Da li je Srbiji potrebno rudarstvo?

Ekološki protesti iz novembra 2021. godine bili su prva ozbiljnija pobeda građana nad Vučićevom autoritarnom vlasti, ali su indirektno proizveli i kolateralnu štetu u vidu nekontrolisanog zastrašivanja javnog mnjenja od rudarstva, pa čak i izvesne medijske delegitimizacije ove delatnosti u Srbiji.

Tako je pobuna protiv namere kompanije Rio Tinto da u zapadnoj Srbiji eksploatiše jadarit pokrenula narativ sladunjavog ekološkog populizma, narativ koji je ubrzo bio preuzet od strane svih kojima je palo na pamet da bi im to moglo koristiti – od nekih (para)političara, preko pojedinih umetnika i univerzitetskih profesora, sve do raznih aktivista civilnog društva.

Pitanje kako Srbija treba da raspolaže svojim rudnim blagom začas je postalo tema o kojoj je baš svako počeo da se izjašnjava u javnom prostoru, nezavisno od toga da li je bio pitan ili nije i da li išta zna o rudarstvu i ekonomskoj geologiji ili o tome nema pojma.

Ovim je pravi dijalog o mineralnim resursima ugušen i pre nego je počeo, a umesto njega je nastupila prepirka u kojoj ne možete ni elementarno braniti rudarstvo i geologiju, a da se ne suočite sa agresivnim ekološkim aktivistima među kojima ima i onih koji ne bi imali ništa protiv ako bi ove dve srodne struke bile i ukinute.

Oni su oko sebe izgradili sektaški oreol nepogrešivosti koji je zasnovan na prenošenju isključivo uznemirujućih informacija, zbog čega njihova argumentacija uopšte ne mora da bude tačna da bi bila učinkovita.

I budući da nemam više nameru da razgovaram u atmosferi bombardovanja blic pitanjima, poput: da li si za pejzaže Podrinja ili za saharski pesak, je l’ bi pre da jedeš litijum ili da piješ mleko, da li Srbiji više vredi stari i napušten rudnik nego nova dečija bolnica – da pomenem samo neke od klasičnih falš-alternativa iz iste kolekcije – odlučio sam da o tome kakva je sudbina rudarstva u Srbiji samo ponekad, ponegde i ponešto napišem.

U ovom tekstu želim da razmotrim pitanje jesu li Srbiji danas uopšte potrebni rudarstvo i geologija i to tako što ću problem narušavanja životne sredine ostaviti po strani.

Pre svega, umoran sam od rasprave sa samozvanim čuvarima hlorofila i verovatno je (raspravu) neću obnavljati makar dok mi neko od njih ne odgovori da li postoji nivo narušavanja životne sredine koji (mu/joj) je prihvatljiv.

Osim toga, ovde hoću da se osvrnem i na neke neekološke argumente koji se često koriste protiv rudarstva, među kojima ponekad ima ozbiljnih protivurečnosti, neretko i pravih gluposti.

Uzmimo, na primer, tezu kako su razvijene zemlje odustale od rudarstva i kako to isto treba da učini i Srbija, pa da se umesto vađenju ruda okrene poljoprivredi.

Ista misao u nešto slobodnijoj formi glasi: zapadnim zemljama jesu potrebne sirovine, ali one ne žele iskopavanja kod svoje kuće već bi da eksploatišu kod nas (i to za male pare od rudne rente) i ako Srbija na to pristane, biće ubrzo opustošena kao neke afričke kolonije.

Tvrdnja da razvijene zemlje gase svoje rudarske projekte nije tačna, u Evropi je trenutno aktivno nekoliko projekata i to samo na litijum.

Reći da bilo koja bogata zemlja ne želi da eksploatiše svoja rudna ležišta i da svesno ulazi u sirovinsku zavisnost, predstavlja izraz mašte jeftinih romanopisaca – pogledajte samo najnovija dokumenta Evropske Unije u vezi s kritičnim mineralnim sirovinama, pa ćete videti koliko ima istine u tome da Zapad odustaje od rudarstva.

Ovu netačnu premisu obično podupire i proizvoljan stav da Srbija može da se razvija od poljoprivrede, pa čak se čuje i tvrdnja da nam država može napredovati i bez razvijene industrije.

O ograničenom doprinosu poljoprivredne delatnosti na privredni rast već su govorili mnogi ekonomisti i ja ne čuh nikoga da pominje masovan povratak na selo, a kamoli da to predlaže.

Mislim, lepe su sve te priče o životu pored bistrih potoka, ali oni koji te bajke plasiraju, pritom ne napuštajući svoj lični komfor 21. veka, morali bi da vode računa da u njih (bajke) neko može stvarno i da poveruje. Odustajanje od ubrzanog privrednog razvoja za jednu državu danas bilo bi kao odluka o silasku sa brzog voza koji je u pokretu.

Drugi stav po kojem bi se od rudarenja stranci obogatili, a mi ostali sa bednom rudnom rentom, postao je opšte mesto antirudarskog narativa u Srbiji.

To je melodija iz istog registra kao i ona jadikovka o tome kako smo »postali zemlja jeftine radne snage«.

Obe ove perspektive zaslužuju samo jedan odgovor i to u vidu pitanja – a šta biste vi, molim vas?

Da nam stranci otkriju ležište, saznaju gde se ruda nalazi i koliko je ima, da nam poklone tehnologiju eksploatacije i prerade i da nas onda puste da je izvadimo i prodamo im je po super ceni?

Na istu žalopojku o tome kako stranci ovde grade fabrike samo za manuelne poslove možemo postaviti slično pitanje: A šta biste vi, da ovde kod nas razvijaju svoje programe za istraživanje svemira?

Imam ja dosta empatije prema ljudima koji danas u Srbiji rade u teškim uslovima, kao što bih iskreno voleo da nam mineralno blago ne odlazi samo za rudnu rentu, ali se uvek pitam imamo li alternative.

Najveće i tehnološki najsloženije projekte eksploatacije nismo i nećemo još dugo biti u stanju sami da sprovedemo, baš kao što nismo u stanju da proizvedemo BMW već samo drikere za sedišta – to je naša realnost, za nju nam stranci nisu krivi.

Vladica Cvetković, akademik i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Некадашњи директор Борских рудника ми је рекао да Кина није била потребна Србији за експлоатацију бакра, јер има домаћег знања!
  Некада су стручњаци из Србије подигли топионицу у Индији која и дан данас ради!
  Политичари никада неће довести неког саговорника са факултета, института или бившег директора да каже своје мишљење!
  Јер ту нема манипулације!

  Требао сам да радим за једну новинску агенцију или телевизију и хтео сам да урадим с њим први интервју или емисију!
  Разбио би све политичке лажи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.