Održivost

07.11.2023. 11:30

Hemofarm

Autor: Nova ekonomija

Zdravlje zove i kaže da se pregledaš

Foto: Hemofarm

Održivost

07.11.2023. 11:30

Račun koji muškarci mogu da plate zbog neredovnih lekarskih pregleda može biti veoma visok, a naplata životna. Ovo se posebno odnosi na muškarce u 40-im i 50-im godinama, jer upravo su ovo godine u kojima počinju promene: telo kreće da gubi mišićnu masu, sklonije je debljanju zbog čega se povećava rizik od nastanka srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska, a povećava se i rizik od uvećanja prostate i erektilne disfunkcije.

Sa druge strane, globalno korisnici interneta su 62 odsto muškarci koji, ako samo neznatni deo vremena ispred ekrana zamene prevencijom i posetom lekaru, mogu sačuvati svoje zdravlje ili podići sopstveni kvalitet života. Koji pregledi su prioritetni za muškarce zavisi od godina starosti i faktora rizika poput genetskih faktora, štetnih navika, kao i drugih, već prisutnih bolesti.

Pokret Movember i ove godine podržavaju zaposleni u Hemofarmu u BiH i Srbiji, a neki od njih već tradicionalno puštaju brkove u znak podrške. Hemofarmove „Brke“ zajedno poručuju da je poseta lekaru potpuno normalan proces u kom nema stida i srama, ali da se pregledi ne rade samo u novembru, već svakog meseca u godini.

Pregledaj se – je jedina poruka i apel koji mogu da uputim. Ne čekajte novembar da vas neko podseti na važnost zdravlja. Put je jednostavan: porodični lekar, lekar specijalista, razgovor i imate miran san”, poručuje Vojislav Lalić, senior globalni IT direktor STADA GIS za Istočnu Evropu i jedan od “brka” iz Hemofarma.

Kada se pregledati? Prema najnovijim preporukama muškarci bi već u 20-im trebalo jednom godišnje da idu na pregled testisa, kao i pregled kože zbog nastanka melanoma. U 30-im se već na listi pregleda, osim pregleda testisa, nalaze i detaljni pregledi urina, kao i pregledi debelog creva. U 40-im se na taj spisak dodaje i pregled prostate. Erektilna disfunkcija ne sme da se zanemari, jer može da se javi u svim životnim dobima. Iako je po prirodi benigna, može da bude prvi simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući karcinom testisa i prostate.

Istraživanja su pokazala da postoji i jasna povezanost između erektilne disfunkcije i kardiovaskularnih bolesti, jer se u njenoj pozadini najčešće nalazi oštećenje krvnih sudova.   Ako se ozbiljnost ovog problema prepozna na vreme, može da se spreči čitav niz ozbiljnih kardiovaskularnih događaja. Pojava erektilne disfunkcije predstavlja, ne samo zdravstveni problem, već ima i veliki uticaj na kvalitet života, kako muškarca zbog gubitka samopouzdanja, neraspoloženja, stanja depresije, tako i njihovih seksualnih partnera koji se osećaju odgovornim za nastali problem.

Odvoji malo vremena od društvenih mreža, igrica i sličnog i pregledaj se. Prestani da buljiš u ekran, tamo nije rešenje tvog problema. Vreme posvećeno zdravlju ne sme biti protraćeno vreme, već jedna dobra investicija. Investiraš u svoje zdravlje, investiraš u sebe i one koji te vole”, apeluje Vehid Mahmutović, medicinski saradnik.

Ipak, umesto posete lekaru, česta je pojava da se zbog simptoma “impotencije” ukucava u pretraživače “erektilna disfunkcija lečenje, impotencija“ tražeći terapiju za problem na internetu. Tamo rešenja nema.

Nema pogađanja, nagađanja i sramote. Imaš problem? Pregledaj se i rešavaj probleme, jer ispod tog tepiha nema više mesta za njih. Ne postoje tabu teme u zdravlju, jednostavno im tu nije mesto. Taj tepih odmah podigni i istresi“, kaže Goran Manić, saradnik u Hemofarmu.

Sve navedeno ukazuje da je mnogo jednostavne posetiti lekara i uraditi skrining test u pravo vreme. Ukoliko bolest postoji, ovi testovi će pomoći da se ona otkrije i pre samih simptoma, u ranoj fazi, kada je većina bolesti izlečiva.

Kada uzmete telefon u ruke, pogledajte da pozivalac nije vaše zdravlje, jer ono ima nešto da ti kaže: Pregledaj se!

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.