2023 Održivost

12.01.2024. 09:40

Neoplanta

Autor: Nova ekonomija

Neoplanta – U srcu naše poslovne filozofije je predanost zajednici u kojoj radimo

Naša misija ide dalje od poslovnih uspeha – težimo stvaranju pozitivnih promena

Foto: Neoplanta

Volonterska akcija u Nacionalnom parku Fruška gora

U srcu poslovne filozofije kompanije Neoplanta leži duboko ukorenjena predanost zajednici u kojoj radimo i živimo. Kao lideri društvene odgovornosti, posvećeni smo unapređenju kvaliteta života u Novom Sadu kroz niz inicijativa koje pozitivno utiču na naše sugrađane, jer verujemo da uspešno poslovanje ide ruku pod ruku sa brigom o zajednici.

I ove godine nastavili smo sa tradicionalnim angažovanjem kroz akcije i projekte kojima smo podržavali obrazovanje, kulturu, ekologiju. Sve ovo činimo sa ciljem da doprinesemo razvoju lokalne zajednice  i unapređenju  uslova života  svima koji u Novom Sadu žive i  da ga učinimo lepšim  za  sve goste našeg grada, čije ime ponosno nosimo.

Da bi naš doprinos zajednici bio potpun, kompanija Neoplanta konstantno radi i na unapređenju svojih procesa kako bi minimizovala uticaj na okolinu. Održivost je jedna od ključnih vrednosti koje nas inspirišu da kontinuirano radimo na smanjenju emisija i upotrebi obnovljivih izvora energije.

„Naša posvećenost održivosti predstavlja jednu od osnovnih vrednosti koje nam daju vetar u leđa da konstantno napredujemo. Uvereni smo da je smanjenje emisija i prelazak na obnovljive izvore energije ključan korak ka očuvanju okoline za buduće generacije. Neumornim radom na unapređenju procesa, nastojimo da postignemo balans između naših poslovnih ciljeva i brige za životnu sredinu. Verujemo da je to put ka održivoj budućnosti i obavezujemo se da ćemo nastaviti da preduzimamo korake ka ostvarenju tog cilja“, kaže Aco Tomašević, direktor Neoplante.

Naša misija ide dalje od poslovnih uspeha – težimo stvaranju pozitivnih promena. Mi u Neoplanti ne samo da proizvodimo kao za svoju decu, mi nastojimo da i sve drugo što radimo – radimo baš kao za svoju decu. Partnerstva sa različitim organizacijama omogućavaju nam da zajedno oblikujemo bolju budućnost za sve, jer verujemo u snagu zajedništva i zajedničkog delovanja. Kroz naše napore u društveno odgovornim akcijama, nastavljamo da budemo stub podrške, kako za Novi Sad, tako i za celu zajednicu, ističući se kao primer predane kompanije koja brižno gradi bolju budućnost za sve.

Tradicionalno ozelenjavanje grada

Ne samo da smo posvećeni poslovnim uspesima, već se posvećujemo i održivosti zajednice kroz konkretna delovanja. U 2023. godinu ušli smo bogatiji za 20 novih sadnica drveća, kao i za više od 30 sadnica ukrasnih biljaka, koje smo posadili na Štrandu, uz podršku JKP Zelenilo. Akciju ozelenjavanja kod Mosta slobode sproveli smo u cilju da meštanima i turistima pružimo hladovinu i u najtoplijim danima, istovremeno unapređujući estetiku i kvalitet životne sredine u našem gradu.

Sadnja platana nastavak je prethodnih akcija kompanije Neoplanta, koja se i ranijih  godina posvećivala ozelenjavanju i ulepšavanju grada.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

NEO EKO akcija – „Fruška gora čista, da široooko blista“

Pod sloganom „Fruška gora čista, da široooko blista“, u septembru smo organizovali veliku ekološku akciju čišćenja Fruške gore, kako bismo se pridružili globalnoj akciji „Očistimo svet“

. Inicijativa je okupila zaposlene kompanije Neoplanta – sa kojima smo oformili klub NEO volontera, kao i predstavnike medija, koji su zajedno radili na uklanjanju otpada i smeća sa staza i prostora Nacionalnog parka podržavajući na taj način važnost zaštite prirode. Tokom akcije prikupljeno je 60 džakova smeća.

Ekološku akciju organizovali smo u cilju podrške i očuvanja Nacionalnog parka Fruška gora, čiji se čuvari svakodnevno susreću sa velikim izazovima zbog neodgovornog ponašanja prolaznika i izletnika, koji za sobom ostavljaju velike količine otpada.

„Fruška gora je posebno mesto za nas, Novosađane, i zbog toga smo ponosni što smo na ovaj način doprineli njenoj čistoći. Posebno smo ponosni na naše zaposlene, koji su sa svojim porodicama odvojili vreme za korisno i dobro delo. Inicijativa ’Fruška gora čista, da široooko blista’ je deo naše šire misije kao odgovornih građana da ostavimo pozitivan uticaj na društvo i okolinu“, kaže Tomašević.

Posebna akcija za majke i bebe

Uvereni smo da naš grad Novi Sad, kao i celokupan svet, zavisi od najmlađih generacija. Zbog toga, Neoplanta s predanošću posvećuje svoje vreme i resurse podmlatku, verujući u njihovu važnu ulogu u oblikovanju bolje budućnosti. Motivisani ovim osećajem, otpočeli smo godinu akcijom koja nas posebno čini ponosnima.

Povodom rođendana Grada Novog Sada, u partnerstvu sa Fabrikom dečje hrane, članicom Nelt grupe, pripremili smo vredne poklone za sve majke i bebe rođene 1. februara u Betaniji. Ova inicijativa simbolizuje našu želju da podržimo roditelje i da pružimo podršku najmlađima od samog početka njihovog puta. Verujemo da ovakvi gestovi pokazuju roditeljima i deci da mogu računati na nas kao iskrenog prijatelja.

Nagrađujemo vredne đake

U skladu sa našom predanošću društvenoj odgovornosti, već treću godinu zaredom, Neoplanta je potvrdila svoju podršku najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola Novog Sada. Verujemo da se trud, angažovanje i postignuća isplate i da ih treba nagrađivati, stoga smo se odlučili za nagrade koje inspirišu održive načine života i prevoza i podstiču ekološku svest kod mladih. Najvrednijima smo uručili široooko bicikle, uz podršku kompanije Capriolo, kao nagradu za njihov izuzetan uspeh.

„Naš cilj je da motivišemo nove generacije da budu odgovorne prema okolini, te da razvijaju svest o ekologiji i održivosti već od najranijih godina. Kroz ovakve akcije, Neoplanta ističe važnost podrške obrazovanju i promovisanja zdravih životnih stilova, što je ključni korak ka izgradnji društva koje brine o budućnosti planete. Inicijativa je simbol naše predanosti ulaganju u obrazovanje mladih ljudi i istovremeno promoviše vrednosti ekološke svesti, čineći ih ključnim faktorom u oblikovanju budućnosti naše zajednice“, objašnjava direktor Neoplante.

Upotreba zelenih izvora energije

U 2022. godini, kompaniji je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (IPPC), koja predstavlja najviši evropski standard u ovoj oblasti. Tome je prethodila izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u koju je investirano više od 2,5 miliona €, što je omogućilo da Neoplanta sad već godinama u kanal Dunav-Tisa-Dunav ispušta kristalno čistu vodu, značajno čistiju od onе koja se u kanalu nalazi. Na ovaj način utičemo pozitivno na očuvanje biodiverziteta u kanalu, kao i na smanjenje emisije CO2.

Kao nastavak ulaganja u upotrebu zelenih izvora energije, ovu godinu posvetili smo ulaganju u solarnu elektranu vodeći se našim vrednostima koje su posvećene stalnom razvoju: „Uvek se pitaj šta i kako možeš uraditi bolje“ i „Ne čekaj promenu, pokreni je“. Zato mi konstantno pokrećemo pozitivne promene, a jedna od njih su i solarni paneli koji bi trebalo da obezbeđuju 30% godišnjih potreba Neoplante za električnom energijom. Investicija vredna blizu dva miliona evra biće veliki korak u upotrebi „zelene energije“  čime će čitav proces proizvodnje u značajnoj meri biti oslonjen na ekološki prihvatljiv način rada.

Zdravstveno osiguranje za zaposlene 

Uz istinsku posvećenost brizi o zajednici, Neoplanta jednaku pažnju posvećuje i dobrobiti svojih zaposlenih. Ove godine smo za sve naše kolege obezbedili dodatno privatno zdravstveno osiguranje, čime smo im omogućili pristup širokom spektru privatnih klinika, domova zdravlja i laboratorija širom zemlje.

Osiguranje omogućava našim zaposlenima 24/7 pristup zdravstvenim uslugama, bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu kad god im je potrebna. Pružanjem ove vrste podrške, želimo da im obezbedimo osećaj sigurnosti i brige stvarajući okruženje u kojem se svaki pojedinac oseća podržano i važno, čineći ga ključnim delom našeg uspeha i poslovne zajednice.

Otvorena vrata HR za decu zaposlenih  

Kroz različite benefite i projekte okrenute zaposlenima i njihovim porodicama, kompanija nastoji da podigne kvalitet radnih uslova zaposlenih, ali i kvalitet njihovog života uopšte, sa posebnim akcentom na deci naših kolega. Pored toga što godinama podržavamo đake prvake, ali i  brucoše na početku njihovog akademskog života, svesni izazova sa kojima se roditelji danas susreću i izazova koje imaju mladi, u 2023. godini smo rešili i da deci zaposlenih koja stupaju na tržište rada pružimo i dodatnu podršku.

Kao poslodavac koji je prošlu godinu završio sa priznanjem za najbolji proces selekcije prema istraživanju Infostuda, a u kom su učestvovali kandidati koji su prošli proces selekcije, pokrenuli smo projekat u okviru kog deca naših kolega mogu da iskuse kako izgleda poslovni intervju kroz simulaciju istog, kako mogu da unaprede svoj CV i dobiju praktične savete od strane HR profesionalaca. Cilj projekta je da deci zaposlenih pomognemo da se što bolje pripreme za tržište rada i da povećaju svoju uspešnost u procesu pronalaženja posla.

„U svetlu svih inicijativa kompanije Neoplanta kao lidera društvene odgovornosti, jasno je da naša predanost prevazilazi granice poslovnog uspeha. Ugrađujući društvenu odgovornost u svaki segment našeg delovanja – od brige o zajednici, podrške obrazovanju mladih, pažnje prema okolini, do brige o zaposlenima – Neoplanta ne samo što gradi bolji Novi Sad i čitavu zajednicu u kojoj posluje, već i oblikuje put ka održivijoj i humanijoj budućnosti. Naše akcije nisu samo reči na papiru ili samo poslovni potezi, već su manifestacija naše vere u promene koje se dešavaju kada zajedno radimo na poboljšanju sveta oko nas. Ovo je samo početak – naša posvećenost društvenoj odgovornosti nastaviće da raste i razvija se, jer verujemo da je stvaranje pozitivnih promena u zajednici naša zajednička odgovornost“, kaže Tomašević.

I na kraju, kada se vreme i resursi posvete dobrobiti zajednice, rezultat nije samo u jačanju veza između ljudi, već i u stvaranju nečeg neizbrisivog – spomenika odlučnosti da budemo lideri društvene odgovornosti, šireći optimizam i inspiraciju gde god da krenemo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.