Održivost

23.11.2023. 10:01

OTP banka Srbija

Autor: Nova ekonomija

OTP banka – bez provizija za humanitarne uplate na namenske račune

Zajedno do solidarnijeg društva

OTP banka pokrenula inicijativu za izradu Registra organizacija civilnog društva u cilju osnaživanja donatorske prakse...

Vizual: OTP banka Srbija

Održivost

23.11.2023. 10:01

OTP banka Srbija je sa svojim prijateljima i partnerima, Srpskim filantropskim forumom i Trag fondacijom pokrenula pionirsku inicijativu Zajedno do solidarnijeg društva posvećenu izradi jedinstvenog Registra organizacija civilnog društva koje će Banka osloboditi od provizija prilikom uplata humanitarnih donacija na njihove namenske račune.

Oslobađanje od provizija važiće za sve grupe klijenata i za sve načine uplata  koje se realizuju preko OTP banke, bez obzira na to u kojoj je banci otvoren račun na koji se donacija upućuje. Ova inicijativa pokrenuta je u cilju afirmacije i osnaživanja kulture davanja u našoj društvenoj zajednici.

OTP banka ima dugu i intenzivnu filantropsku tradiciju i neguje vrednosti dobročinstva kroz svoja korporativna davanja, ali i među svojim zaposlenima. Pokrenuta inicijativa predstavlja važan doprinos na tom putu.

Veoma se radujemo što smo kroz međusektorsko delovanje i saradnju uspeli da pronađemo kvalitetno i održivo rešenje za podršku radu civilnog sektora. Verujemo da će kreiranje Registra i ukidanje provizija na uplate humanitarnih donacija na namenske račune doprineti stvaranju povoljnijeg i podsticajnijeg okvira za davanje i filantropiju. Cilj nam je da u Registru, na jednom mestu okupimo sve aktere civilnog sektora čiji je rad transparentan, kontinuiran, poštovanja vredan i čiji rezultati zaslužuju dodatni podsticaj i veću vidljivost.

Predrag MIhajlovic CEO i Predsednik izvršnog odbora OTP banke SrbijaFoto: Nikola Živić

Ponosni smo što će na ovaj način mnoga dobra dela i ideje biti realizovane. Obaveza nas u OTP banci, kao lidera u svojoj oblasti, je da učinimo sve što je u našoj moći da zajednicu u kojoj radimo unapređujemo, učinimo humanijom i podstičemo njen razvoj, ali i da inicijativama koje pokrećemo šaljemo dobar primer drugima da isto učine. Važno nam je i da pošaljemo poruku da pokretanje zajedničkih inicijativa po pravilu postižemo bolje i trajnije rezultate.“, istakao je Predrag Mihajlović predsednik Izvršnog odbora OTP banke.

Procene su da je u Srbiji tokom 2022. godine putem donatorskih akcija sakupljeno oko 33 miliona evra za različite humanitarne potrebe u više od 4600 akcija[1]. U pogledu same kulture solidarnosti i dobročinistva, podaci iz iste godine pokazuju da su građani mnogo veći dobročinitelji u odnosu na kompanije, suprotno ustaljenom mišljenju. Njihov udeo u humanitarnim donacijama iznosi oko 50 odsto od ukupno sakupljenih sredstava.

„Svesni smo da je ukidanje bankarskih provizija na novčane donacije kompleksno pitanje i da podrazumeva uključivanje čitavih sistema u tu akciju, ali je isto tako važno da postoji dobra volja banaka da se to pitanje reši. Prethodnih godina dobili smo podršku vodećih banaka, među kojima je i OTP banka, tako što su oslobodile provizija namenski račun za Nacionalni dan davanja. Važno je da ukidanje provizija ne ostane usamljen slučaj od akcije do akcije, već odluka koju će doneti sve banke na tržištu.

Panel diskusija – Zajedno do solidarnijeg drustvaFoto: Nikola Živić

Drago nam je da je OTP banka, kao jedna od najistaknutijih članica Srpskog filantropskog foruma, prva odlučila da ukine bankarske provizije i veliko nam je zadovoljstvo da smo deo tog važnog procesa. Napomenuo bih da su gestovi veoma važni. Ujedinjeni oko ove inicijative Srpskog filantropskog foruma i OTP banke pokazujemo zajednici da je važno da kroz sopstvene inicijative damo maksimalni doprinos i da davanje za humanitarne i slične inicijative stigne onima kojima je namenjeno bez ikakvih opterećenja provizija i poreza”, rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma na panelu organizovanom povodom predstavljanja Registra organizacija koje će biti oslobođene od plaćanja provizija.

Očekuje se da ukidanje provizija ne samo da može da podstakne intenzivniju donatorsku praksu i osnaži rad civilnog sektora koji se bavi humanitarnim radom, već i da donese uvećanje procenta donacija. Iz fondacije Trag ukazuju da je ovo pravi trenutak za ovakav korak, jer prošla godina beleži pad od čak 21 odsto u visini doniranog iznosa u odnosu na 2021. godinu[2]. Ovaj negativan trend pripisuje se visokoj inflaciji i globalnim nestabilnostima, ali u pogledu oblasti koje najviše motivišu na davanja, tendencije su nepromenjene. Tako se i u 2022. najviše novca skupilo u zdravstvenim i akcijama za lečenje, potom slede davanja za podršku marginalizovanim grupama, dok je smanjene siromaštva na trećem mestu, a odmah iza toga su akcije usmerene na obrazovanje.

„Drago mi je da je OTP banka prepoznala ulogu koju organizacije civilnog društva imaju kao pokretač promena u zajednici. Pokretanje Registra organizacija civilnog društva koje će biti oslobođene od plaćanja provizija važan je korak i predstavlja dugoročno, sistemsko rešenje, koje će podstaći davanja pojedinaca i kompanija ka civilnom sektoru. Posebno bih istakla važnost međusektorske saradnje, koja je neophodna za kreiranje solidarnijeg društva.

Predstavnici OTP banke fondacije Trag i Srpskog filantropskog forumaFoto: Nikola Živić

Trag fondacija se, sa velikim zadovoljstvom, odazvala pozivu OTP banke da učestvuje u ovoj inicijativi i da zajedničkim snagama, sa Srpskim filantropskim forumom, nastavimo da osnažujemo civilni sektor. Verujem da će pokretanje ove inicijative od strane OTP banke ohrabriti i druge banke na slične korake, a ujedno i druge kompanije i pojedince da doniraju, i time podrže civilni sektor u većoj meri“, istakla je Ana Novaković, savetnica za filantropiju u Trag fondaciji.

Registar organizacija civilnog društva koje će biti oslobođene od provizija prilikom uplata donacija na njihove namenske račune, na jednom mestu će okupiti sve relevantne organizacije koje se bave humanitarnim radom, a kojima je ujedno potrebna dodatna podrška i vidljivost. Spisak će biti ažuriran na svakih 12 meseci, nakon čega će i nove organizacije moći da apliciraju da postanu deo ovog registra. Više informacija o tome kako pristupiti registru možete naći na sledećem LINKU.

 

[1] Podaci iz izveštaja “Srbija daruje 2022: Izveštaj o dobročinstvu” koje je realizovala organizacija Catalyst Balkans uz podršku Fondacije Charles Stewart Mott i Fonda braće Rokfeler.

[2] Podaci iz izveštaja “Srbija daruje 2022: Izveštaj o dobročinstvu” koje je realizovala organizacija Catalyst Balkans uz podršku Fondacije Charles Stewart Mott i Fonda braće Rokfeler.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.