Održivost

05.06.2023. 15:58

Saopštenje

Autor: NIS

NIS i njegovi volonteri u akciji čišćenja Fruške gore

Obeležavanje svetskog dana zaštite životne sredine

Foto: NIS

Održivost

05.06.2023. 15:58

Kompanija NIS i članovi njenog Kluba volontera sa zadovoljstvom su se i ove godine odazvali pozivu da učestvuju u akciji čišćenja i uređenja Nacionalnog parka „Fruška gora“ koja je povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, održana pod nazivom „Radni dan za prirodu“.

Akcija je organizovana u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i domaćinom akcije Nacionalnim parkom „Fruška gora“. Cilj ove zajedničke aktivnosti je da se udruženim snagama doprinese uređenju i uklanjanju otpada sa lokacija unutar Nacionalnog parka, kao i da se u javnosti istakne važnost očuvanja i zaštite životne sredine.

U akciji je učestvovalo gotovo 200 volontera, kojima su se pridružili Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade sa svojim volonterskim timom i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a sa volonterima kompanije.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, naveo je da je cilj ove i mnogih drugih konkretnih akcija uređenje Fruške gore.                                                           „Ova akcija je posebna jer više od 200 volontera danas učestvuje u čišćenju Fruške gore – volonteri iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nacionalnog parka „Fruška gora“, Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine i sportske manifestacije „Tour de Fruška“, rekao je Mirović i zahvalio kompaniji NIS, sa kojom je Pokrajinska vlada do sada realizovala brojne akcije koje su doprinele povećanju svesti o značaju životne sredine.

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, zahvalio je svima koji učestvuju u ovoj akciji.
„Danas smo se okupili na jednom od najlepših mesta u Srbiji, na koje se rado vratimo i uvek sa plemenitim ciljem. Želimo da Nacionalni park „Fruška gora“ sačuvamo za buduće generacije, kako bi i oni uživali u njegovim lepotama. Za to su nam potrebni odgovornost i zajedništvo. NIS i njegovi zaposleni će i ove godine pružiti puni doprinos očuvanju ovog prirodnog bogatstva. Zajedničkim snagama možemo mnogo, a zaštita prirode i naše planete ostaje naš prioritet “, izjavio je Tjurdenjev.

Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“, rekao je da je suština današnje akcije da pokušamo svojim ličnim primerom, svi zajedno, da menjamo svest građana.
„Cilj nam je da ukažemo da treba da se borimo da očuvamo ovu našu lepoticu, pluća Vojvodine, i da ne dozvolimo dalje urušavanje nego da idemo u pozitivnom smeru, da zaštitimo prirodu, da je ulepšamo i da generacijama koje dođu posle nas ostavimo, u najmanju ruku, prirodu kakvu smo mi zatekli od naših prethodnika“, izjavio je Cvetković.

 

Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta kompanije NIS. Od 2009. godine kompanija je u ekološke projekte i projekte kojima se indirektno ostvaruje pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine uložila više od 900 miliona evra. O životnoj sredini NIS brine i kroz ekološke akcije kompanije, kao i akcije Kluba volontera NIS-a.

Veliki broj volontera NIS-a učestvovao je i prethodnih godina u uređivanju Fruške gore, ali i u uređivanju različitih zelenih površina i izletišta, priobalja Tamiša u Pančevu i Save na Adi Ciganliji, uređenju Botaničke bašte u Beogradu, kao i u brojnim drugim ekološkim i edukativnim akcijama. O svojim naporima da doprinese zaštiti životne sredine NIS redovno obaveštava javnost i kroz verifikovane izveštaje o održivom razvoju koje redovno objavljuje od 2010. godine.

Na korporativnom sajtu NIS je nedavno objavio i Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu tokom koje je kompanija nastavila da pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici.

Objavljen  izveštaj o održivom razvoju kompanije NIS za 2022. godinu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.