Održivost

06.07.2023. 12:51

Saopštenje

Autor: Erste Banka

Objavljen 15. Izveštaj Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju za 2022. godinu „Banka – to su ljudi“

Vizual: Erste Banka

Održivost

06.07.2023. 12:51

U svom novom, 15. godišnjem Izveštaju o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“, Erste Banka predstavila je uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2022. godine.

U godinama kada nefinansijsko izveštavanje dobija sve veći značaj u smislu transparentnosti poslovanja, otvorene dvosmerne komunikacije i javnog predstavljanja ostvarenih rezultata, Erste Banka sa ponosom može da istakne da je jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je ovu praksu uvela još pre deceniju i po.

Prateći najbolje prakse, Erste Banka je od ove godine uspešno prešla na primenu novog GRI Univerzalnog standarda, globalno najrasprostranjenijeg standarda za nefinansijsko izveštavanje, a nizom aktivnosti u domenu društveno odgovornog poslovanja dala je doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a koji se odnose na smanjenje nejednakosti i siromaštva, kvalitetno obrazovanje, ekonomski rast i klimatske promene.

Korak po korak – podrška razvoju preduzetništva
Poslovanje Erste Banke zasniva se na principu da finansijske usluge treba da budu dostupne svima, bez obzira na poreklo, status, nacionalnost i imovinsku situaciju.

Danas, kada čitav svet prolazi kroz veliku transformaciju, fokus je na građenju finansijske pismenosti, finansijske inkluzije  i finansijskog zdravlja. Kroz onajn i oflajn radionice, kao i mentorsku podršku u okviru programa „Korak po korak“, na sveobuhvatan način je obezbeđena edukacija startap firmama, socijalnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i pojedincima u riziku od siromaštva, da steknu potrebna znanja i svoje biznise podignu na viši nivo.

U nastojanju da dodatno podrži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, za koje veruje da ima veliki potencijal za naše društvo, Banka je tokom 2022. organizovala ciklus edukativnih radionica pod nazivom „Traže se: žene koje veruju u sebe“, namenjen preduzetnicama i svim ženama koje to žele da postanu.

Erste Banka je kompanija koja veruje, neguje i zaista živi politiku rodne ravnopravnosti. To potkrepljuju i brojke, jer se naš tim sastoji od 75% zaposlenih žena. Takođe, žene čine 50% našeg Izvršnog odbora i zauzimaju 42% pozicija u najvišem menadžmentu. Ravnopravnosti smo posvećeni i šire od sopstvenog radnog okruženja. Želimo da žene veruju u sebe kao što mi verujemo u njih i stoga smo inicijatori, ali i prirodan partner inicijativama koje deluju u tom pravcu. Želimo da svoje pozitivno iskustvo podelimo sa drugima i zajedno gradimo društvo u kom jednog dana ravnopravnost više neće biti tema, već maksimalno ostvareni potencijal svih nas“, ističe Sonja Konakov Svirčev, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju Erste Banke.

Banka je i u 2022. godini realizovala programe namenjene malim i srednjim preduzećima kao podršku za nabavku nove opreme i mašina, uz niže kamatne stope i povoljnije uslove kredita. Dodatna olakšavajuća okolnost za korisnike ovih kredita su bespovratna sredstva u iznosu od 25% koja predstavljaju subvenciju države.

Samo u 2022. godini kroz program „Korak po korak“ Banka je kreditno podržala 98 startapova i četiri organizacije civilnog društva u ukupnom volumenu od skoro 146 miliona dinara, a za startap klijente obezbedila preko 230 sati mentorske podrške, dvostruko više nego u godini pre toga.

 Finansijska pismenost društva
Kao finansijska institucija, Erste Banka vidi svoju odgovornost, obavezu i iskrenu želju da pruži podršku, podeli znanje i iskustvo, da savet i osnaži najširu javnost na polju finansijske edukacije.

Finansijsku pismenost postavlja kao jedan od prioriteta, jer ona nedvosmisleno doprinosi prosperitetu svakog pojedinca i čitavog društva.

Banka je još pre četiri godine pokrenula sveobuhvatni, besplatni program finansijske edukacije #ErsteZnali, koji i dalje privlači veliko interesovanje. Samo u toku 2022. godine zabeleženo je oko 100.000 jedinstvenih poseta platformi ErsteZnali.rs, na kojoj građani mogu pronaći informacije i savete koji se tiču štednje, kartica, bezbednosti na internetu, kredita, kupovine nekretnina, pokretanja posla, proizvoda osiguranja, investicionih proizvoda i slično.

U prethodne tri godine posebna pažnja je posvećena najmlađima i njihovom uvođenju u svet novca. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Erste Banka od školske 2021/22. godine realizuje projekat „Škola novca za osnovca“ kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti, koje će moći da primenjuju u donošenju dobrih finansijskih odluka.

Do sada je u okviru projekta pripremljen plan i program nastave u osnovnim školama prema starosnim uzrastima iz oblasti finansijske pismenosti, organizovana je obuka prve grupe od 150 nastavnika, i sproveden pilot projekat u 80 škola iz cele Srbije.

Nakon knjige Čuvari Zmajevog blaga i istoimene igrice namenjene deci nižih razreda osnovne škole koja je do sada je imala više od 18.000 preuzimanja, Erste Banka je u 2022. godini po istim motivima razvila i interaktivnu predstavu „Čuvari Zmajevog blaga“, namenjenu deci od 6 do 10 godina. Predstava je tokom 2022. imala dvanaest besplatnih izvođenja u okviru različitih manifestacija u Beogradu, Novom Sadu, Vrdniku, Nišu i Leskovcu.

Ulaganja u kulturu i umetnost: negovanje vrednosti
Kao zvanična banka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Erste Banka je pružila podršku programskim celinama „Heroine“ i „Kaleidoskop kulture“.

U našoj istoriji mnogo je žena koje su verovale u sebe i svoje ideje i naizgled malim koracima menjale svet u kome živimo.

Erste Banka je prepoznala važnost teme i zanimljiv, inovativan i inspirativan način predstavljanja njihovih priča i postignuća, i sa zadovoljstvom postala deo nje. Kao najznačajniji deo ovog programskog dela otvorena je izložba „Mileva: Mi smo stena“ u renoviranom Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba je otvorena do daljnjeg.

Od 2022. godine Erste Banka je pokrovitelj dve nagrade. Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se 8. aprila, na umetnikov rođendan, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, dok se nagrada „Veruj u sebe“ dodeljuje mladim i talentovanim baletskim umetnicima u okviru Beogradskog festivala igre.

Više informacija možete pronaći u Izveštaju Erste Banke o društveno odgovornom poslovanju za 2022. godinu „Banka – to su ljudi“, koji možete preuzeti sa sajta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.