Održivost

18.03.2024. 12:52

Tetra Pak

Autor: Nova ekonomija

Proglašeni najuspešniji timovi mladih istraživača u okviru projekta PolyAl Inkubator

Foto: Tetra Pak

Održivost

18.03.2024. 12:52

Na finalnoj ceremoniji inicijative PolyAl Inkubator, koju sprovode kompanije Tetra Pak i Polyhedra, održanoj u petak, 15. marta, proglašeni su timovi koji su osmislili najkreativnija rešenja za održivo korišćenje poli-aluminijuma, materijala koji nastaje reciklažom višeslojne kartonske ambalaže. Prvo mesto osvojio je tim koji radio na razvoju mobilijara (klupa) namenjenih za postavljanje na javne površine.

 Kompanija Tetra Pak je najkreativnije rešenje nagradila novčanom nagradom u iznosu od 5.000 EUR, dok je kompanija Polyhedra, prepoznajući izuzetan potencijal drugoplasiranog i trećeplasiranog tima, odlučila da podrži njihov dalji rad i obezbedila jednogodišnju besplatnu članarinu, omogućavajući im pristup svom prostoru i korišćenje mašina za dalji razvoj ideja.

Marina Jovanović, iz pobedničkog tima koji dolazi sa Elektrotehničkog, odnosno Arhitektonskog fakulteta iz Beograda je ovim povodom izjavila: „Kao zaljubljenici u prirodu i očuvanje životne sredine, već dugo smo razmišljali o tome na koji način bi klasični mobilijar, poput klupa, mogao da se proizvodi koristeći jeftinije i održivije materijale. Ispostavilo se da je poli-aluminijum, zbog svoje gustine i dobrih mehaničkih karakteristika, izuzetno pogodan kao alternativa trenutnim rešenjima.

Zahvaljujemo se kompanijama Tetra Pak i Polyhedra što su nam pružile priliku da istražimo ove mogućnosti, i nadamo se da ćemo kroz dalje istraživanje i razvoj proizvoda privući pažnju javnosti na ovu ekološki prihvatljivu opciju. Uz to, planiramo proširiti naš fokus na razvoj drugih predmeta od poli-aluminijuma kako bismo stvorili širu paletu održivih proizvoda. Očekujemo da će naša predanost očuvanju životne sredini podstaći interesovanje za ove proizvode.“

Kompanija Tetra Pak aktivno radi na rešavanju problema zagađenja životne sredine, smanjenja otpada i reciklaže na svim tržištima u kojima je prisutna, uključujući i Srbiju. Pored projekata koji podržavaju ispravno odlaganje i sakupljanje upotrebljene ambalaže, inicijativa PolyAl Inkubator je još jedan od načina na koji ova kompanija pokušava da odgovori na potrebu povećavanja održivosti savremene industrije i potrošnje.

„Sa razvojem kapaciteta i tehnologije za reciklažu višeslojne kartonske ambalaže, širom sveta pokrenuti su i projekti koji su fokusirani na upotrebu poli-aluminijuma, sa ciljem da što veći deo upotrebljenih sirovina što duže bude zadržan u upotrebi. Ideja da pokrenemo saradnju i sa srpskim mladim entuzijastima i zaljubljenicima u životnu sredinu pokazala se kao odlična, i verujem da će PolyAl Inkubator u budućnosti doprineti kreiranju proizvoda koji će zadovoljiti neke od potreba domaćeg, ali zašto ne, i globalnog tržišta“, zaključila je Tanja Basta, ekspertkinja za održivo poslovanje za Istočnu Evropu kompanije Tetra Pak.

U okviru predavanja i radionica koje su održane prošle godine učesnici inicijative imali su prilike da se upoznaju sa osnovama industrijskog dizajna, 3D štampe, laserskim i CNC mašinama, osnovama elektronike i tehnologije, i da na bazi novostečenih znanja i praktičnog rada sa poli-aluminijumom koji je dobijen iz višeslojne kartonske ambalaže sakupljene u Srbiji analiziraju načine na koji se ovaj materijal može primeniti u praksi.

„Kao fablab koji je posvećen obrazovanju i kreiranju inovativnih i funckionalnih proizvoda, izuzetno smo zadovoljni rezultatima koji su ostvareni u okviru inicijative PolyAl Inkubator. Vidimo da su naši saradnici zainteresovani ne samo za moderna, već i za održiva rešenja, koja mogu doprineti očuvanju životne sredine i prirodnih resursa. U toku radionica koje smo održali u okviru inkubatora zajedno sa timovima smo radili na istraživanju karakteristika poli-aluminijuma, testiranju njegove pouzdanosti i mogućnosti mešanja sa drugim materijalima, a sve sa ciljem da se kroz upotrebu ovog materijala smanji potrošnja neobnovljivih resursa i  korisni materijali zadrže što duže u upotrebi“ – izjavio je Jovan Jovanović iz Polyhedre.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.