2023 Održivost

09.01.2024. 10:46

Elixir Group

Autor: Nova ekonomija

Održivi razvoj je zajednička odgovornost

Infografik: Elixir Grupa

Elixir Grupa realizuje inovativno rešenje koje su Delegacija Evropske unije (EU) u Republici Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) izabrali kao jedno od 16 najinovativnijih rešenja koja će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2), potrošnje resursa i energije

Elixir za održivu budućnost

Tradicijom dugom 33 godine, sa milion tona proizvoda godišnje, od čega je više od 70% namenjeno izvozu, a preko 50% tržištima zemalja Evropske unije, Elixir Grupa potvrđuje da strateški i dugoročno planira i odgovorno posluje, dajući doprinos ostvarenju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i zajedničkoj održivoj budućnosti.

Oko 2.000 zaposlenih radi na četiri, a proizvodi na dve lokacije u Srbiji – u Šapcu i Prahovu pored Negotina. Ponosni na činjenicu da je svaki deseti zaposleni inženjer, kontinuirano ulažemo u inovacije i razvoj, unapređujući svoje znanje i kompetencije, što je preduslov daljeg zajedničkog razvoja.

         

Elixir za inovacije i razvoj

 

IZVANREDNI POSLOVNI REZULTATI, DALJI RAST I RAZVOJ, MOGUĆI SU SAMO UZ INOVATIVAN PRISTUP, NAPREDNE TEHNOLOGIJE I STALNO USAVRŠAVANJE.

 PIONIRSKI KORACI KOJE ČINIMO U PRIMENI NAJSAVREMENIJIH SVETSKIH TRENDOVA U SVOM POSLOVANJU PREPOZNATI SU OD POSLOVNE ZAJEDNICE I PARTNERA.

 

NAŠE PROJEKTE U OBLASTI DEKARBONIZACIJE I DOPRINOSA OSTVARENJU SDG-S PODRŽAO JE UNDP, A NAGRADILI WB6 I PKS. PREMA THE CIRCULARITY GAP REPORTING INITIATIVE, OD STRANE ORGANIZACIJE THE CIRCLE ECONOMY, RASTUĆA SVETSKA POPULACIJA DOSTIGLA JE OSMOMILIJARDITOG STANOVNIKA PLANETE, A POTROŠNJA SIROVINA U 2022. GODINI ZABELEŽILA JE 100 MILIJARDI TONA. U TOM KONTEKSTU ODGOVORNO UPRAVLJANJE RESURSIMA, KOJI SU OGRANIČENI I NEOBNOVLJIVI, ALI I OTPADOM, OSTAJE IMPERATIV ZAJEDNIČKE ODRŽIVOSTI.

Zorica Popović, CEO

Doprinos dekarbonizaciji

Prepoznavši zahteve za dekarbonizaciju privrede i smanjenje zagađenja životne sredine kao šansu za unapređenje poslovanja u skladu sa ciljevima održivog razvoja, Elixir Grupa kao vodeći proizvođač fosforne kiseline i kompleksnih mineralnih đubriva realizuje inovativno rešenje koje  su Delegacija Evropske unije (EU) u Republici Srbiji, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ izabrali kao jedno od 16 najinovativnijih rešenja koja će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2), potrošnje resursa i energije.

Tim Elixir Grupe autor je „Mape puta dekarbonizacije industrije na primeru kompanija za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji“, koja doprinosi smanjenju emisije CO2 kroz primenu tehnike procene životnog ciklusa za svoja četiri odabrana proizvoda, a podrazumeva uticaj jednog proizvoda na životnu sredinu od samog početka proizvodnje do odlaganja i reciklaže. Ideja je veoma inovativna i očekuje se da će pokrenuti i druge kompanije u zemlji i regionu da počnu da je primenjuju jer će značajno smanjiti ugljenični otisak, odnosno negativni uticaj na životnu sredinu kroz emisiju CO2. Sprovođenje ove inovativne ideje obuhvata nabavku, ugradnju i kalibraciju opreme za merenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, opreme za analizu gotovih proizvoda, kao i softvera. Takođe, u pripremi je i distribucija smernica o metodološkom pristupu smanjenja ugljeničnog otiska proizvoda za hemijsku industriju.

Cirkularna ekonomija imperativ održivosti

Još jedno inovativno rešenje tima Elixir Zorke, kompanije članice Elixir Grupe, izabrano je među 10 najboljih i to za ubrzanje primene cirkularne ekonomije u Republici Srbiji kroz projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji u partnerstvu sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Inovativno rešenje za Elixir Zorku bazirano je na proizvodnji visokokvalitetnog mineralnog đubriva ponovnim iskorišćavanjem alternativnih sirovina, kao što su rastvori baza i kiselina, koje nakon različitih tehničkih aplikacija postanu otpad tih tehničko-tehnoloških procesa. Njihovim ponovnim vraćanjem u proces proizvodnje, postiže se ekonomska efikasnost, smanjenje potrošnje resursa i energije, kao i smanjenje štetnih emisija CO2. Projekat je primer primene cirkularne ekonomije u hemijskoj industriji.

Sa ciljem daljeg razvoja i kontinuiranog unapređenja svojih kompetencija i doprinosa ostvarenju SDGs, tim Elixira deo je još jednog projekta – „Inovativna i pravedna zelena transformacija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenja energetskog siromaštva“,  koji je pokrenuo UNDP, predstavljajući projekat  „Postrojenje za energetsko iskorišćenje otpada – realizacija prve faze projekta“.

Inicijativu za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike.

Za našu kompaniju EU je najveće izvozno tržište na koje plasiramo oko 50% ukupne proizvodnje i zato nam je veoma važno da dugoročno ostanemo konkurentni na njemu. Svaka proizvodnja zahteva energiju koja je uzrok direktnih ili indirektnih ugljeničnih emisija.

Prethodnim analizama smo utvrdili da je ugljenični otisak naših proizvoda dominantno povezan sa fosilnim poreklom energije koju koristimo. Posledično, Elixir Group je pokrenuo investicioni ciklus sa ciljem da smanji svoj ugljenični otisak po jedinici proizvoda, u kom najznačajniju ulogu imaju različiti projekti dekarbonizacije toplotne i električne energije potrebne za naše proizvodne procese. Naši partneri koji uvoze naše proizvode na EU tržište će kao rezultat imati proizvod sa konkurentnom cenom koštanja i nakon pune implementacije CBAM regulative.

Obnovljivi izvori energije su važan aspekt naše dugoročne strategije dekarbonizacije. Iako njihovo korišćenje nije eksplicitno zahtevano ovom regulativom, njihovo korišćenje je implicitno nužno da bi se izvršila dekarbonizacija i zadržala konkurentnost na tržištu EU.

Nenad Ristić, Senior inženjer za planiranje R&D projekata Elixir Grupe

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

U korak sa Evropom – CBAM tema o kojoj se govori

Dekarbonizacija je tema na koju se iz godine u godinu sve više stavlja naglasak u raznim oblastima, bilo da je reč o proizvodnji električne energije bilo da se radi o drugim proizvodnim procesima. Srpske kompanije koje izvoze u Evropsku uniju, a posluju u oblastima proizvodnje električne energije, cementa, gvožđa i čelika, aluminijuma i mineralnih đubriva moraće u naredne tri godine da prijavljuju emisiju ugljen-dioksida koji se oslobađa u toku njihovih proizvodnih procesa. Posle ovog prelaznog perioda, počinje obaveza plaćanja poreza za emitovani ugljen-dioksid.

Reč je o takozvanoj CBAM regulativi Evropske unije koja će morati ubuduće da se primenjuje na proizvode navedenih industrija, koji se plasiraju na tržište EU.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanisam) je mehanizam prekograničnog prilagođavanja emisija ugljenika, kojim Evropska unija želi da osigura efikasnost svoje klimatske politike, po tom pitanju izjednači uslove za plasman EU i non EU proizvoda na svom tržištu i podstakne treće zemlje da smanje ugljenične emisije i ubrzaju donošenje okvirnih zelenih politika.

Saradnjom za zajedničku održivost

Elixir Grupa bila je domaćin prvom u nizu „Sustainability talks“, koji je u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ organizovao Forum za odgovorno poslovanje, kada je predstavljen novi ESG/SDG barometar za 2023. godinu.

Drugo izdanje ESG/SDG barometra predstavio je Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje, koji se osvrnuo na najaktuelnije teme na polju održivosti i izneo najvažnije refleksije i perspektive za buduće zajedničko delovanje na polju društvene odgovornosti.

Zorica Popović, generalna direktorka Elixir Group, predstavila je poslovanje Grupe, projekte kojima Elixir doprinosi održivom razvoju lokalnih zajednica, kao i projekte za budućnost.

U drugom izdanju ESG/SDG 2023, Elixir Group istaknut je kao primer koji unapređuje sistem korporativnog upravljanja kroz delovanje Odbora za strategiju i održivi razvoj, kreirajući strateške prioritete biznis divizija i korporativnih funkcija u skladu sa principima održivog razvoja i donosi odluke važne za njihovu uspešnu implementaciju.

   

Elixir za bolji svet

Od početka rada Elixir je podrška zajednici u kojoj stvara. U svetlu brojnih izazova u savremenom svetu i na globalnom nivou, a sa uverenjem da ni filantropija ne poznaje granice, kao ni katastrofe i negativni uticaji kojima smo izloženi, Elixir Grupa odazvala se pozivu Srpskog filantropskog foruma donirajući više od pola miliona evra žrtvama katastrofalnih zemljotresa u Siriji i Turskoj. Na ovaj način nastavljena je međunarodna podrška, u okviru koje su prethodnih godina donirana sredstva za pomoć žrtvama rata u Ukrajini, kao i za sanaciju posledica razornog zemljotresa u Petrinji.

U povodu 6. Nacionalnog dana davanja, kojim je otvorena Godina dobrote u Srbiji, Elixir Group dobitnik je Svedočanstva o dobroti za nesebičan doprinos akciji pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji, koje dodeljuje Srpski filantropski forum.

Elixir za decu i obrazovanje 

Podrška deci i mladima spada u prioritete rada Elixir Fondacije. Sa uverenjem da obrazovanje predstavlja sam temelj uspeha svakog društva, ostvarili smo partnerstva sa brojnim obrazovnim ustanovama.

Skoro dve stotine prvaka u negotinskim osnovnim školama dobilo je svoje prve knjige, a mališani vrtića „Bajka“ u Šapcu uređeno dvorište.

 

Verujući u moć znanja i važnost koju obrazovanje ima u kreiranju društvenih vrednosti i njihovoj afirmaciji, Elixir Fondacija podržava i podstiče sve inicijative i projekte koji doprinose ostvarenju ovih zajedničkih ciljeva.

Darujući prve knjige iz kojih će učiti, želimo da uzori ovoj deci budu oni koji su svojim znanjem osvetlili i nadmašili svoje doba, jer kao što je električnom energijom osvetlio Negotin, tako je svojim blistavim umom osvetlio svoju i potonje generacije Negotinac Đorđe Stanojević.

Podrška obrazovanju dece i mladih ulaganje je u dugoročni razvoj i napredak celog društva. Ovom podrškom ostajemo verni ostvarenju svoje vizije da „stvaramo nasleđe kroz održivi razvoj, na dobrobit zajednice“.

Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.