Održivost

05.04.2023. 10:32

Mastercard

Autor: Nova ekonomija

Mastercard ubrzava prelazak na održive kartice

Sve Mastercard kartice će biti ekološki sertifikovane do 2028. godine

Vizual: Mastercard

Sustainable card isometric

Održivost

05.04.2023. 10:32

Mastercard je danas objavio da ubrzava napore da iz svoje mreže do 2028. godine ukloni kartice od PVC plastike. Ovaj potez dodatno jača posvećenost kompanije ka ciljevima održivosti i dostupnosti održivijih rešenja potrošačima koji traže način da smanje svoj uticaj na okolinu.  

Od 1. januara 2028. godine sve novoproizvedene plastične platne kartice moraće da budu napravljene od održivijih materijala, uključujući recikliranu ili plastiku iz bio izvora kao što su rPVC, rPET, or PLA[1], koje su odobrene kroz sertifikacioni program. Kompanija će podržati svoje globalne partnere izdavaoce u periodu prelaska sa PVC na kartice od održivijih materijala.

Mastercard je pokrenuo program Sustainable Card Program, odnosno Program održiva kartica, 2018. godine. Od tada se programu pridružilo više od 330 izdavaoca u 80 zemalja, i svi rade u partnerstvu sa glavnim proizvođačima kartica u svojoj mreži na migraciji više od 168 miliona kartica na reciklirane i materijale na biloškoj bazi.

Promenom pravila, sve nove kartice biće sertifikovane od strane kompanije Mastercard u smislu procene njihovog sastava i tvrdnji o održivosti. Nakom toga sertifikovanje će potvrditi nezavisni revizor. Kada je kartica sertifikovana, na nju može da se stavi Card Eco Certification znak.

Mastercard je započeo napore u pravcu održivosti pre više od jedne decenije i to sa fokusom na finansijskoj inkluziji, odgovornog upravljanja podacima i očuvanje životne sredine. Preko svoje mreže, kompanija sarađuje sa partnerima u donošenju ekoloških inovacija i inicijativa na tržište, poput Priceless Planet koalicije, kalkulatora ugljeničnog otiska i programa održive kartice.

“Mastercard je posvećen unapređenju klimatskih akcija i smanjenju otpada usmeravanjem našeg biznisa ka dostizanju nulte emisije i korišćenjem naše mreže za ubrzanje tranzicije ka niskougljeničnoj, regenerativnoj ekonomiji”, rekla je Elen Jakovski, direktorka za održivost u kompaniji Mastercard.

 

[1] rPVC, rPET ili PLA su primeri alternativne plastike koja se najčešće koristi u izradi ambalaže, građevinskim materijalima i recikliranim bocama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.