Održivost

20.03.2023. 13:40

Bambi i Sekopak

Autor: Nova ekonomija

„Mala škola reciklaže“ za osnovce u Požarevcu

FOTO: Silver Light Studio/Darko Popović

Održivost

20.03.2023. 13:40

Vodeći se podatkom Agencije za zaštitu životne sredine da se u Srbiji godišnje generiše više od 11 miliona tona otpada, kompanija Bambi pokrenula je projekat „Mala škola reciklaže“ u saradnji sa vodećim operaterom ambalažnog otpada Sekopak.

Sa ciljem da doprinese unapređenju primarne selekcije otpada, ali i jačanju ekološke svesti, naročito među mlađom populacijom, kompanija će kroz projekat „Mala škola reciklaže“ organizovati takmičenje u prikupljanju otpada i niz edukativnih radionica kako bi najmlađe upoznala sa procesom reciklaže i važnosti njene primene.

Projekat „Mala škola reciklaže“ zvanično je započet pozorišnom predstavom „Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu”, kojom su kompanije Bambi i Sekopak obeležile i Svetski dan reciklaže. Pozorišna predstava, održana u Centru za kulturu Požarevac koji je prepoznao značaj ovog projekta, okupila je 900 đaka nižih razreda požarevačkih osnovnih škola. U maestralnoj izvedbi, popularni glumci Boda Ninković, Jovica Tišma i Mirjana Trebinjac, na kreativan i interaktivan način, kroz pesmu i glumu, govorili su o značaju reciklaže.

„U saradnji sa osnovnim školama u Požarevcu, radićemo na edukaciji najmlađih o pravilnoj selekciji otpada i značaju odgovornog odnosa prema iskorišćenoj ambalaži, kako bi reciklaža postala navika. U okviru svih škola postavićemo dve vrste kutija – žute u kojima se odlažu plastične flaše i limenke, i plave kutije za papir i karton. Takmičenje koje smo pripremili u okviru projekta „Mala škola reciklaže“ traje do 20. maja i unapred se radujemo rezultatima“, navodi Milica Kuzmanov, marketing menadžerka u Sekopaku.

Osnovne škole koje prikupe najveću količinu ambalaže po učeniku očekuju razne nagrade u kojima će đaci uživati.

„Verujem da će deca kroz ovaj projekat steći znanja i biti motivisana da u budućnosti recikliraju ambalažni otpad, ali i da podstaknu svoje drugare, roditelje, bake i deke, da čine isto. Jedna kineska poslovica kaže da su deca kao komad čistog papira na kome svojim delima ostavljamo beleške. Potrudimo se da ih ispunimo plemenitim beleškama koje će im biti reper u životu, ali i da im sami svojim odgovornim ponašanjem budemo uzor“, istakao je Ivan Jovanović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Bambi.

Pridružujući se inicijativi Svet bez otpada, u okviru globalnih ciljeva održivog razvoja UN, kompanija Bambi definisala je dostizanje nula otpada do 2030. godine i pokrenula set aktivnosti kroz infrastukturna ulaganja, kao i kroz kontinuiranu edukaciju javnosti u upravljanju otpadom. Projekat „Mala škola reciklaže“ tek je početak sjajnih aktivnosti, a Bambi veruje da je održiv odnos prema lokalnoj zajednici najbolji pokazatelj odgovornosti i uspeha.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.