Održivost

03.02.2023. 11:19

MK Group

Autor: MK Group

MK Group i Alfi Green Energy Fund grade prvi vetropark u istočnoj Srbiji

Vetropark „Krivača“ investicija u zelenu energiju vredna 155 miliona evra

Foto: Jakov Simović

Održivost

03.02.2023. 11:19

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark „Krivača“. Izgradnja je počela krajem prošle godine, a njen završetak planiran je za kraj 2023. godine.

„Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, a prostiraće se na 56 km² na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje. To je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group istakao je: „MK Group godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti. Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina“.

Ponosni smo što smo deo zelene tranzicije Adria regije. Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj Jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom”, rekao je Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables.

Finansiranje vetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski sektor Srbije i nadamo se da će uslediti još ovakvih značajnih koraka kako bi se proširila uloga obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi. Realizacija Krivače bila je moguća samo zahvaljujući snažnoj posvećenosti svih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, kupca električne energije, dobavljača turbina i mnogih drugih“, prokomentarisao je Volfgang Hargasner, direktor korporativnih finansija Erste Group, koja je kao glavni kreditor i agent organizovala i strukturirala transakciju.

Značaj ove investicije prepoznale su čak četiri bankarske grupacije, koje su partneri na projektu u segmentu finansiranja: Erste Group Bank AG i Erste Bank a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen banka a.d. Beograd, NLB d. d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, i OeEB.

Vetroturbine koje će biti instalirane u „Krivači“ isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji. Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA – power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Šef odeljenja za Zapadnu i istočnu Evropu kompanije AXPO, Domeniko Franćeskino, rekao je ovim povodom: „Zadovoljstvo nam je što stojimo iza ugovora koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena. Ovo jeste prvi PPA ugovor u oblasti energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, ali svedoci smo da sve veći broj kompanija želi da dugoročno kupuje električnu energiju iz obnovljivih izvora kao deo svojih strategija održivosti“.

Vetropark „Krivača“ koji realizuju MK Group i investicioni fond Alfi Green Energy Fund je projekat kojim se pruža snažna podrška ostvarenju cilja Vlade Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto, a ujedno, u pitanju je važan korak u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.