2023 Održivost

12.01.2024. 15:43

SBB

Autor: Nova ekonomija

SBB – ESG je deo našeg poslovanja  

Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe

Vizual: SBB
Aktivno radimo na povećanju udela obnovljive energije u svim operacijama, uključujući napajanje naše mrežne infrastrukture, data centara i kancelarija obnovljivom energijom

 

 

SBB fondacija godinama podržava mlade talente Srbije kroz program „Stipendija prof. Njegoš B. Šolak“. Nedavno ste izabrali i petu generaciju stipendista. Ko su ovogodišnji mladi talenti?

 

Ove godine nam se pridružilo šestoro fantastičnih mladih ljudi, čime je broj stipendista porastao na dvadeset četiri, uz još dvoje alumnija koji su završili fakultete na Oksfordu u Engleskoj.

Sa jedne strane svi oni su različiti u svojim planovima i željama za nastavkom obrazovanja i karijere, a sa druge svi su nadareni i izuzetno ambiciozni u želji da osvoje svet znanjem i sposobnostima koje stiču tokom godina učenja i vežbe. Sa petom generacijom stiglo nam je četvoro zaljubljenika u matematiku i informatiku, violinista i farmaceut. Nastavljamo da podržavamo finansijski, mentorski, logistički i njih i ostale stipendiste, bez obzira na to kada su postali deo programa.

Naš program je koncipiran tako da se za svakog pojedinačno pravi plan podrške, stipendija nije unificirana. Zavisi od toga šta je njima potrebno za nastavak obrazovanja, što je naravno različito. Mesečna stipendija svima će mnogo da znači, ali nekom je potrebno i da ode na takmičenje koje njegova škola ne finansira, dodatna literatura, instrument, nekome da olakša sebi odlazak od kuće razgovorima sa psihoterapeutom, a svima koji studiraju u inostranstvu je potrebno da dođu kući tokom raspusta ili praznika. Mi smo srećni što možemo to da im omogućimo i da budemo uz njih na zaista fantastičnim putevima uspeha. Pritom zauzvrat ne očekujemo ništa osim da se sete odakle potiču i da se nadamo da ćemo kroz naš primer da ih naučimo da jednom oni budu ti koji će pomoći nekome kao što sada mi njima pomažemo, gde god da budu živeli i radili.

Ko želi da zajedno sa nama prati njihova dostignuća, može da pogleda sbbfondacija.rs veb stranicu ili da prati FB i Instagram profile SBB fondacije.

Ove godine ste završili jednu od najvećih akcija pošumljavanja u Srbiji. Koliko je drveća posađeno i kako ste zadovoljni rezultatima?

Sadnja 115.000 sadnica košaraste vrbe, uz još oko 1.300 sadnica javora, hrasta lužnjaka, graba, belog jasena, mleča i raznog voća u školama u Srbiji je bio zaista ogroman projekat, naročito imajući u vidu strah gradova i opština da sa nama bilo kakvu aktivnost sprovode zbog tretmana vlasti prema našoj kompaniji. Drago mi je da uvek postoje oni koji nađu način i žele da učestvuju, kao i oni kojima je dobrobit zemlje i građana na prvom mestu, tako da smo uz takve ljude uspeli sve da posadimo. Vrbe su stigle iz donacije BEFT-a, u saradnji sa GIZ-om, E3 International i CIFOR-ICRAF-om. U pitanju je brzorastuće drvo, pogodno za odbranu od erozije, značajno poboljšava kvalitet zemljišta gde raste, prečišćava loše materije, a odličan je i energent.

UNITED GRUPA ULAŽE U VETROELEKTRANE I SOLARNE ELEKTRANE VELIKOG  APACITETA, KROVNE INSTALACIJE SOLARNIH PANELA ZA KRAJNJE KUPCE I  ISTEME UPRAVLJANJA POTROŠNJOM NAPAJANE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

 

Svedoci smo da strategija zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG) postaje neizostavni deo svakog poslovnog modela. Kako vi u SBB-u sprovodite ovu strategiju?

U United Grupi/SBB-u prepoznajemo rastući značaj ESG principa u današnjem poslovnom okruženju i zato smo integrisali sveobuhvatnu ESG strategiju u osnovni poslovni model. Naša posvećenost odgovornosti za životnu sredinu, društvo i upravljanje odražava našu posvećenost održivoj poslovnoj praksi, etičkom ponašanju i pozitivnom doprinosu zajednicama kojima služimo.

Ključna strategija u smanjenju naših emisija gasova staklene bašte je prelazak na obnovljive izvore energije. Aktivno radimo na povećanju udela obnovljive energije u svim operacijama, uključujući napajanje naše mrežne infrastrukture, data centara i kancelarija obnovljivom energijom.

Kao deo strategije nulte emisije izdvojila bih to da United Grupa ulaže u vetroelektrane i solarne elektrane velikog kapaciteta, krovne instalacije solarnih panela za krajnje kupce i sisteme upravljanja potrošnjom napajane veštačkom inteligencijom. Ulažemo u četiri projekta obnovljive energije u Bugarskoj (jedan na  vetar, tri solarna) sa ukupnom proizvodnjom od 115 MW sa dodatnih pet projekata u planu. Ova investicija od 110 miliona evra potvrđuje našu stratešku odluku da se trajno posvetimo obnovljivim izvorima energije za sve naše poslove u regionu. Prihvatanjem obnovljive energije, ne samo da smanjujemo ugljenični otisak, već i podržavamo rast čistih energetskih sistema.

Ovo je vrlo široka tema za koju je potrebno mnogo prostora za odgovor, jer je u našim kompanijama ESG integralni deo procesa odlučivanja, od strateškog planiranja do svakodnevnih poslovnih aktivnosti. To uključuje i zahteva transparentno, odgovorno i etičko ponašanje na svim nivoima, poštujući regulatorne zahteve i proaktivno upravljanje rizikom.

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Da li kompanije u Srbiji suštinski razumeju značaj ESG poslovanja i koliko je važno uključiti sve zaposlene u tu strategiju?  

Velike kompanije su dobro upoznate sa obavezom postavljanja ESG strategije, posebno one koje posluju regionalno ili globalno. Izveštavanje je izuzetno kompleksno i zalazi u rad skoro svih sektora u kompaniji, što je logično donelo i nove pozicije, ljude kojima je u opisu posla koordinacija svih strana koje učestvuju u postavljanju ciljeva i ispunjavanju kriterijuma odgovornog poslovanja prema ESG standardima. Zaposleni na prvom mestu moraju da budu upoznati šta je uopšte ESG, da ga razumeju, kako bi u praksi počeli da primenjuju standarde. Moraju da razumeju šta njima dobija kompanija, a šta društvo, kako bi proces tekao glatko, što je veoma važno, između ostalog i zbog rokova za ispunjenje ciljeva.

Naši zaposleni igraju ključnu ulogu u uspehu ESG inicijativa. Posvećeni smo povećanju svesti zaposlenih i programima obuke kako bismo osigurali da su naši ljudi usklađeni sa našim ESG vrednostima. Ovo uključuje pružanje mogućnosti za razvoj sopstvenih veština i negovanje kulture održivosti i odgovornosti.

Koji su sledeći koraci SBB-a i United Grupe u sprovođenju ESG strategije?

Posvećeni smo konstantnom unapređivanju svih performansi oblasti koje pokriva ESG. Planiramo konsultacije sa svim stejkholderima (zainteresovanim stranama) da bismo osigurali da naša strategija bude u skladu sa njihovim potrebama i očekivanjima. Fokusirani smo na poboljšanje merenja i izveštavanja o našim ESG naporima. To uključuje dalji razvoj indikatora učinka i metrike za kvantitativnu procenu naših ekoloških, društvenih i upravljačkih inicijativa.

Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve do 2030. godine, koji su u skladu sa zahtevima „Inicijative na naučno zasnovanim ciljevima (SBTi): da ćemo da smanjimo apsolutne emisije gasova staklene bašte (Scope 1 i 2) za 90% do 2030. i emisije gasova staklene bašte iz kupljenih dobara i usluga, kapitalnih dobara i energetskih aktivnosti (Scope 3) za 40%. Pored toga, obavezali smo se i da ćemo do 2027. godine preći u potpunosti na izvore obnovljive električne energije.

ESG je dinamično polje koje se razvija. Redovno procenjujemo i prilagođavamo naše ESG strategije kao odgovor na promenljive okolnosti, nove trendove i povratne informacije zainteresovanih strana. Ovaj iterativni proces osigurava da naš pristup ostane relevantan i efikasan tokom vremena.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.