bolju budućnost.

Pomenuti uzrast je odabran jer su studije pokazale da je taj period ključan za razvoj deteta i njegovog potencijala. Kako bismo još više razvili program i povećali kvalitet radionica i okupljanja roditelja na jednom mestu, tokom 2021. i 2022. godine, otvorili smo 14 centara za roditelje u 14 gradova u Srbiji. Centri su otvoreni u: Baču, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Užicu, Vladimircima, Kovačici, Pančevu, Šapcu, Jagodini, Irigu, Petrovcu na Mlavi, Sjenici i Paraćinu. Do sada je više od 3.000 roditelja pohađalo radionice, te smo tako uticali na preko 4.500 dece.

Osim programa za porodice, u okviru THSN inicijative, naša kompanija sprovodi i različite volonterske aktivnosti, u kojima učestvuju i naše kolege. U junu 2023. godine učestvovali smo u trećem Globalnom izazovu, humanitarnoj inicijativi koja se održava u 24 zemlje. Naše koleginice i kolege šetale su i vozile bicikl kako bismo sakupili sredstva za ovogodišnji projekat izazova, za koji smo odredili slanje pedeset roditelja i dece na Zlatibor u Školu životnih veština. Ovog puta, imali smo rekordan broj učesnika u izazovu: čak 750 koleginica i kolega.

Već tri godine zaredom organizujemo i THSN Novogodišnji bazar za prikupljanje sredstava, kada kolege prodaju raznovrsne ručno rađene predmete i slatkiše, a sva prikupljena sredstva doniramo Fondaciji Novak Đoković. Cilj nam je da nastavimo širenje uticaja naše inicijative i obuhvatimo još veći broj porodica kojima je potrebna podrška.

Pored podrške porodicama, vodimo računa i o drugim članovima zajednice u kojoj poslujemo. Spomenuli bismo podršku koju smo pružili ženama u preduzetništvu kroz aktivnosti Privredne komore Srbije, donirali smo finansijska sredstva Savetovalištu protiv nasilja u porodici i podržali smo žene obolele od raka. Pored toga, učestvovali smo u humanitarnom basket turniru UNICEF-a i podržali tradicionalni BELhospice dobrotvorni bal.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.