2023 Održivost

11.01.2024. 14:13

Mastercard

Autor: Nova ekonomija

Odgovornost kao osnova biznisa – Mastercard

Foto: Mastercard

Naša vizija je svet u kome je ekonomski rast inkluzivan i održiv, a digitalna ekonomija radi za sve

Za nas, poslovati dobro čineći dobro znači osnaživati ljude da ostvare svoj puni potencijal. U isto vreme, to je obaveza da konstantno doprinosimo dostizanju pravičnog prosperiteta širom sveta i da koristimo inovativna rešenja za zaštitu životne sredine. Ciljevi su ambiciozni i tiču se svakoga od nas, a urgentnost problema sa kojima se suočavamo na ekološkom i socijalnom planu ukazuje da vremena za odlaganje akcije nema.

Na primeru finansijske i digitalne inkluzije, koje su najsrodnije onome što Mastercard kao tehnološka kompanija radi, to znači da postoji mnogo načina kako da se što više ljudi uključi u formalne finansijske tokove. Od pristupa bankarskim računima, osiguranju, kapitalu za poslovanje, do mogućnosti da se novac šalje porodici u inostranstvu – sve su to načini na koji se podstiče inkluzivna ekonomija u kojoj i od koje korist može imati svako, ne samo oni koji se nalaze na vrhu piramide.

PODSTIČEMO INKLUZIVNU EKONOMIJU U KOJOJ I OD KOJE KORIST MOŽE IMATI SVAKO

 

Inkluzivni rast je kompletan rast svih segmenata jednog tržišta, a za to je potrebna široka edukacija. Važno je da se od školskog uzrasta pa nadalje govori o budžetiranju, o tome kako i zašto se štedi, kako se pokreće svoj biznis, pa i šire – koje su to savremene tehnologije, na koji način čine stvari jednostavnijim i sigurnijim i kako ih praktično primeniti. To su teme koje savremene tehnologije i treba da pokriju: da li rešavaju konkretan problem? Da li su inkluzivne? Da li su pouzdane? Ako tehnologija nije inkluzivna, njen prihvat se neće proširiti. Ako se prihvat ne proširi, tehnologija nije bitna.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Platne tehnologije su olakšale plaćanja

Dobri primeri za to su platne tehnologije – npr. onlajn plaćanja, koja su značajno unapredila praktičnost i doseg plaćanja. Čak i ako ne govorimo o tome koliko su onlajn plaćanja u toku korone olakšala neke svakodnevne nabavke, njihov uticaj je sve vidljiviji i veći: od plaćanja računa starijim roditeljima, slanja novca iz inostranstva, mogućnosti da se pronađu novi klijenti u inostranstvu, do opcije da se sve to završimo onda kada nam odgovara, sa uređaja sa koga nam odgovara.

Servisi kao što su eUprava, digitalni potpisi, platne aplikacije različitih izdavalaca komunalnih računa i slične usluge pomažu da se univerzalne potrebe građana zadovolje na tehnološki savremen način, koji smanjuje utrošak vremena i generalno nose niže troškove – stalni rast korišćenja usluga kao što je na primer onlajn plaćanje poreza ili registracije vozila govori tome u prilog.

Mi razvijamo i implementiramo sigurne tehnologije koje omogućavaju skaliranje ovih procesa do svakog građanina i građanke, jer u tome i jeste suština – da svi imaju iste prilike. Naša vizija je svet u kome je ekonomski rast inkluzivan i održiv, a digitalna ekonomija radi za sve. Da bismo ispunili svoj deo odgovornosti za građenje takvog sveta, mi sprovodimo akcije s namerom i u odgovarajućem tempu. Radi se o postavljanju standarda i principa, a zatim i odgovornosti prema njima. Mi prepoznajemo svoju odgovornost da se osigura da tehnologije pomažu, a ne da štete širem razvoju, i na kraju svega – da se veruje inovacijama. Radimo na tome da ljudima pružimo resurse koji ih podržavaju u održivoj potrošnji. Radimo na tome da rešavamo stvarne probleme i isporučujemo prave vrednosti.

MI PREPOZNAJEMO SVOJU ODGOVORNOST DA SE OSIGURA DA TEHNOLOGIJE POMAŽU, A NE DA ŠTETE ŠIREM RAZVOJU, I NA KRAJU SVEGA – DA SE VERUJE INOVACIJAMA

 

To nije samo filantropija – to je dobar biznis. To je takođe i ispravna stvar koju treba uraditi. To je posao koji radimo svaki dan. To su obaveze koje smo preuzeli i akcije koje preduzimamo – da budemo snažan korporativni građanin i snažan, održivi biznis.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.