Sandoz donirao lek hidroksihlorokin Batutu

Sandoz

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina kao potencijalnu terapiju za  hospitalizovane COVID-19 pacijente u Republici Srbiji. Na ovaj način kompanija je odgovorila na potrebe lekara u Srbiji da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svetu u borbi protiv COVID-19.

Sve količine leka donirane su Institutu za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut", a na molbu Predsednice Vlade Republike Srbije i u skladu sa  potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u zemlji.

Protokol lečenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Republici Srbiji uključuje primenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom COVID-19 sa umerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina leka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primena hidroksihlorokina neophodna. U toku je nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje efekat hidroksihlorokina u lečenju COVID-19. Hidroksihlorokin je lek koji se koristi za lečenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvek nije odobren u svetu za lečenje infekcijom COVID-19.

"U ovom momentu je važnije nego ikad da ispunimo svoju misiju povećanja dostupnosti lekova pacijentima u Republici Srbiji i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj zemlji. Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primeni ovog leka u lečenju pacijenata sa COVID-19”, izjavila je Nataša Petrović, direktorka Sandoz Predstavništva Beograd u Republici Srbiji.

Kompanija Novartis, sa generičkom divizijom Sandoz, duboko je posvećena globalnom naporu da se pobedi COVID-19 i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom sveta. Podsećamo da su nedavno  kompanije Novartis i Sandoz donirale 5,4 miliona dinara zdravstvenom sistemu Republike Srbije kao pomoć u borbi protiv COVID-19. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cene osnovnih lekova, posebno antivirusnih lekova i antibiotika, koji bi mogli da pomognu u lečenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.