2023 Održivost Srbija

06.01.2024. 11:48

Autor: Jelena Bulajić

„Somborske šnajderke” pomažu ženama da same kroje svoju sudbinu

Tamara Rudić, osnivačica socijalnog preduzeća za pomoć žrtvama nasilja

Tamara Rudić, privatna arhiva

Tamara Rudić, osnivačica socijalnog preduzeća za pomoć žrtvama nasilja

Uverena sam da sve žene imaju potencijala da odluče kakav život žele za sebe i svoju decu i da ga potom izgrade i tu iskru samopouzdanja, hrabrosti i profesionalnog iskustva, nastojim da prenesem drugim ženama – priča dr Tamara Rudić, jedna od osnivačica udruženja „Somborske šnajderke“, koje pomaže ženama žrtvama nasilja. Intervju sa Tamarom objavljen je u najnovijoj ediciji Lideri društvene odgovornosti 2023. 

 Odakle ideja za „Somborske šnajderke“?

Pošle smo od toga da je većina žena zbog ekonomske zavisnosti došla u položaj žrtve i zato je ekonomsko osnaživanje žrtava jedno od najvažnijih polja podrške. To je ujedno i servis koji nedostaje u okviru institucionalne socijalne podrške, koja se završava izlaskom iz  sigurnih kuća. Sistem uspeva da privremeno zbrine i bezbednosno izoluje ženu od nasilnika, pruži joj psihosocijalnu i pravnu podršku, ali na kraju propušta priliku da je trajno ekonomski integriše u zajednicu. Izlazak iz institucionalne podrške za žrtve nasilja uglavnom znači neizvesnost, a skoro 30 odsto žena se vrati nasilniku. Često se radi o iznuđenoj odluci koju žena donosi nakon što se suoči sa nedostatkom sopstvenih prihoda i nerešenim stambenim pitanjem.

Kada je došlo do realizacije?

„Somborske šnajderke“ su udruženje građana, koje je nastalo za vreme vanrednog stanja usled kovid pandemije početkom 2020. godine. Tada smo kao neformalna grupa započele šivenje deficitarnih zaštitnih maski, koje smo besplatno distribuirale širom Srbije. Javnost nam je uzvratila pozitivnim reakcijama i podrškom, zbog čega smo bile ohrabrene da formiramo „Somborske šnajderke“  – socijalno preduzeće koje pomaže ekonomsku integraciju žena i dece žrtava porodičnog nasilja.

Kako je okruženje reagovalo na vašu ideju? Da li ste odmah dobili podršku?

Podršku u osnivanju i opremi dali su nam Fond Nj. k. v. princeza Katarina, humanitarne organizacije Lifeline Chicago i 28. jun, Rotari klub Wien-Hofburg, kompanija S Leasing. Tadašnji partneri su i dalje sa nama. Poverenje i profesionalnost su ključni elementi na komercijalnom tržištu i među donatorima.

Ponosne smo na činjenicu da uspevamo da izađemo na kraj sa zahtevima komercijalnih kupaca u pogledu kvaliteta, količina, cena i načina isporuke naših proizvoda. Razvijamo menadžerska znanja i stičemo dragocenu praksu kroz poslovanje sa kupcima iz privrede. Ovo su vredne veštine za nas, jer smo svesne da svega dva do tri odsto kupaca reaguje na socijalnu priču iza proizvoda. Naši građani još uvek nemaju razvijenu svest o tome da kupovinom proizvoda i usluga socijalnih preduzeća troše novac u sopstvenoj zajednici i time rešavaju probleme ugroženih grupa.

Šta su bili vaši prvi projekti, kako su se razvijali i šta su sada glavni programi?

Definisale smo dva programa. Prvi je program mentorstva u osnovnom i naprednom nivou, koji realizuju dve obučene mentorke. Do sada je program savladalo 15 žena, koje su stekle osnovne i napredne veštine krojačkog zanata. Dvema ženama smo uspele da pomognemo da pokrenu sopstvenu krojačku radionicu, šest žena se nakon obuke zaposlilo u tri tekstilne fabrike u Somboru i okolini, a četiri žene su dobile pravnu podršku kako bi ostvarile svoja prava unutar sistema socijalne zaštite. Trenutno, pet novih šnajderki pohađa obuku. Ostvarile smo saradnju sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje iz Beograda, kako bi naše članice završile započeto školovanje ili se prekvalifikovale u zanimanje krojač-modelar tekstilne odeće. Znanje i obrazovanje izuzetno su jako „oružje“ za izlazak iz nasilja.

Drugi je program podrške samostalnom stanovanju kroz koji je prošlo 17 žena. Cilj je da se pruži materijalna i nematerijalnu podrška ženama i deci nakon prestanka institucionalne podrške. Program nastoji da olakša uslove za samostalan život žena i dece van domašaja nasilnika. Osmislile smo ga na osnovu konkretnih potreba i realizujemo ga kroz: adaptacije stambenog prostora (nabavka građevinskog materijala i radovi manjeg obima), opremanje stambenog prostora nabavkom bele tehnike,  plaćanje dela osnovnih komunalnih troškova; obrazovanje dece (nabavka udžbenika i školskog pribora), nabavku prehrambenih i sanitarnih potrepština i troškove lečenja. Program je sveobuhvatan pa smo preko njega finansirale i polaganje dva vozačka ispita.  Finansiramo ga uglavnom od prodaje sopstvenih tekstilnih proizvoda, ali nam pomognu društveno odgovorne kompanije i pojedinci.

Šta su planovi za budućnost? 

Planiramo da pokrenemo i program podrške samozapošljavanju. Grantovi i donacije su od izuzetnog značaja za pokretanje socijalnog biznisa, međutim, u kasnijoj fazi je mnogo važnije fokusirati se na realne tržišne uslove i komercijalne kupce. Mi smo uspele da dobijemo tržišnu potvrdu za naše proizvode u svega nekoliko godina. Gledano prema strukturi naših kupaca, sve je manje društveno odgovornih kompanija i fondacija, a sve više komercijalnih kupaca kao što su kompanija Lidl, SK Crvena zvezda, S Leasing i brojnih malih i srednjih preduzeća iz cele zemlje. Rad na komercijalnom tržištu povezan je sa visokim kvalitetom, niskim cenama, povoljnim uslovima isporuke i plaćanja. Za socijalna preduzeća kao što je naše, neophodna su povoljna kreditna sredstva za obrtni kapital i pretfinansiranje troškova proizvodnje sve do naplate od krajnjeg kupca. Razmišljamo i o novim mašinama i proizvodnim procesima zahvaljujući kojima bismo povećale broj žena kojima pomažemo.

Obično se veruje da sve inicijative lakše prorade u Beogradu nego u manjim lokalnim sredinama.  

Možda je to i tačno, ali naša priča je drugačija. Daleko je odjeknula jer su u nju utkane realne sudbine žena koje su se odvažile da ustanu i uzmu sudbinu u svoje ruke, ali i da urade konkretne stvari da poboljšaju kvalitet svog života i života svoje dece. Svoje modele haljina predstavile smo na Belgrade Fashion Week. Zar to nije odličan primer kako  mala organizacija sa severa zemlje osvaja kupce i publiku? Potom su usledile dve samostalne modne revije u Beogradu. To što naš primer slede druge ženske organizacije, govori o tome koliko je naša inicijativa vredna.

Kako bi još država i generalno zajednica mogle da pomognu u osnaživanju žena?

Ako ste u prilici da nekome pomognete, onda pomozite danas. Nemojte da propuštate priliku ili da okrećete glavu. Sutra je možda već kasno.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.