Izdavaštvo Održivost

20.12.2023. 09:57

Autor: Business Info Group

Lideri društvene odgovornosti 2023.

Održivost i društvena odgovornost idu zajedno kroz sve aspekte poslovanja. Domaća poslovna zajednica nam i u ovogodišnjim Liderima društvene odgovornosti pokazuje na koji način u praksi sprovodi svoje strategije održivog razvoja i kako su ESG (Environmental, Social and Governance) kriterijumi integrisani u svakodnevne poslovne odluke.

Cela edicija obiluje detaljnim izveštajima o smanjenju potrošnje vode, sve više kompanija je postavilo solarne panele, ili se može pohvaliti drugim zanimljivim zelenim projektima i inicijativama koje štede energiju i smanjuju zagađenje.

Kompanije ni ove godine nisu zanemarile socijalnu komponentu društvene odgovornosti, porodice u nevolji, ranjive grupe, decu i mlade. Radilo se intenzivno i na edukaciji dece i mladih, ulaže se u mlade talente. Vredne su pomena i platforme za mentalno zdravlje mladih i kontinuirana ulaganja u zdravstvo.

Podsećamo, od 2019. godine sva velika preduzeća sa više od 500 zaposlenih u obavezi su da objavljuju određene nefinansijske informacije i izveštaje o održivosti. Nakon prelaznog perioda pripreme, velikog broja otvorenih pitanja o uvođenju potrebnih standarda, procesa i politika za upravljanje rizicima, a onda i pandemije koja je sve odložila, ovu godinu su kompanije iskoristile da postave temelje poslovanja u skladu sa svojim ESG politikama, istakao je u ovogodišnjoj ediciji Miloš Janković iz Catalyst Balkans fondacije.

Kako je naveo, zbog toga smo u prethodnom periodu imali veliku seobu CSR/ESG menadžera u korporativnom sektoru i trenutno su svi programi društveno odgovornog poslovanja u fazi introspekcije.

Veruje se da je upravo to razlog, uz privredni pad i inflaciju, zašto je došlo do zastoja korporativne filantropije. Prema evidenciji fondacija Catalyst Balkans, nakon dobrih rezultata u 2021. godini, donacije počinju da opadaju i u 2022. je registrovano 33,3 miliona donacija građana, kompanija i neprofitnih organizacija, pri čemu su najveći pad zabeležile kompanije.

Građani su učestvovali u 36,5 odsto dobrotvornih akcija i donirali su 68,5 odsto zabeležene sume, mahom kroz SMS donacije za lečenje dece. Sa druge strane, kompanije su učestvovale u 25,6 odsto akcija i donirale su 22,8 odsto sume.

Možemo li svi zajedno više? Možemo. Lideri društvene odgovornosti 2023. iznova podvlače da smo svi na istom zadatku – da gradimo održivo sutra za građane, za društvenu zajednicu i planetu.

Ivana Pavlović, urednica edicije

 

PREUZMITE EDICIJU OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.