2022 Održivost

09.01.2023. 11:47

Wiener Städtische osiguranje

Autor: Wiener Städtische osiguranje

Wiener Städtische osiguranje: Godina velikih akcija

Od Subotice do Kopaonika

Wiener Städtische osiguranje je prisutno na više od 40 lokacija širom Srbije, a zahvaljujući angažmanu svojih zaposlenih tokom cele godine, uspeli smo da realizujemo 30 akcija u kojima je učestvovalo više od 450 zaposlenih...

Foto: Wiener Städtische osiguranje

Kada bismo u jednoj reči pokušali da sumiramo naše društveno odgovorno poslovanje u 2022. godini, ona bi svakako bila – akcija. Akcija u smislu preduzimljivosti pojedinca i kolektiva da preduzmu određene radnje kako bi ostvarili željeni efekat,  akcija kao pokretačka snaga koja donosi željenu promenu tamo gde je ona neophodna.

Još prošle godine smo definisali program korporativnog volontiranja koji je strateški postavio u fokus princip „ljudi za ljude“. „Lanac dobrote“, program društvenog aktivizma zaposlenih u Wiener Städtische osiguranju, postavio je visok cilj – promociju i negovanje kulture društveno odgovornog ponašanja pojedinaca, koji će u zbiru njihovih inicijativa i kroz „lančano“ prenošenje takve kulture unutar kolektiva ostvariti pozitivan efekat na lokalne zajednice u kojima se implementira. Vođeni pozitivnim rezultatima ostvarenim u prošloj godini, u 2022. godinu smo ušli sa idejom da podignemo lestvicu očekivanja, da kroz interni format takmičenja podstaknemo naše zaposlene da se na najplemenitiji način nadigravaju u tome ko će realizovati bolju akciju kojom se direktno utiče na podizanje standarda održivosti u lokalnim zajednicama, koje se svakodnevno trude da obezbede što bolje uslove za život svojih najranjivijih pripadnika. Wiener Städtische osiguranje je prisutno na više od 40 lokacija širom Srbije, a zahvaljujući angažmanu svojih zaposlenih tokom cele godine, uspeli smo da realizujemo 30 akcija u kojima je učestvovalo više od 450 zaposlenih.

 Akcije podrške marginalizovanim i ugroženim grupama

 Podrška deci sa smetnjama u razvoju je veoma izražena u našim društveno odgovornim aktivnostima. Sami zaposleni predlažu specijalizovane ustanove iz svojih zajednica, kojima je potrebna podrška kako bi svojim korisnicima poboljšali uslove boravka i kvalitet aktivnosti koje sprovode. U tom smislu, tokom godine organizovali smo akcije uređenja škola i školskih dvorišta u Sremčici i Kraljevu, kroz lične donacije zaposlenih obezbedili novogodišnje paketiće za korisnike škole u Pančevu, u avgustu smo  organizovati veliku akciju sređivanja centra za autizam u Aranđelovcu „Svici u mraku“, koji pruža besplatnu podršku deci sa autizmom i njihovim porodicama, dok smo tokom oktobra potpuno preuredili dvorište za decu sa smetnjama u razvoju „Vuk Karadžić“ u Somboru.

Podrška svratištima za decu je vrlo važan aspekt našeg društveno odgovornog delovanja iz razloga što ih nema dovoljno u odnosu na brojnost ranjivih grupa kojima su namenjena. Zaposleni se angažuju u prikupljanju i doniranju svih neophodnih stvari i proizvoda za redovno funkcionisanje ovih centara. Organizovali smo brojne akcije na teritoriji Beograda, u kojima su zaposleni donirali robu za svakodnevno funkcionisanje Svratišta za decu ulice. Primarni cilj je bio obezbeđivanje dovoljne količine namirnica neophodnih za školsku užinu učenika osnovnih škola, koji su korisnici usluga Svratišta.

Podrška organizaciji „BELhospice“ – tradicionalna saradnja sa udruženjem koje obezbeđuje palijativnu negu za najteže onkološke pacijente nastavljena je i tokom ove godine. Finansijskom podrškom, promocijom događaja na društvenim mrežama i učešćem u timu „BELhospice“ na 35. Beogradskom maratonu naša kompanija je pomogla da se u javnosti poveća vidljivost organizacije „BELhospice“ a ujedno podigne  svest o značaju njihove društvene misije u obezbeđivanju dostojanstvenog života za najteže bolesnike i njihove porodice. Naš ovogodišnji doprinos je visoko vrednovan od strane organizacije „BELhospice“ za šta smo stekli počasno članstvo u BELhospice Sustainability Club-u kao PLATINUM MEMBER.

Akcije u cilju zaštite i unapređenja životne sredine

Wiener Städtische osiguranje posvećuje svoje resurse zaštiti životne sredine kroz svakodnevno unapređivanje sistema i poštovanje zakonskih obaveza u oblasti zaštite životne sredine. U tom domenu, naročito iz ugla opredeljenosti da stvara poverenje, dobru volju i da ostvaruje potrebnu saradnju sa lokalnim sredinama u oblasti zaštite životne sredine, kao i da jednako promoviše potrebu i način ispravnog odlaganja otpada i klijentima i svojim zaposlenima, ekološke akcije u kojima su učestvovali naši zaposleni su od posebnog značaja.

TV Serijal „Biciklom kroz Srbiju“ – U okviru popularnog porodičnog programa, serijala koji se emituje na TV PRVA, naši zaposleni su učestvovali u sedam ekoloških akcija koje su organizovane širom Srbije: čišćenje divlje deponije u Novom Sadu, čišćenje odmorišta za automobile na Zlatiboru, čišćenje  jezera Međuvršje i priobalja jezera u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, čišćenje biciklističke staze i keja uz reku Nišavu u Nišu,           postavljanje hranilica i pojilišta za divlje životinje na Vršačkom bregu, čišćenje proplanka i etičko branje borovnica na Kopaoniku, čišćenje prilaznog puta kod manastira Rača na Tari. Na  ovaj način, zaposleni u kompaniji su dali sjajan  primer svim gledaocima ovog  popularnog TV formata na koji način treba biti odgovoran prema okruženju,  kako se zahvaljujući timskom radu brzo mogu postići željeni rezultati, a ujedno kao kompanija postajemo prepoznatljivi kao odgovoran partner lokalnim zajednicama. Važno je napomenuti da je „Biciklom kroz Srbiju“ druga sezona novog televizijskog formata lansiranog prošle godine, sa prvom sezonom „Veslom kroz Srbiju“, u kojem Wiener Städtische osiguranje, u partnerstvu sa produkcijskom kućom Triangl iz Beograda, aktivno promoviše prirodne lepote Srbije, ujedno promovišući zdrave obrasce življenja, ekologiju i brigu o prirodnom okruženju, kao i lokalne organizacije koje su ključni pokretači u svojim zajednicama.

Idući u pravcu podizanja ESG standarda poslovanja naše kompanije, u partnerstvu sa Sekretarijatom za urbanizam Grada Niša, donirali smo prve dve servisne stanice za bicikliste u ovom gradu, kako bismo podstakli ekološku urbanu mobilnost i promovisali sigurne i održive modele individualnog transporta. Stanovnici Niša sada imaju dva punkta uz prometne biciklističke trase gde potpuno besplatno mogu da izvrše neophodno servisiranje svojih bicikala potpuno besplatno.

Promocija zdravih životnih navika u cilju prevencije bolesti

Akcija besplatnih preventivnih pregleda – Tokom 2022. godine nastavili smo sa akcijama besplatnih preventivnih pregleda za naše osiguranike dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Tokom marta meseca pravo na besplatne ultrazvučne preglede dojke ostvarilo je preko 300 osiguranica u Vranju, Leskovcu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Beogradu. U septembru smo omogućili 450 besplatnih ultrazvučnih pregleda srca u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Beogradu, dok je u okviru tradicionalnog obeležavanja novembra – meseca borbe protiv raka prostate i testisa, 200 osiguranika iskoristilo besplatan ultrazvučni pregled prostate u Novom Sadu, Nišu, Subotici i Beogradu.

 

Ko su lideri društvene odgovornosti 2022. godine?

 

Wiener Art Kolekcija savremene srpske umetnosti – akcija koja traje više od 10 godina

Wiener Art je nesumnjivo najveći društveno odgovorni projekat Wiener Städtische osiguranja, koji je ušao u svoju jedanaestu godinu. Budućnost je ono čemu smo okrenuti, a uloga Wiener Art kolekcije je da za budućnost našeg društva i nove generacije sačuva vrednosti savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji.

Zbirka Wiener Art kolekcije predstavlja umetnost koja odražava duh svog vremena, kako u tradicionalnim tako i u proširenim medijima, okupljajući dela koja su po svojim karakteristikama ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.  Danas kolekcija sadrži oko 600 umetničkih dela više od 70 umetnika, među kojima su Mira Brtka, Mrđan Bajić, Vladan Radovanović, Mihael Milunović, Tomislav Peternek, Ana Knežević i mnogi drugi.

Nove akvizicije –  Kontinuirana aktivnost proširenja Wiener Art kolekcije u kojoj se kroz otkup relevantnih umetničkih radova direktno pomaže savremena produkcija. U 2022. godini otkupljeni su radovi: Adrienn Ujhazi, Ivane Ranisavljević, Olivere Parlić, Žolta Kovača, Božidara Plazinića, Stefana Lukića, Daniele Fulgosi i Ane Knežević, čime je kolekcija značajno obogaćena recentnom savremenom produkcijom.

Podrška retrospektivne izložbe vajarke Olge Jevrić u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti – Povod je  jubilej – sto godina od rođenja slavne vajarke, članice SANU, Olge Jevrić – „Olga Jevrić (1922-2014-2022) Život i delo“. Olga Jevrić je jedna od najistaknutijih skulptorki Srbije i Jugoslavije druge polovine 20. veka. Njena dela se danas čuvaju u brojnim muzejima u Srbiji, kao i u Tate Gallery u Londonu. Srpska akademija nauka i umetnosti prepoznala je zalaganje naše kompanije na polju savremenog umetničkog stvaralaštva i uputila poziv za saradnju radi što kvalitetnijeg predstavljanja ovog značajnog umetničkog opusa domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Olga JevrićPlakat: Wiener ART

Podrška retrospektivne izložbe „GOSPODSTVO UMA: MIODRAG B. PROTIĆ, život posvećen umetnosti“ u Muzeju savremene umetnosti Beograd – Stogodišnjica rođenja Miodraga B. Protića (1922–2014), koncepcijskog osnivača i dugogodišnjeg prvog upravnika Muzeja savremene umetnosti (1965–1980), istovremeno značajnog likovnog stvaraoca, teoretičara i kritičara likovne umetnosti i autora brojnih monografija i studija o modernoj i savremenoj umetnosti, obeležena je izložbom u Galeriji-legatu Milice Zorić i  Rodoljuba Čolakovića Muzeja savremene umetnosti. I ovoga puta,  odabrali smo da sarađujemo na promociji najznačajnijih vrednosti koje su pomogle utemeljenju savremene umetničke scene u Srbiji,  a MSUB je svakako ključna institucija čiji rad pomno pratimo i podržavamo.

Ono što je najveća vrednost naših društveno odgovornih akcija je upoznavanje i ostvarivanje dugoročnih veza sa organizacijama, pojedincima, inicijativama i institucijama koje smo pomogli našim angažmanom i donacijama. Kao kompanija i kao kolektiv, bogatiji smo za nezaboravna poznanstva sa: „Život na selu zaboravljenih ljudi“ (Novi Pazar), OŠ „Pavle Popović (Vranić), Turistička organizacija Vršac, ŠOSO „Ivo Lola Ribar“ (Kraljevo), Ustanova za decu ometenu u razvoju (Sremčica), OŠ „Kosta Stevanović“ (Leskovac), OŠ „Mlada pokolenja“ (Kovačica), Dečja univerzitetska klinika u Tiršovoj, „Svici u mraku“ (Aranđelovac), Centar za integraciju mladih – Svratište za decu ulice (Beograd), ŠOSO „Vuk Karadžić“ (Sombor), Grad Niš, Opšta bolnica u Jagodini, BELHospice (Beograd), Opština Čajetina, „Čep za hendikep“, Opšta bolnica Studenica (Kraljevo), KBC Bežanijska kosa, NURDOR, „Zračak“ (Čačak)….

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.