Održivost

05.06.2024. 10:23

Saopštenje

Autor: Pokret "Spasimo zemljište"

Volonteri Beogradu prenose poruku pokreta „Spasimo zemljište“ na Svetski dan zaštite životne sredine

Vizual: Save soil

Održivost

05.06.2024. 10:23

Radosno i u pozitivnom duhu volonteri pokreta „Spasimo zemljište“ okupljaju se na zabavnom i otvorenom događaju na Svetski dan zaštite životne sredine (sreda, 5. jun). Cilj događaja je širenje svesti o tome da zemljište može biti rešenje za klimatsku krizu.

U lepom ambijentu kod Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, u srcu Beograda, ovaj događaj nudi raznovrsne aktivnosti za celu porodicu, uključujući zabavne i poučne radionice za decu, folklorni nastup KUD-a Abrašević iz Pančeva i inspirativnu prezentaciju pokreta Spasimo zemljište.

„Ne smatramo sebe aktivistima, i ovo nije protest niti bilo kakav vid agitacije. Okupili smo se da bismo izrazili svoju ljubav i brigu za zemljište pod našim nogama. Okupili smo se takođe da bismo donosiocima odluka pokazali da građani brinu o ovom pitanju i da bi rado podržali zakone koji poljoprivrednicima olakšavaju prelazak na održiv tretman zemljišta.“ – Milica Đurđev, volonterka pokreta Spasimo zemljište i jedna od organizatora događaja.

U najveselijim trenucima događaja, pevačica Maja Luis će uživo na sceni izvesti himnu pokreta Spasimo zemljište.

Procenjuje se da je, širom sveta, oko 52% obradivog zemljišta već degradirano. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procenjuje da će do 2050. godine degradacija zahvatiti čak 90% svetskog zemljišta. Nasuprot tome, smatra se da bi zdravo zemljište moglo doprineti sekvestraciji 27% od ukupne količine ugljen-dioksida iz vazduha koja je potrebna za kontrolu globalnog zagrevanja i sprečavanje rasta temperature preko 2 stepena celzijusa.

Sveobuhvati cilj pokreta Spasimo zemljište sastoji se u održavanju organske materije na najmanje 3-6% u poljoprivrednom zemljištu širom sveta, u zavisnosti od regionalnih uslova. To bi zemljište održalo živim i omogućilo njegovo održivo korišćenje u poljoprivrednim zemljama.

Kampanju Spasimo zemljište pokrenuo je indijski jogi Sadhguru, koji je 2022. godine predstavio ovaj pokret svetskoj populaciji time što je motorom prešao 30.000km od Londona do Južne Indije. Na tom putovanju, posetio je Beograd i na Trgu Republike pozdravio pristalice pokreta.


 

„Spasimo zemljište“ je globalni narodni pokret s ciljem masovnog širenja svesti o krizi u kojoj se zemljište nalazi i pružanja podrške vladinim zakonima i uredbama za očuvanje zdravlja zemljišta.
savesoil.org
Datum: 5. jun
Vreme: 18-20h
Mesto: Prirodnjački muzej na Kalemegdanu – otvorena scena

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.