Održivost

18.01.2024. 21:06

Schneider Electric

Autor: Nova ekonomija

Schneider Electric InGrid zgrada dobila Platinum LEED Sertifikat

Foto: Schneider Electric

Održivost

18.01.2024. 21:06

Schneider Electric, globalni lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, sa ponosom objavljuje da je nova zgrada u Novom Sadu, poznata kao InGrid, dobila prestižni Platinum LEED sertifikat, potvrđujući svoju izuzetnu posvećenost održivosti i zelenoj gradnji.

Schneider Electric se ističe kao lider u postizanju najviših standarda održivosti u građevinskoj industriji, imajući u vidu i to da tek nekolicina zgrada u Srbiji poseduje ovaj prestižni sertifikat.

Rešenja primenjena u zgradi ostvaruju 50% uštede energije

„Platinum LEED sertifikat je potvrda da stojimo čvrsto iza svojih stavova o održivom poslovanju. Želimo da budemo primer drugima kako se kompanije mogu uspešno kretati ka održivom i odgovornom poslovanju. Ovaj sertifikat ne samo da potvrđuje našu posvećenost održivosti, već i postavlja standarde za zelenu gradnju u Srbiji. Inovacije i predanost našeg tima doveli su nas do najvišeg nivoa sertifikacije, čime smo potvrdili našu ulogu lidera u ovoj oblasti“, izjavio je Dragoljub Damljanović, direktor Razvojnog centra Schneider Electric-a u Novom Sadu.

InGrid se ističe kroz niz održivih pristupa, uključujući energetske performanse prema kojima je postignuto skoro 50% uštede energije u poređenju sa standardnim projektima, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući pažljivom odabiru lokacije, u gustom urbanom području i dostupnim javnim uslugama u neposrednoj blizini omogućena je odlična veza sa ostatkom grada za više od 1.000 njegovih korisnika, čime se smanjuje uticaj ugljen-dioksida koji se emituje iz ličnih vozila. Izvršena je kontrola atmosferskih voda jer je lokacija projekta koncipirana tako da se većim delom atmosferskih voda upravlja na samoj lokaciji. Posebno je zanimljivo i to što nije u pitanju greenfield investicija, već rekonstrukcija i revitalizacija.

Za više od 55% smanjena potrošnja vode

Po LEED standardu, Platinum je najviši nivo sertifikacije zelene gradnje. Objekti izgrađeni u skladu sa ovim standardom predstavljaju vrhunac održivog dizajna u kojima su implementirane najinovativnije i najnaprednije dostupne strategije zelenih rešenja. LEED Platinum projekti prikazuju izuzetnu posvećenost upravljanju životnom sredinom, postavljajući standarde za održivost u građevinskoj industriji i inspirišući druge da slede slične ciljeve.

Schneider Electric potvrđuje svoju predanost održivom poslovanju, a InGrid zgrada postavlja nove standarde u domenu zelene gradnje, dok se kompanija aktivno priprema za sertifikaciju po LEED Zero Carbon standardu, potvrđujući svoju posvećenost nultim neto emisijama CO2 i održivom poslovanju.

Postignute su maksimalne performanse fasade objekta, a primenjena su i energetski efikasna rešenja u enterijeru objekta čime je postignuta prosečna potrošnja od približno 90kWh/m2/godišnje

O kompaniji

Svrha kompanije Schneider Electric je da podstakne sve u nastojanju da maksimalno iskoriste energiju i resurse, pospešujući napredak i održivost za sve. U kompaniji Schneider Electric ovaj koncept nazivamo „Life is On“. Naša misija je da budemo vaš digitalni partner u dostizanju ciljeva održivosti i efikasnosti. Mi pokrećemo digitalnu transformaciju tako što integrišemo vodeće svetske tehnologije u domenu energetike i procesne industrije, od početne tačke do cloud-a, povezujući proizvode, upravljanje, softver i usluge u integrisana rešenja za domove, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju. Mi smo najlokalnija od svih globalnih kompanija. Zalažemo se za otvorene standarde i partnerske ekosisteme koji sa žarom dele našu svrhu poslovanja, inkluzivni pristup i osnažujuće vrednosti.

www.se.com/rs

O razvojnom centru u Srbiji – Schneider Electric Hub

Naš razvojni centar – Schneider Electric Hub – bavi se istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike i unapređenjem modernih infrastrukturnih sistema. Okupljamo veliki broj stručnjaka iz svih oblasti, a pre svega iz oblasti energetike i računarstva. Razvijamo ADMS softver – Advance Distribution Management System, najnapredniji softver koji obuhvata veliki broj različitih analitičkih funkcija za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju rada elektrodistributivnih mreža. U našem Hub-u razvijamo i AGMS (Advance Distribution Gas System), a od ove godine i smart metering i srodna grid edge rešenja, Grid Asset Management kao i Microgrid rešenja.

www.se.com/rs/hub

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.