2023 Održivost

08.01.2024. 15:47

Wiener Städtische osiguranje

Autor: Nova ekonomija

Wiener – Zajedno stvaramo lanac dobrote

Više od 670 zaposlenih realizovalo je 28 akcija širom Srbije, u želji da doprinesu boljem radu ustanova i organizacija i pomognu pojedincima

Foto: Wiener Städtische osiguranje

Solidarno za Svratište, Beograd

Dve decenije, koliko Wiener Städtische osiguranje posluje u Srbiji, posvećeni smo izgradnji korporativne kulture koja u svojoj osnovi ima odgovoran odnos prema zajednici, zaposlenima, klijentima i partnerima.

Internacionalno okruženje naše matične kompanije Vienna Insurance Group, svakodnevno nas uči da usvajamo najbolje prakse i vrednosti – različitost, posvećenost i odgovornost. Naša podrška značajnim i održivim projektima praćena je i ličnim angažovanjem zaposlenih kroz naš program korporativnog volontiranja – Lanac dobrote, koji sprovodimo dvanaest godina.

Cilj nam je da podstaknemo što veći broj zaposlenih da se angažuju u svojim sredinama, da prepoznaju potrebe i iniciraju rešenja koja bi unapredila neki segment života naših sugrađana ili ukazala na potrebu angažovanja oko tema značajnih za zajednicu.

Nizom akcija koje smo sproveli u ovoj godini želeli smo da podignemo svest o važnim društvenim temama kao što su socijalna inkluzija, ekologija i održivi rast. Više od 670 zaposlenih realizovalo je 28 akcija širom Srbije, u želji da doprinesu boljem radu ustanova i organizacija i pomognu pojedincima.

Istovremeno, kompanija je nastavila da doprinosi razvoju moderne umetničke produkcije kroz projekat Wiener Art – koji predstavlja jednu od najznačajnijih umetničkih kolekcija u Srbiji, ali i podrškom drugim projektima iz sfere umetnosti i kulture.

S obzirom na našu delatnost, posvećeno smo radili na razvoju svesti o značaju usvajanja zdravih životnih navika i preventivnom ponašanju, pre svega, negujući kulturu preventivnih zdravstvenih pregleda.

DELJENJE DOBROTE

Potpuno svesni rizika siromaštva i socijalne isključenosti, u našem filantropskom radu razvili smo partnerstva sa ustanovama koje pružaju pomoć socijalno osetljivim grupama.

U saradnji sa Centrom za integraciju mladih, tokom godine smo u više akcija iskusili radost davanja mladima iz beogradskog Svratišta, dok su naše kolege iz Novog Sada uspostavile neraskidiva prijateljstva sa tamošnjom organizacijom za decu koja su izložena rizicima zbog siromaštva. Pakete pomoći u odeći, hrani, školskom priboru i sredstvima za higijenu, kontinuirano smo slali ovim ustanovama. Naši zaposleni organizovali su se, i donacijom u hrani pomogli narodnoj kuhinji pri manastiru Slanci.

Bolji komfor za paraplegičare KraljevoFoto: Wiener Städtische osiguranje

 

Lideri društvene odgovornosti 2023

 

Podržavajući inicijativu udruženja „Čep za hendikep“, koja se sprovodi na nacionalnom nivou, naši zaposleni već dugi niz godina prikupljaju čepove sa plastičnih flaša. Tokom ove godine isporučili su više od 10 džakova sa plastičnim čepovima, skupljenim u nekoliko gradova u Srbiji. Na taj način pomogli smo da se kupe nova ili polovna ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom.

U Domu za decu i omladinu „Jefimija“ iz Kruševca naši volonteri su popravili stolariju na zgradi, uredili dvorište i donirali sredstva za higijenu, a u Udruženju paraplegičara u Kraljevu okrečili su prostorije i ofarbali terasu ovog objekta.

Pored toga, u setu naših brojnih akcija čišćenja i obeležavanja pešačkih staza, krajem avgusta ove godine smo trasirali pešačku stazu u Ovčarsko-kablarskoj klisuri koja je namenjena za kretanje slepih i slabovidih ljudi.

Kragujevačkoj Osnovnoj školi „Jovan Popović“ poklonili smo učionicu na otvorenom, sa ciljem da đaci u novom ambijentu budu više motivisani za istraživanje novih tema iz različitih oblasti, za sticanje znanja i razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnosti. Naši volonteri su učestvovali u završnim radovima na uređenju učionice i školskog dvorišta, u kojem je smeštena. Akcije uređivanja školskih prostorija i dvorišta s radošću smo sprovodili u školama u Valjevskoj Kamenici, Kragujevcu, Vranjskoj Banji i Nišu, kako bismo boravak dece u njima učinili prijatnijim i radno stimulativnijim.

Trasirali smo pešačku stazu za slepe na KablaruFoto: Wiener Städtische osiguranje

Ove godine na 36. Beogradskom maratonu naši zaposleni trčali su za BELhospice tim, i tako pomogli da se podigne svest o značaju dostupnosti palijativne nege, kako bi se obezbedili dostojanstveno zbrinjavanje teško obelelih pacijenta i podrška njihovim porodicama. Takođe, na ovogodišnjem 5. Čačanskom polumaratonu, Wiener tim je trčao za dobrotvorno udruženje Kolo srpskih sestara „Nadežda Petrović“ u Čačku, čime je ukazao, pored brige o sopstvenom zdravlju, i na neophodnost brige o drugima, što je jedno od važnijih opredeljenja naše kompanije.

Kao partner Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, penzionerima koji poseduju penzionersku karticu omogućili smo popust od 10 odsto za polisu putnog osiguranja i 15 odsto za polisu osiguranja domaćinstva.

POSVEĆENOST EKOLOGIJI

Svoju posvećenost zaštiti životne sredine zaposleni iz 43 organizacione jedinice širom Srbije demonstrirali su direktnim akcijama. Bili su angažovani u ekološkim akcijama u kojima su sproveli akcije čišćenja delova šume na Rudniku, obale Graševačke reke u Brzeću i Avale, omiljenog izletišta Beograđana. Kako bismo sprečili nesavesno bacanje otpada u prirodi, donirali smo kontejner za kabasti otpad i postavili ga kod planinskog doma na Divčibarama, uz postavljanje obaveštenja o njegovoj lokaciji i važnosti bezbednog odlaganja otpada za očuvanje životne sredine. Uredili smo i trasirali planinarske staze na Vršačkom bregu, Rajcu i Kablaru, demonstrirajući posvećenost prirodi, ali i ukazujući na važnost fizičke aktivnosti i boravka na otvorenom.

Zeleno je zdravo Opšta bolnica ČačakFoto: Wiener Städtische osiguranje

Uredili smo bolnički park Opšte bolnice Čačak zasadivši sadnice tuje i evonimusa, i tako ga oplemenili na korist pacijenata i zaposlenih.

U segmentu aktivnosti usmerenih na smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, naša kompanija se pridružila projektu „Ekoopština“ koji je pokrenula Ambasada Francuske. Wiener Städtische osiguranje je u okviru programske celine „održiva mobilnost“, gradovima Pirot  i Kruševac doniralo po jednu servisnu stanicu za bicikle, i tako nagradilo projekte koje su ovi gradovi kandidovali tokom konkursa „Ekoopština“. Servisne stanice za bicikle namenjene su za slobodno i besplatno korišćenje.

Čistije je lepše AvalaFoto: Wiener Städtische osiguranje

PODSTICANJE PREVENTIVNOG PONAŠANJA I USVAJANJA ZDRAVIH ŽIVOTNIH NAVIKA

Ubrzan način života i brojne obaveze često u drugi plan stavljaju brigu o zdravlju, pa se tako zanemaruju prolazne tegobe, dok bolest ne dođe do stadijuma lečenja. Kako smo jedno od vodećih osiguranja u segmentu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, nastojimo da kod naših korisnika razvijemo svest o važnosti preventivnih pregleda. Zato smo uspostavili praksu besplatnih preventivnih lekarskih pregleda za naše osiguranike dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Tokom godine sproveli smo tri kampanje sa značajnim odzivom. Akciju besplatnih pregleda mamografom pokrenuli smo jer nam je važno da svaka žena, pored brojnih odgovornih obaveza koje obavlja, neizostavno brine o sopstvenom zdravlju. U kampanji „Slušaj svoje srce“ posvećenoj prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, učestvovalo je preko četiristo naših osiguranika. Akcijom „Movembar“, u okviru meseca borbe protiv raka prostate i testisa omogućili smo preventivne besplatne ultrazvučne preglede bešike i prostate sa analizom tumor markera.

USPOSTAVILI SMO PRAKSU BESPLATNIH PREVENTIVNIH LEKARSKIH PREGLEDA ZA NAŠE OSIGURANIKE DOBROVOLJNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

 

Pokroviteljstvo projekta „Moje najbolje godine“ pružilo nam je mogućnost da kroz radionice ostvarimo direktnu komunikaciju sa damama u srednjim godinama, ukažemo na važnost brige o zdravlju i osvestimo rizike iz ovog segmenta. Radionice održane u deset gradova namenjene su ženama srednjih godina, i tokom njih mogu da razgovaraju sa lekarima i nutricionistima i dobiju savete za prevazilaženje izazova sa kojima su suočene tokom menopauze.

Fizička aktivnost je najbolja primarna prevencija mnogih bolesti. Činjenica je da za pokret, kretanje i vežbanje ne postoji zamena i tableta. Sa željom da podstaknemo zdrave životne navike, podržali smo održavanje Beogradskog maratona, Čačanskog polumaratona i Beogradske rolerijade.

AFIRMACIJA KULTURE I UMETNOSTI

Jedan od značajnijih projekata naše kompanije je Wiener Art kolekcija savremene srpske umetnosti, koja sadrži više od 600 umetničkih dela preko 100 umetnika. Ova dela naš poslovni prostor čine humanijim i radno stimulativnim, ali, svrha građenja ove impozantne kolekcije je podrška domaćoj savremenoj umetničkoj produkciji. S druge strane, negujući izložbenu aktivnost želimo da dela Nenada Bračića, Mire Brtke, Vladana Radovanovića, Ane Bešlić, Neše Paripovića, Zorana Popovića, Mrđana Bajića i drugih značajnih domaćih umetnika budu dostupna širokoj javnosti.

Ove godine, blizu trideset dela iz naše kolekcije bilo je predstavljeno na izložbi „Na putevima srpske umetnosti 1923-2023: od Konjovića do Marine Abramović“, u prostoru Kreativnog distrikta u Novom Sadu.

Dvobojna skulptura 38, 1973 autor Ana BešlićFoto: Wiener Städtische osiguranje

Publici je omogućen uvid u stvaralaštvo Vladana Radovanovića, Dei leči – Bore Vitorca i Dragana Pavlova, Ane Bešlić, Milice Tomić, Srđana Apostolovića, Neše Paripovića, Zorana Popovića, Gere Urkoma, Raše Todosijevića, Ekipe A3 – Jugoslava Vlahovića i Milete Prodanovića – čija dela predstavljaju autentično svedočanstvo o umetničkom stvaralaštvu druge polovine dvadesetog veka.

Na retrospektivnoj izložbi umetnika Zorana Naskovskog „Javne tajne“ u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu prikazana su dva dela ovog umetnika iz naše kolekcije – „Smrt u Dalasu“ (video-instalacija, 2000-2001) i rad „H“ (video-rad o Majklu Džordanu, 1999; „H“ je naslov bez reči), kao i delo Voiding the Void – VR instalacija autorke Ane Knežević koje je deo Wiener Art kolekcije.

Zbirka Wiener Art se svake godine uvećava i tako promoviše i podstiče popularizaciju stvaralaca značajnih za razvoj savremene umetničke scene u Srbiji.

Zahvaljujući novim akvizicijama, u 2023. godini naša kolekcija je proširena sa delima četiri umetnika: Zorana Naskovskog, Aleksandra Dimitrijevića, Nenada Rackovića i Gorana Dragaša.

Takođe, početkom godine podržali smo organizaciju izložbe arhitekte Borisa Podreke „Arhikultura“ koja je bila predstavljena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Podreka je svojim projektima oblikovao javne prostore i urbani pejsaž u osam evropskih zemalja i ostavio je autorski pečat u sedištu Vienna Insurance Group u Beču, čuvenoj zgradi RINGTURM.

Kao partner projekta „Na krilima muzike“ podržali smo organizaciju koncerata pijaniste Stefana Đokovića u deset gradova širom Srbije. U okviru ovog projekta promovisali smo i nagradili jednog talentovanog učenika muzičke škole u svakom gradu, kroz program Wiener talenti. Stipendirajući ove mlade talente podstičemo njihovo usavršavanje i razvoj u buduće virtuoze.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.