Održivost

24.12.2025. 09:39

Carlsberg Srbija

Autor: Nova ekonomija

Održivost u fokusu

INTERVJU: Željko Bačkulić, menadžer održavanja, investicija i infrastrukture, Carlsberg Srbija

Foto: Carlsberg Srbija

Održivost

24.12.2025. 09:39

Program „Zajedno ka nuli“ deo je globalne poslovne strategije kompanije. Smatramo da jedino strateškim pristupom pitanju održivosti možemo zaista da budemo društveno odgovorni, ali i da budemo pioniri u mnogim oblastima na domaćem tržištu

Željko Bačkulić radi punih osam godina u kompaniji Carlsberg Srbija. Najpre je radio na poziciji supervizora elektroodržavanja, gde je došao sa više od 10 godina iskustva na poslovima održavanja. Nakon godina profesionalnog i liderskog razvoja u Carlsbergu, danas se nalazi na poziciji menadžera održavanja, investicija i infrastrukture. Prvi posao nakon fakulteta dobio je u Vitalu iz Vrbasa, gde se nije dugo zadržao, jer je vrlo brzo dobio priliku u Tarkettu iz Bačke Palanke na poziciji elektroinženjera. Nakon tih, kako kaže, zaista značajnih devet godina za njegovu karijeru, nastavio je da se bavi održavanjem u kompaniji BOSCH u Šimanovcima.

„Jako lepe uspomene me vežu za auto-industriju i posebno za poznanstva koja sam tamo napravio. Svaka od ovih kompanija je ostavila traga na meni, uticala na moj način razmišljanja i stavove i pružila mi mogućnosti da se razvijam“, kaže Bačkulić

Carlsberg ima ambiciju dostizanja nula ugljeničnog otiska u pivarama. Koje inicijative u vašoj pivari u Čelarevu sprovodite tim povodom?

Kompanija Carlsberg, kao jedan od sledbenika Pariskog sporazuma postavila je ambiciozne ciljeve još 2015. godine. Ti ciljevi su sa globalnog „spušteni“ na lokalni nivo kako bi se postigla nulta emisija štetnih gasova. Konkretno, pivara u Čelarevu iz godine u godinu ulaže u smanjenje potrošnje prirodnog gasa kao našeg najvećeg generatora CO2. Kontinuirano radimo na smanjenju potreba za toplotnom energijom kako bismo uspeli da pokrijemo što više potrošnje iz sopstvenih obnovljivih izvora – biomase i biogasa. Trenutno naši obnovljivi izvori pokrivaju 35 odsto potreba za toplotnom energijom.

Pokrenuto je više projekata da bi se dobilo na efikasnosti mašina i eliminaciji potreba za toplotnom energijom: izolacija cevovoda, unapređenje energetske efikasnosti toplotnih podstanica za grejanje, eliminacija upotrebe toplotne energije u proizvodnji deaerisane vode, efikasnije kuvanje piva u varionici u pivari, optimizacija CIP-ova. Ono što planiramo i gde posebno očekujemo veliki uticaj su fotovoltaični paneli čiji je cilj postizanje nezavisnosti u snabdevanju električnom energijom od 25 odsto.

Na koji način radite na optimizaciji potrošnje vode?

Paralelno sa nultom CO2 emisijom, kompanija se obavezala i na smanjenje potrošnje vode. Ovom resursu se pridaje veliki značaj, jer je za pravljenje piva jedan od četiri najvažnija sastojka upravo voda. Kao što se radi na efikasnosti toplotne energije, tako se radi i na različitim modelima ponovne upotrebe i prečišćavanju već korišćene vode u tehnološkim procesima. Potrošnja se meri po hektolitrima proizvedenog piva, a naš cilj za sledeću godinu jeste da postojeću potrošnju smanjimo za 0.3 hl/hl, odnosno za 10 odsto. Cilj jeste ambiciozan, ali imamo u planu velike projekte koje smo već pokrenuli. Planiramo da regenerišemo veliku količinu vode iz postrojenja za hemijsku pripremu, da se optimizuje potrošnja tunelskih pastera i perione povratne staklene ambalaže. Takođe, veliki deo vode koja se troši je u procesu CIP-ova i tu zajedno sa partnerima unosimo velike promene u tehnologiji pranja sudova.

Šta su planovi kompanije u narednom periodu kada je u pitanju program „Zajedno ka nuli“?

Program „Zajedno ka nuli“ deo je globalne poslovne strategije kompanije, što dokazuje da nam je održivost u fokusu. Smatramo da jedino strateškim pristupom ovom pitanju možemo zaista da budemo društveno odgovorni, ali i da budemo pioniri u mnogim oblastima na domaćem tržištu. Sam program obuhvata nekoliko aspekata koji se tiču ne samo energenata i vode već i ambalažnog otpada koji generišemo plasiranjem naših proizvoda, odgovorne konzumacije, regenerativne agrikulture, ali i zdravlja i bezbednosti na radu.

Godinama podržavate lokalnu zajednicu u Čelarevu. Koji su poslednje aktivnosti na kojima ste radili?

Veliki broj naših zaposlenih dolazi iz Čelareva i slobodno mogu reći da oni pivaru posmatraju kao svoju drugu kuću, pre svega zbog tradicije pivarstva u ovom kraju, koja datira još od 1892. godine. Carlsberg je ulaskom na tržište Srbije i kupovinom pivare u Čelarevu postao deo lokalne zajednice i svakodnevno se trudimo da doprinesemo njenom boljitku u svakom smislu. Godinama podržavamo lokalne sportske klubove, kulturne asocijacije, obrazovne institucije, a ove godine smo značajnu donaciju usmerili na opremanje lokalne ambulante.

Da li zaposleni prepoznaju društvenu odgovornost kompanije i koliko je taj aspekt značajan kandidatima pri zapošljavanju?

Svakako da zaposleni cene to što kompanija čini kako za lokalnu zajednicu, tako i na globalnom nivou, kroz program „Zajedno ka nuli“. Pored tog, kada na razgovorima za posao kandidati čuju šta sve radimo u oblasti zaštite životne sredine, veoma često prokomentarišu da je to jedan od bitnijih razloga zašto žele da postanu deo Carlsberg tima. Novim generacijama je pristup podacima mnogo lakši nego ranije i zato više razmišljaju o sredini u kojoj žele da žive. Dosta su svesniji od nas „starijih“ koliko su resursi značajni i u kolikoj je opasnosti cela planeta i, vodeći se tim, ne žele da daju podršku onima koji njihov opstanak dovode u pitanje neodgovornim ponašanjem.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.