Održivost

03.04.2024. 18:51

Erste Banka Srbija

Autor: Nova ekonomija

Za više od 500 početnika u poslovanju odobreno preko pet miliona evra od Erste Banke

Foto: Erste Banka Srbija

Održivost

03.04.2024. 18:51

Preko 70 odsto početnika u poslovanju uspelo je da sačuva svoja radna mesta, a čak 48 odsto kreiralo je nova, pokazuje najnovije istraživanje Erste Banke i Erste Grupe, urađeno na osnovu Izveštaja o proceni uticaja socijalnog bankarstva (Impact Report). Zahvaljujući radu Odeljenja socijalnog bankarstva Erste Banke u periodu od 2017. do kraja 2023. godine, u Srbiji je preko 500 početnika u poslovanju dobilo podršku u iznosu od 5.2 miliona evra.

 Tokom 2023. godine, socijalno bankarstvo Erste Banke pružilo je finansijsku podršku početnicima u poslovanju u vidu 87 kredita u iznosu od skoro 900.000 EUR. Napravljeni su značajni koraci ka unapređenju proizvoda i usluga za početnike u poslovanju. Postavljene su osnove za dalja unapređenja, kako u oblasti finansijske, tako i nefinansijske podrške kroz edukaciju 450 klijenata na temu finansijske pismenosti, održivosti u poslovanju, unapređenja prodaje, marketinga.

Erste Banka je, kao lider u podršci početnicima u poslovanju, kroz svoj angažman u socijalnom bankarstvu doprinela izgradnji održivih poslovnih modela i jačanju preduzetničke klime u ovom regionu. Rezultati koje smo dobili zahvaljujući internim istraživanjima pokazuju da naša podrška rezultira značajnim povećanjem broja očuvanih radnih mesta i kreiranjem novih poslovnih prilika. Naravno, nastavljamo u istom smeru – da kontinuirano razvijamo nove linije proizvoda i usluga, kako bismo još efikasnije odgovorili na potrebe svojih klijenata i zajednice, a time i nastavili da pružamo održivu podršku ekonomskom razvoju,“ izjavio je Ivan Radojević, Šef odeljenja socijalnog bankarstva Erste Banke.

 Posvećenost podršci početnicima u poslovanju Erste Banke potvrđuju i dobri rezultati telefonskog istraživanja koje je urađeno na reprezentativnom uzorku od 67 finansiranih klijenata. Preko 81 odsto anketiranih početnika u poslovanju izjavilo je da je njihova ekonomska situacija bolja zahvaljujući saradnji sa Bankom. Skoro trećina početnika u poslovanju ne bi bila u mogućnosti da pokrene ili proširi svoj posao da nije bilo ovakve podrške, a čak 86 odsto početnika u poslovanju potvrdilo je da su doneli pravu odluku kada su započeli svoj biznis.

Tokom 2024. godine, Erste Banka planira da pruži podršku početnicima u poslovanju organizovanjem preko 120 mentorskih sesija i pet biznis treninga, kao i da finansijsku podršku dobije barem 100 klijenata.

Rezultati Socijalnog bankarstva na nivou Erste Grupe u 2023. godini

Protekle godine, Erste Grupa je obezbedila 125,5 miliona za finansiranje i i ukupno je podržano oko 6400 početnika u poslovanju, mikro preduzeća i neprofitnih organizacija u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi. Od njegovog lansiranja 2016. godine, socijalno bankarstvo Erste Grupe obezbedilo je finansijsku podršku u vidu kredita u ukupnom iznosu od oko 600 miliona evra za gotovo 50.000 klijenata.

Erste Grupa je svojim socijalnim bankarstvom od 2016. godine do danas pomogla da se sačuvaju postojeća i otvore nova radna mesta za 100.000 ljudi. Na skoro dve trećine ovih radnih mesta zaposlene su žene, dok 30 odsto od ukupnog broja radnih mesta čine radna mesta za marginalizovane društvene grupe. Kroz svoje programe socijalnog bankarstva Erste Grupa teži da podrži kreiranje i zadržavanje 200.000 radnih mesta i do 2030. godine obezbedi podršku od čak milijardu evra.

Kompletan Izveštaj o proceni uticaja socijalnog bankarstva u okviru Erste Grupe možete pogledati na linku ili pročitati ovde.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.