2022

19.05.2022. 11:31

Strauss Adriatic

Autor: Nova Ekonomija

Čuvamo biodiverzitet – Strauss Adriatic

Strauss Adriatic

2022

19.05.2022. 11:31

Svetski dan biodiverziteta ustanovljen je od strane skupštine Ujedinjenih nacija 22. maja 2000. godine u cilju podizanja svesti građana o značaju biološke raznovrsnosti na našoj planeti, kao i neophodnosti njenog očuvanja. Posebno tokom pandemije virusa Covid19, postalo je jasno da je biodiverzitet, koji podrazumeva raznovrsnost ekosistema, osnova očuvanja dobrobiti celokupnog čovečanstva.

Iako se građanima na različite načine predstavlja značaj biodiverziteta, važno je da inicijativu za njegovu zaštitu preuzmu veliki poslovni sistemi koji imaju uticaj u društvu. Strauss Coffee je internacionalna kompanija koja je posvećena očuvanju okoline i poštuje ekološka pravila kroz svoje strateško usmerenje, a ovakve inicijative su u srži njenog poslovanja. U skladu sa tim, na ovaj način posluje i Strauss Adriatic, deo ove kompanije u Srbiji.

Kako bi svi ekološki standardi bili ispoštovani, Strauss Adriatic se rukovodi principima standarda ISO 14001 i primenjuje sistem menadžmenta životnom sredinom usaglašen sa njegovim zahtevima. Instaliranje solarnih panela na krovu fabrike u Šimanovcima sa kapacitetom od 109kW predstavlja jedan od najznačajnijih primera kako Strauss Adriatic vodi računa o okolini, a činjenica da je ostatak električne energije, koji preuzima iz mreže EPS-a, proizveden 100% iz obnovljivih izvora, potvrđuje dobar pravac kompanije ka očuvanju životne sredine. 

Odgovorno poslovanje kompanije Strauss Adriatic ne dolazi samo od menadžmenta, već i od zaposlenih koji kontinuirano predstavljaju svoje inicijative za očuvanje ekološke stabilnosti i unapređenje zelenog poslovanja. Oni su tako došli na ideju da se skuplja kišnica sa površine cele fabrike, koja se kasnije koristi za zalivanje travnatih površina u fabričkom okrugu. Uz to, ne koriste ni plastične čaše, ni slamčice za jednokratnu upotrebu, već personalizovane EcoCareCup šolje od reciklabilne šećerne trske. U kompaniji je instalirana i presa za plastične flaše, a pojedinačne kante za otpatke u kancelarijama zamenjene su zajedničkim, i to onim za sortiranje otpada.

Zaposleni u kompaniji su sami osmislili i sprovode projekat korišćenja kafene plevice, koja se već deset godina koristi kao biomasa za grejanje kompletnog pogona i administrativnog dela fabrike u Šimanovcima. Kafena plevica, kao nusproizvod iz procesa prerade kafe, ranije nije imala svoju namenu, a činjenica da su zaposleni kompanije Strauss Adriatic prepoznali njen energetski potencijal, predstavlja kuriozitet. Primenom kafene plevice kao goriva ne samo da se rešava problem otpada, već se i pruža dodatna vrednost društvu.

Upravo je status društveno vredne kompanije onaj kome Strauss Adriatic teži – i dalje je reč o odgovornoj kompaniji koja čini dobra dela, ali uz proaktivniji pristup kojim se određena operativna ponašanja ugrađuju u poslovnu praksu, čime se doprinosi smanjenju uticaja problema ili njihovoj prevenciji. Primera radi, Strauss Coffee, kao jedna od prvih deset na globalnom nivou u industriji kafe, donosi vrednost  tako što se aktivno uključuje u živote proizvođača kafe. Projekat „Više od šoljice” predstavlja svojevrsna partnerstva sa ženama koje uzgajaju kafu na plantažama širom sveta i podržava ih u oblastima od edukacije do osavremenjivanja procesa uzgajanja i obrade kafe. Promovišući rodnu jednakost u zemljama u razvoju, projekat istovremeno osnažuje ulogu žene u svetu kafe, a posredno i u društvu.

 S obzirom na to da kontinuirano unapređuje ekološki način poslovanja, kompanija radi i na projektu Predgrevanje kafe na jednom od pržionika. Reč je o upotrebi otpadne toplotne energije iz pržionika koja bi bila korišćena za predgrevanje sirove kafe, što skraćuje proces prženja i samim tim smanjuje potrošnju energenata. Kad bude realizovan, projekat će uticati na dodatno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Kompanija Strauss Adriatic aktivno podržava svoje zaposlene i njihove ideje za unapređivanje zaštite životne sredine. Na ovaj način, oni zadržavaju motivaciju i želju da unaprede zajednicu u kojoj posluju, a na taj način čine dobro svima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.